嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問幫小b用尿布的媽咪..

我正在考慮幫未出生小b用尿布, 因為聽講會無咁易有尿布疹, 同埋環保d, 但想先請問bk媽咪...

1. 是否真的要用隔尿布墊, 會唔會整到小b個屁屁好焗?
2. 要買幾多尿布先夠用?
3. 是否包尿布的褲仔有分size? 但又唔見初生bb的size, 初生時用小號的嗎?

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg
該用戶已被刪除

Re: 請問幫小b用尿布的媽咪..

複式洋房

mowaiching 寫道:
我正在考慮幫未出生小b用尿布, 因為聽講會無咁易有尿布疹, 同埋環保d, 但想先請問bk媽咪...

1. 是否真的要用隔尿布墊, 會唔會整到小b個屁屁好焗?
==>我有用, 唔覺焗

2. 要買幾多尿布先夠用?
==>開頭買一打, 但成日唔夠用, 最後又買多一打

3. 是否包尿布的褲仔有分size? 但又唔見初生bb的size, 初生時用小號的嗎?
==>我係唔同地方買過5條褲仔, 有d寫明係初生bb or 0-6m, 有d只係寫s碼, 不過其中一條s碼腰圍太大用唔到, 所以你買時最好要求有得退換

大宅

當我問我媽媽好唔好俾小b用尿布時, 媽媽都好讚成, 仲幫我買埋兩打尿布添, 本來想去萬色店買, 點知媽媽問到街市賣五十幾蚊一打咋....真係經濟又環保呀....不過好多人都話...會洗得好辛苦, 對我來說洗都無問題o羅, 因為我之前就買了一個迷你洗衣機用來洗小b的衫...為了小b, 為了下一代, 花多一點錢和時間, 都係值得o既......

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我記得囡囡出世後 住了9天醫院才可回家
一回到家見到囡囡 patpat紅晒 我看到心都緊晒
(因為醫院太多bb 護士都理不到咁多)
媽咪就叫我給囡囡用尿布 用了 2天
patpat好番晒
贊成 尿布 又省錢
前面是絕路~希望在轉角
該用戶已被刪除

珍珠宮

其實環保是其一 ,
有時bb不舒服 我試過偷懶用紙尿片 (不用洗)
便便彼 2小時再換尿片 , bb patpat 已經紅晒一大片.
前面是絕路~希望在轉角

首頁

尾頁

跳至