嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bb只肯食稀粥

我bb 十五個月大,唔係好肯食野,只肯食少少稀粥(每餐只係三份一碗),唔太喜歡食杰粥,請問各位媽咪知唔知咁樣有無問題,會唔會影響bb的咀嚼訓練,唔該哂。

大宅

Re: bb只肯食稀粥

of course there is problem

i give my 9m girl a spoon or rice every night to train her chewing. i do it when i am having dinner and she is very interested in sharing my food.

you may go to the clinic and ask for help too.

侯爵府

我都有試過比匙羹同碗比佢學習,但係佢只係用黎玩,完全唔會放入口。我又試過煮d顏色鮮艷d的食物比佢,佢都係一d興趣都無,唉,點算?
我都約左健康院d姑娘,不過六月十日先到期,我諗姑娘都係叫我煮多 d 唔同種類的食物比佢食

男爵府

佢幾時開始食粥仔架, 聽講太遲開始,佢地會唔鐘意用呢D模式食野架.
唔食粥, 不如試下其他野O丫, 如三文治,蛋糕,通粉, 睇下係食唔食. 15個月只食稀粥,仲食咁小. 未必夠營養喎

http://hk.myblog.yahoo.com/tantaub/
http://www.fotop.net/tantaub
http://www.pugmart.com/portal/?uid/16

侯爵府

tantaub 寫道:
佢幾時開始食粥仔架, 聽講太遲開始,佢地會唔鐘意用呢D模式食野架.
唔食粥, 不如試下其他野O丫, 如三文治,蛋糕,通粉, 睇下係食唔食. 15個月只食稀粥,仲食咁小. 未必夠營養喎

我都係好擔心佢營養不良,所以都比佢飲緊加營素。
佢差不多十個月就開始食粥仔,但係一路都係食好少。我都試過煮通心粉比佢食,bread又試過,佢都係食得好少咋,成日含住 d食物,唔肯吞。佢又唔會喊肚餓,真係慘 :-(
佢出世時都有八磅,唉,點知愈大愈奀,我都無佢辦法

別墅

十個月先開始食粥仔? 健康院唔係話六個月大開始咩?
我就五個半月開始喂糊仔,六個月開始喂粥仔~

男爵府

sandwich,

我個囡同你bb一樣大,曾經有一段時間肯食粥(一大人bowl),約13個月大唔肯食,杰粥orx飯都唔食,咁我開始改一餐粉面/麥皮+一餐粥,你預咗開頭唔會食好多,約1/4-1/3bowl,最近將粥直接改為飯,ok噃,食到1/2bowl.

如果佢食得少,唯有俾佢正餐之間食d snack如fruit/yogurt/cheese/面包,不過我唔會見佢正餐食得少就即刻補其他食物,費事俾佢覺得有得揀.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

男爵府

我仔同你女一樣情況~~ but 前2日俾我攪掂左佢la~~ 原來係我煲得唔好食 >""< so我加左d雞粉落d粥度煲~~ ar囝佢連續2日食o麗d粥ar ~~ yeah
雖然細個唔好食禁多調味料, but 好過佢唔肯食粥先ar ~~

侯爵府

其實,我都有叫工人加少少SALT調味,但係佢都係無乜意慾
想食,佢真係好似唔識得乜野係肚餓
pat108tap 寫道:
我仔同你女一樣情況~~ but 前2日俾我攪掂左佢la~~ 原來係我煲得唔好食 >""< so我加左d雞粉落d粥度煲~~ ar囝佢連續2日食o麗d粥ar ~~ yeah
雖然細個唔好食禁多調味料, but 好過佢唔肯食粥先ar ~~
:-( :-( :-(

大宅

2019新春慶豚圓

sandwich,我BB都是一樣,對住d粥無哂胃口,我真的煮得好差啦 :-( :-( :-( ,無哂心機,暫時照開奶,等到有辦法先

男爵府

可能d粥眞係冇味la~~ & e+你餵粥係點餵ka?!

我囝e+係好似細個時禁,抱返住佢黎餵ka~~ 佢想走就俾佢落一陣地,再抱返佢再餵lo ~~

侯爵府

而家工人會抱佢坐係佢張餐椅上,慢餵佢,頭果兩三啖都有吞落肚,但係跟住就慘喇,成日含住係咀裏,唔肯吞,佢可以含住好耐都唔吞,你真係無佢辦法。我有時會鬧佢,叫佢快d吞,佢就會喊,跟住就嘔返D出來,唉,我都唔知佢想點。
我想試下你個方法,但係又驚工人落太多,影響BB的腸胃
我如果唔使返工,都可以自己睇睇落少少雞粉,但係我返左工,工人就唔知會唔會落好多落 D 粥度,唉,如果佢放太多,咁BB咪慘

pat108tap 寫道:
可能d粥眞係冇味la~~ & e+你餵粥係點餵ka?!

我囝e+係好似細個時禁,抱返住佢黎餵ka~~ 佢想走就俾佢落一陣地,再抱返佢再餵lo ~~
:-(

男爵府

係ar ,, 放太多會搞到bb以後要食好濃味o既野ka~~ 揾日mami你放假先試下掂唔掂~~ 我仲會餓下佢一陣, 佢就會食ka la~~

鬧真係冇乜用 , 佢一喊就好易嘔ka la~~ 前功盡廢,so真係要好有耐性~~ 佢唔食咪等幾分鐘再餵過lo ~~ 幾啖幾啖大概7,8個字就食完~~

洋房

hello maggiechu,
我個BB都是唔肯食粥,你個BB幾大呀?

大宅

2019新春慶豚圓

LOUISAKC 寫道:
hello maggiechu,
我個BB都是唔肯食粥,你個BB幾大呀?

就快10個月啦!你BB呢? :-(

洋房

Hi maggiechu,
9 months +
he was born in Aug 2005
Is your baby a baby boy or baby girl?? :-P

大宅

2019新春慶豚圓

LOUISAKC 寫道:
Hi maggiechu,
9 months +
he was born in Aug 2005
Is your baby a baby boy or baby girl?? :-P

hi!Louisakc,大家嘅BB都差不多喎!我個是女仔,7月尾出世,應該相差不遠。你BB現在食粥好D未?你平時煮咩餸比佢食,因我煮來煮去都是魚和蒸肉碎,好悶。比D意見我,THX!

洋房

hi, maggiechu,
我現在每天都嘗試各種食物,昨天試carro蓉 +比目魚,
食咗1碗BB碗,Tomorrow 試用湯煲粥,睇吓佢食唔食啦!
真是要加油,佢可能唔肯食solid food,所以呢幾個月都冇mud 点重,由出世時大碼变到現在的小碼,真激氣 :-( :-(
你個BB重唔重呀

大宅

其實未必係d野包唔好食,好多小朋友都like含住d食物
唔吞,試下同佢玩下佢食一啖,你又扮食一啖,如果佢
含住唔吞你就崔佢,同佢講:快d啦!媽咪好肚餓,你唔食媽咪冇得食喇,一路玩一路食,食得幾多得幾多啦!

大宅

落少少雞粉

pls forgive me to say this but i really can't believe you to do this. pls stop !!!

首頁

尾頁

跳至
相關內容