產前產後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

忌養貓, 咁狗呢?

d人話有bb忌養貓 , 咁狗呢?
貓很容易患引漿蟲病,這是一種人畜共患的寄生蟲病。孕婦被傳染這種疾病以後,病原體可危害胎兒,使胎兒發育異常,出現腦積水、小腦畸形、智力缺陷、視網膜炎等,並可導致胎兒早產或死胎。所以,家裡有孕婦時最好不要養貓。
狗又有冇呢d寄生虫呢?

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

Re: 忌養貓, 咁狗呢?

狗狗有冇蟲我唔知,但我同bb1歲後搬了來99家(養了隻史納沙),皮膚開始敏感,起粒粒,咁我屋企的人有人會對動物敏感,搬來前我都知有狗,我唯有搵膏搽

但我99隻狗的妒忌心好重,我個b俾佢抓了3次,頭1.2次就bb攪佢,第三次是狗狗撲去bb咬bb個頭,入了院

好彩我同我老公在家,我99抱住bb成身血,我地衫都唔換抱bb去醫院

99終於肯用籠關住dogdog

小心,平日doggdog幾乖都要看緊d,
細b唔識叫,大b又會攪嬲佢,
我同奶奶講一次意外就後悔一世,dogdog平日勁乖...........曳一次就c

大宅

安全起見,我覺得乜動物都唔好養住,我集小龍貓都去左住酒店,30元日,好傷呀 :-( :-(

禁止訪問

子爵府

哇!你bb冇事嗎?咬頭流晒血好嚴重喎!
我屋企有2隻狗,唔想因為有左bb而唔要佢哋,我當正佢哋係我d女架!!但我又驚唔知有d咩菌影响到個bb,真係唔知點好!

子爵府

好媽媽勳章

我覺得其實只要o係有bb時同屋企小動物講聲,等佢地有心理準備.我都係咁架~我屋企有2貓2狗,姑奶個b一出世就罷o係到奶奶湊,都不之幾融洽喎~有時阿b喊d狗狗仲會去廚房吠我奶奶,話比我奶奶知tim~
同埋,依家我都教緊我隻貓(2狗2貓中最細果隻係我陪嫁o既貓 ),成日比佢摸我個肚,同佢講"細佬黎架,第時要錫細佬唔可以咬佢架~"佢真係好似明白咁架~
至於弓漿蟲,仲小啦~我問過醫生,除非你貓貓係會出街o既,食街邊d野or同流浪貓玩,如果唔係一般家貓係唔會有架~所以可以放心.

禁止訪問

複式洋房

我屋企超八掛個隻就好似你灰色個隻咁既樣喇. 不過屋企大細都好影響 BB 同 pets 可否一起. 好似外國 d屋勁大, 幾隻狗幾隻貓加個 BB 實冇問題, ....我家六百多尺, 已有兩隻貓, 遲D加個印印, 而BB 就八月山世喇, 好 crowded and not easy to separate the cats and the BB by divididing into some restricted aread.

複式洋房

其實我覺得養狗仲危險過養貓,新聞間唔中都會報導話有狗隻咬到bb,但係就唔會話有貓咬bb!當然有d狗都好有靈性0既!
至於弓形蟲0既來源,其實唔一定係貓,比如人接觸過一d生0既肉,但係冇洗手,就伸左隻手入個口度,都有機會接觸到弓形蟲!

大宅

amysiu328,
你黎睇下呢個topic!!
寵物與new born baby 可共存嗎?
希望可以令你改觀,狗狗自專心重,你要好清楚咁係屋企俾個位階佢,bb係之後先黎所以一定要俾佢覺得自己係哥哥or姐姐,唔可以低過bb!!!
狗仔知道做左人地個哥哥or姐姐,就會覺得有責任幫手保護bb,等bb唔好俾其他人蝦佢!!!

而家我個囡喊果時,我隻狗就會走黎wu我,話我唔理個囡,我去抱起囡囡,隻狗就會聞下囡囡,佢好似仲緊張過我!!!
?-( ?-(

大宅

我都養左一狗一貓,自從知道有左bb之後我就成日都同佢

別墅

我都養左兩隻狗,我覺得冇問題喎

首頁

尾頁

跳至