嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

健康院姑娘話可以比6個幾月的BB食瘦肉???

子爵府

Re: 健康院姑娘話可以比6個幾月的BB食瘦肉???

我通常用o黎煲粥仔,淨係食粥唔食肉,不過有時d肉碎(好細粒)都會俾少少佢食。

大宅

我去健康院姑娘話要至少9個月先可以,而且要係肉碎,佢話唔鼓勵我地太早俾肉,一來bb胃仔根本消化唔到,二來希望bb可以學埋咀嚼,所以都唔會鼓勵用肉汁+粥俾bb

係唔係你99話可以咋?

我99成日都話我俾d無營養gei食物(e.g.肉,燕窩)我個仔,因為我只準佢俾菜同魚,egg york同生果我個仔食

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都聽講過,我仔嗰時就話要味,但而家我鄰居佢個細女去健康院d姑娘話佢食味我唔當你食過ka,咁即係唔識咬野la.
但佢大女嗰時同我仔一樣都係話食味唔食肉住ma.
所以我覺得個個姑娘唔同.

大宅

應該係把熟肉加少量水用攪拌器攪成肉熔再同粥仔一起煮

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔5個月時都開始食魚喇, 因為魚淋淋地易入口. 豬肉碎就未比佢食, 因為怕硬佢唔曉食.

燕窩千祈唔好比bb食住呀, 上次睇報紙話有不少小朋友因為食燕窩有敏感而要入深切治療部架.

伯爵府

好媽媽勳章

就算係魚,係唔係都要等到bb有牙仔先俾佢食

大宅

如果真係想比BB肉食,可以將成舊肉整熟,之後用spoon挖D肉出黎,就好似挖果茸咁。

首頁

尾頁

跳至