在職全職

跳至
[全職媽媽] 2個寶寶的媽咪會

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 2個寶寶的媽咪會

winter09076:
你好~先恭喜你
你同我一樣生大仔個陣已經有好大壓力
咁你真真要放鬆自己,,唔好似我咁生第二個
出事,有產後抑鬱到想過整死佢兩個
其實你覺得有問題時,多d深呼吸
多d上黎傾下講下....真係會好d,最緊要肯講出黎
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

winter090769

放鬆d啦,你第1個所以咁,依家第2個就會好好多,世上無難事,不過1對2就一定辛苦,其實無話湊唔到,我當初都成日話自己湊唔掂,總之到時自自然然就得嘅啦,我連坐月都自己一個人攪掂啦,事在人為,kcpak講得啱,多d上嚟同我哋傾吓計,個人都會開朗d啦.

複式洋房

jasonlai 寫道:
我有一個6歲半同一個1歲的小王子,一直都係我一手一腳包辦兩兄弟的一切,我老公份工無固定工作時間,出去2,3日至返屋企,係船員工作,我平日就只有我自己一個照顧兩兄弟同屋企,,老公工作好長時間同辛勞,唔敢去煩佢,真係有苦自己知..........

我有一個6歲就讀小一的囡囡同一個3歲就讀K1囝囝,我覺得你好辛苦,但係又好叻 你要繼續努力!加油 加油

別墅

kcpak

多謝你,咁遠都肯帶住兩個出嚟揾我飲下茶,傾下計,我真係幾怕一拖2,大囝當然唔會扭抱啦,不過細囝好煩,你個囝係咪9月返幼稚園呀?全日定半日?如果可以的話,等放暑假再約呀.

別墅

NgVivian

你過獎啦,你都好辛苦呀,多謝你嘅鼓勵,我會加油繼續努力.

複式洋房

jasonlai
其實我唔係全職媽咪,因為我要返工,放工之後先湊囝囡,好彩重有老爺、奶奶幚手,如果唔係都唔知點算

大宅

kcpak
其實我生大仔時已經有產後抑鬱同埋都有傷害過bb....後嚟請咗工人湊就好d喇....不過又俾工人湊到亞仔要入醫院....所以先唔做野自己湊返......其實我覺得最難就係頭幾個月囉....又要夜晚起身俾奶亞仔飲又唔知佢喊咩....總之就係估唔到啦....所以呢胎我都好驚會生完有產後抑鬱......但我諗有咗上次既經驗會好d掛.......同埋我老公都算幾支持我....所以我諗會好d......而且得嫻又可以上網同妳地傾下計....會好d

大宅

jasonlai
多謝妳呀!!!!希望我都會好似妳同kcpak咁....真係湊得掂啦

水晶宮

jasonlai:
唔駛咁客氣啦...我最怕困住我係屋企
仲要對住兩隻小魔怪,唔出去抖下氣點得..
我囝囝9月開學,返下午班~~~
等暑假再約...
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

winter090769:
你老公真係好好...得到老公支持你其實幫助最大
我就無咁好彩,我老公覺得我成日發巔咋~~
係呢,,你住邊架,我好鍾意bb架,等你生左
可唔可以上黎探下你呢~

大宅

kcpak
係呀我都覺得我老公好好....雖然係冇錢但佢都情願自己辛苦d都想我自己湊返亞仔....好似呢胎咁佢都驚我辛苦仲請埋工人幫我....所以我都好心滿意足有個咁好既老公
我住沙田架....妳住邊區?妳嚟探我緊係歡迎啦.....又點會話唔得呢haha不過我係驚妳辛苦如果我地住得遠既......但我都好開心同埋多謝妳既心意先....希望有機會見面喇

洋房

Hello 各位媽咪:

我都係自己揍兩個小朋友的,大女3years 6month old,
細仔21month 1week old,細仔成日打個大女,大女成日同細仔爭野玩,所以都好辛苦!一日三餐同家務都係自己攪掂!
老公要番工吾定時,一個星期都吾知見到有無48小時,成日擔心佢太辛苦,自己有時吾開心同棄屢既說話都吾咁同佢講!所以都好大壓力!有時情緒都幾吾好,兩個小朋友好嘈同喊既時候就會另到情緒上落重大!希望大女9月上學後會好D啦!
好似昨晚咁個大女個肚吾舒服9點幾要去SEE DOCTOR
老公要OT自己要抱大拖細去SEE DOCTOR,自己飯都未食!其實有機會係到傾下都心情都好好多了!

大宅

dns
妳真係好架呀!!!!一個人湊兩個小朋友....其實我都擔心有妳既問題出現....就係兩個小朋友成日打交閙交又爭野玩.....而且我兩個仲要係男仔就更加百厭......我老公都係工作冇定時同埋好小假放.....所以多數都係得我一個對住佢地兩個.....妳有咩唔開心就上嚟傾下講下個人都會開心d....不過妳可能都好忙因為要湊兩個小朋友......仲有就係唔好俾咁大壓力自己喇

水晶宮

我住大埔....好近咋~~好開心你歡迎我黎探你~

水晶宮

dns:
多d傾下,,我地都好明白大家既心情
我時時發脾氣,不過慢慢諗清楚佢兩個咁細,
佢地唔識處理好正常~
我依家成日同自己講捱多一年,,等囡囡下年
2歲一齊比佢地讀全日,咁我...可以放鬆少少

大宅

kcpak 寫道:
我住大埔....好近咋~~好開心你歡迎我黎探你~

咁都真係好近 唔好咁講喇應該係我多謝妳嚟探我先真

洋房

kcpak:

其實有時真係吾係吾想同老公傾但有時會係言語間會比左吾小壓力佢咁我吾係想咁!我都好似妳咁等埋細仔出年讀埋幼稚園會好D咋!
個女呢倫好摟計有時鬧得佢多見佢學自己咁鬧細路自己個心都好吾安樂!因為好似見到自己個影子自己就好內9!
佢地咁細其實發脾氣係想我去坐定定陪佢玩,但一日三餐,洗呢洗路都要做架!沬下屋沬下廁所,仲要同佢地洗白白,日日都好似做吾完咁24 � 48小時都吾夠用,仲要同佢地玩真係命都比埋佢地!佢地咁細都吾明你日日係咁做係為了佢地!日日同佢地坐定定陪佢玩,真係吾洗做咩! :-( :-( :-(

別墅

大家努力呀

民房

dns:
你有無打算請番個工人呀?你老公工作時間咁長,收入應不錯吧,若能力許可,請個工人好好多,可以多D時間同小朋友玩。

洋房

tebb:

有D野吾一定成正比架,自己打自己工都係好天斬埋落雨柴口者!
咩都係佢,得一對手做得幾多野口者!以前就可以同佢分工合作,佢對外我對內!但佢現在咩都要做無人幫到手,尹黎夠食一家人開開心心就足夠了!其實都打算請番個人陪佢地玩及主飯佢地吃!因為我會打算番工幫老公手!

首頁

尾頁

跳至