產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

分娩

生bb果陣係咪淨係得訓係度生嫁ja?
點解我見外國果d 可以係水中生...可以爬係度生既? ?-(

大宅

Re: 分娩

wingbebe 寫道:
點解我見外國果d 可以係水中生...可以爬係度生既? ?-(

香港既公立醫院大多數都係訓係度生,私家醫院就唔太清楚,你生果時問下可唔可以扒係度生囉!!
係水中生仔,香港好似唔俾架,因為有其他國家有水生bb俾水浸死過,好似一年有10個以下既bb會死,所以香港唔會採用水生,因為佢地負唔起呢個責任!!!

複式洋房

我听外國果d 人講話爬係度生會冇甘痛,同易d 用力...但真係唔知hk有冇人係甘啦~嘻..
Jackievv 寫道:
[quote]
wingbebe 寫道:

香港既公立醫院大多數都係訓係度生,私家醫院就唔太清楚,你生果時問下可唔可以扒係度生囉!!
係水中生仔,香港好似唔俾架,因為有其他國家有水生bb俾水浸死過,好似一年有10個以下既bb會死,所以香港唔會採用水生,因為佢地負唔起呢個責任!!! [/quote]

伯爵府

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

今日聽講座, 醫生話點解香港無扒係度生,

1) 因為醫院張生產床設計, 扒係度生會不適合.
2) 而且扒係度生, 醫生 check 媽咪子宮開情況, 比較困難.
協助取出 bb 都困難.
3) 醫生/儀器 check bb 心跳都比半訓半坐係度生困難.

大宅

衰d講句,香港既助產士冇咁得閒同個孕婦咁做!!!
香港出生率雖然低,但係非香港人士就有好多,好少咁好心機會陪住個孕婦趴係度生!!!!
都係外國好......隔離飯香呀!!!

大宅

但我睇discovery話水中生產對BB無影響喎,反而令BB舒服,因為係mummy肚有胎水,只要水中生產的水溫適中,BB就覺得仲係胎水入面架wor

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都你睇discovery channel個個鬼婆都用水中分娩嫁

首頁

尾頁

跳至