母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家分享第一次響街餵人奶經歷丫~

前幾日....我終於嘗試到響街餵人奶既經驗...首先我都要響呢度多謝basilmama ,因為無佢既古勵,我係一直都唔夠膽踏出呢一步既....
前幾日,我有事要去奶奶度,我一心諗住的士去的士返,其實都好肉赤架,的士費又貴,但係又驚bb肚餓我響街唔知點算,去程果時我係搭的士既,但係見室車,所以回程時我就改搭小巴,上小巴無耐,bb就肚餓大喊要食奶,果時老公都響身邊,佢都唔知點算,要返到屋企最快都要一個鐘,我突然諗起basilmama同我講,bb唔餓得bb最緊要,我就跳出自己心理障礙,攞左塊包被姐住嚟餵,其實最怕係埋身果下,姐住自己都望唔到位置點,自己又要望下,一望又怕走光俾人見到,唉,好在都成功餵完,希望我可以一直keep住大膽d響街餵啦,咁我就可以去多d街lu~

大宅

Re: 大家分享第一次響街餵人奶經歷丫~

我前日都第一次在鬧市餵呀!果晚同老公約了朋友在九龍城食飯,因為等

子爵府

ivy_lau 寫道:
前幾日....我終於嘗試到響街餵人奶既經驗...首先我都要響呢度多謝basilmama ,因為無佢既古勵,我係一直都唔夠膽踏出呢一步既....
前幾日,我有事要去奶奶度,我一心諗住的士去的士返,其實都好肉赤架,的士費又貴,但係又驚bb肚餓我響街唔知點算,去程果時我係搭的士既,但係見室車,所以回程時我就改搭小巴,上小巴無耐,bb就肚餓大喊要食奶,果時老公都響身邊,佢都唔知點算,要返到屋企最快都要一個鐘,我突然諗起basilmama同我講,bb唔餓得bb最緊要,我就跳出自己心理障礙,攞左塊包被姐住嚟餵,其實最怕係埋身果下,姐住自己都望唔到位置點,自己又要望下,一望又怕走光俾人見到,唉,好在都成功餵完,希望我可以一直keep住大膽d響街餵啦,咁我就可以去多d街lu~

Well done

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

ivy,
唔好咁客氣啦!
其實只要克服心理障礙,所有嘢都會好smooth ga!keep going...........

mama奶~~好嘢!!!!!

大宅

我初頭嗰幾次, 都喺响運動場同公園進行, 貪佢地大人小, 可以練大我嘅膽!

其中一次, 我响公園嘅長櫈餵, 餵餵吓,發現我左右兩邊各坐咗一個男人....

男爵府

唔係掛 究竟個兩個男人係有心定無意o架, 如果個兩個男人係無意, 算, 當再練大 d 自己個膽, 但如果係有心o既話就真係好過份 , 叫佢o地試o下個老婆係街餵人奶, 然之後有 d 男人係隔離睇呀

好憒憾, 到依家我都仲未敢係街餵, 不過依兩日我會買條 sling, 真係唔想有 d 咁不愉快o既經歷.

男爵府

我第一次一路行一路餵!
而家已經「豁出去」

子爵府

爸B勳章

第一次應該o係茶樓,係用披肩遮住,同枱仲有屋企人。

而家阿囝都13個月啦,搭巴士、地鐵、行街、茶餐廳、公園……都有試過。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

Kammy 寫道:
我初頭嗰幾次, 都喺响運動場同公園進行, 貪佢地大人小, 可以練大我嘅膽!

其中一次, 我响公園嘅長櫈餵, 餵餵吓,發現我左右兩邊各坐咗一個男人....

d男人咁賤架

大宅

nan_nan 寫道:
好憒憾, 到依家我都仲未敢係街餵, 不過依兩日我會買條 sling, 真係唔想有 d 咁不愉快o既經歷.

我都係呢兩日買左條sling,但係我仲未太識用,好"呢hea",bb又好似唔鐘意咁.... :-(

大宅

文里文靜 寫道:
我第一次一路行一路餵!
而家已經「豁出去」

你一路行一路餵係咪又係用sling架?

大宅

SandyCPS 寫道:
而家阿囝都13個月啦,搭巴士、地鐵、行街、茶餐廳、公園……都有試過。

我諗地鐵我未必夠膽....咁多人企響度....埋身果下好驚俾人見到.....

大宅

我既第一次勁狼狽,果時bb都未滿月,我帶住bb去留下酒樓同屋企人飲茶,因為之前上網睇過關於自制餵奶衫同babysling,於是自己就剪開件衫再加件外套帶埋自制babysling(我媽咪買布幫我車)就咁落街,結果個開口太大,又唔同真正既餵奶衫咁有d遮掩,自制babysling又唔識用,bb又勁喊要食奶,結果只好件外套係咁e遮住,勁狼狽....
後尾買左真正既餵奶衫同babysling就冇問題喇,用babysling真係去到邊餵到邊,又唔駛用餵奶衫&餵奶bra,而家阿仔就黎21個月大,有時出街食奶食到成頭汗,我連babysling都冇用到,就咁餵,原來都ok架~

等待驗證會員

有啲人真係好八掛,有次我咪用條babysling遮住響旺角間素食餐廳度餵,除咗隔離枱客成日望之外,最過份係我老落單時,個伙記都唔知係真傻還是扮,明明我老公好清楚叫咗三樣餸(仲指埋),佢都要落成三次單(不斷重覆又重覆),雙眼又望住我遮住個位,激到我老公 ,不過有時BB大晒,唔通真係由佢喊咩,咪惟有當其他人無知同唔理佢哋囉!

男爵府

第一次響街到餵應該係未滿月時,響酒樓問佢地借地方,沒有變左要響樓梯餵,熱到cc下,又好似做thief咁,個時又未上bk网,真係好迷茫.但上左bk,認識了sling之後,就唔同晒了,邊行邊餵,響街市,地鐵,尖沙咀,酒樓,巴士,小巴,的士,商場......總之就係週圍餵,不過最緊要係老公又唔介意,佢又好支持,咁最初都係佢做人肉檔"展"牌,使我好安心,真係沒有他,我沒有咁大擔,當然還有bk媽媽的支持和鼓勵,其他未試過的媽媽你地都試下啦,好方便,唔會走光的.

子爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Same, 第一次都係o係茶樓, 亜爸猛叫我入厠所餵, 都係亜媽開通, 猛叫我o係位餵, 最後當然o係位餵, 用外套摭住. 亜爸真老土.

伯爵府

請問餵完一边后, 換另一边時, bb係喺个"袋"里面, 使唔使再move 過條sling 呢 ?

會唔會好論盡呢 ?

另外果面又要放塊乳墊 ?

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我第一次係尋日,係BBQ個時餵...第一次用條sling餵但唔成功差d走晒光 第二次用成條sling"庶"住餵先成功左
但真係要係屋企用條sling實習多幾次先得........!!!

大宅

我第一次餵係在兒科醫生診所度, 果時囝囝仲係2個鐘食一次奶, 我 book 左10 點 45 分, 出門之前我已經餵左bb費事甘lei her, 點知到診所之後勁多人, 姑娘話仲有6個之到囝囝, 甘我同老公唯有坐埋一邊等, 等到12 點幾阿囝肚餓喊, 因為唔知仲要等到幾時, bb又唔餓得,諗起 bk d 媽咪教過用包被遮一遮住餵!
都有d驚走光,但見到個囝喊就豁出去啦!! 好在果時坐角位另一邊我叫老公坐幫我擋住!!經過呢次我無甘驚了!

之後我買左條披肩(可以扣埋0既 )餵bb之前著好,之後抱bb食, 試過2次係酒樓餵都ok, 仲有2次係西鐵站(等車時)d椅度餵~~
但甘多次都係有人陪我, 自己一個我就未試過!! 同埋蓋住阿b會食到滿頭大汗,同埋好似要摸黑食甘 :cry: :cry:
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

別墅

點樣一路行一路餵呀?
我都用緊sling,不過未做到邊行邊餵wor????

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊