興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

家庭主婦,買數碼相機,有好介紹嗎?

原本有部Nikon 200萬像相機。 想轉換更高萬像相機來自用,唔知邊部最好呢? 家庭用的、絕對要防手雩、不須專業級、想買靚啲、唔洗成日換呀嗎!

謝謝各位!

複式洋房

Re: 家庭主婦,買數碼相機,有好介紹嗎?

Canon 350D
Canon EOS 1Ds Mark II

大宅

How about Nikon Coolpix P3 or P4... Personally, I like Coolpix series.

大宅

如果選擇DSLR, 可考慮 Nikon D50, 配支 Nikon 18-200mm, 旅行影景影人一流, 達到"一鏡走天涯"的童年夢想.

成套埋單約九千多元, 如果你只是普通要求, 呢個組合夠玩好多年.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

別墅

Dear yy_music_yy:

請問Canon 350D 有咩好處? 防唔防手雩呀? 我是入門初級人仕嚟的!

另今天去睇過。 請問Canon ISU 800、Sony W70、Sony W100 和 Pentax A-10 有什麼意見呢?

請指教! 唔該哂!

複式洋房

Canon IXUS 800 IS

http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=683

good quality, light weight, with image stabilizer

複式洋房

ballballmum 寫道:
Dear yy_music_yy:

請問Canon 350D 有咩好處? 防唔防手雩呀? 我是入門初級人仕嚟的!

另今天去睇過。 請問Canon ISU 800、Sony W70、Sony W100 和 Pentax A-10 有什麼意見呢?

請指教! 唔該哂!

Canon 350D 係DSLR强勢入門機
可換鏡頭,夠輕身
防手振就交給快門及高iso低雜訊功能效勞
入門初級人仕都ok

大宅

由 ballballmum 於 2006-05-21 16:28:31

原本有部Nikon 200萬像相機。 想轉換更高萬像相機來自用,唔知邊部最好呢? 家庭用的、絕對要防手雩、不須專業級、想買靚啲、唔洗成日換呀嗎!

ballballmum,

May I check with you what's your budget?

別墅

Dear Adrian's daddy:

My budget is under $5000... The best is under $4500.

Thank you!

大宅

ballballmum,

Do you prefer DC or DSLR?

If it's DC, you can get a better one around $3xxx.-

If you prefer DSLR, the budget is not good enough. The Canon 350D is around $65xx (Body + Kit Lens). The Nikon D70 is around $69xx (Body + Kit Lens)...

It's still far from your budget... Do you mind 2nd hand goods? I checked DcFever, the 2nd hand price is around / meet your budget.

- Adrian爸爸

複式洋房

ballballmum 寫道:
Dear Adrian's daddy:

My budget is under $5000... The best is under $4500.

Thank you!

Canon 350D ok?
爭少少就不如上350D啦

大宅

Use DSLR is not just simple as DC... It's recommended to read DSLR manual at least twice... and understand most of the features...

Otherwise, if you only use P mode only, then it's not worth to use $$ to buy it...

On the other hand, if you use DSLR, you also need to learn post processing skills... like basic Photoshop technique... (modify level / curve etc)

If you want a better image quality, you may use RAW format. Then, you also need to learn those software to process RAW files... like Capture One Pro / Photoshop CS or native RAW software come with the camera.

So, do you consider DSLR... or DC? I don't think the cost of DSLR is $5K or less...(including basic assessories) DC should be fine.

大宅

家庭主婦,都唔會點晒大相,買部 ixus 800,或者 panasonic FX 01,都得啦。

毒個 c9 買 dslr。

洋房

tommythumb 寫道:
家庭主婦,都唔會點晒大相,買部 ixus 800,或者 panasonic FX 01,都得啦。

毒個 c9 買 dslr。

晒大相與否, 不在乎DC同DSLR之分. 在乎相機拍攝象素.
現今好多DC的像素同DSLR都係一樣. 我部SONY DC N1都800萬象LA.
分別在於, 對焦快及準, 在晚間及室內都可拍出有水準的照片.
就算個孩子正在走動時(運動), 什至在台上做SHOW, 都可捕到清晰的一刻. 因BB及小孩時常郁動, 好多時用DC相片比較模糊, 除非在室外, 陽光下影, DC就會自動收細光圈及加快快門.
況且, 真心說話. 現兩年DSLR的價錢(以入門級計), 已由萬多元落到數千元. 只要你是唔沉迷升級(如鏡頭), 一般KIT LENS已拍出很好的相.
其實, 大家無話邊個毒邊個, 個個都梗係知咩叫月貴月好, 但以玩機多年來講, 你見既DC, 一出唔夠半年又有新款, 剛買的又趺價. 我部SONY N1上三個月買$3980, 現在標價$3580重有價講.
玩DC最終唔夠兩至3年又要換機, 唔係電池唔得, 又話個MON老化, 就算部機好彩無事, 賣反出去都無一千. 但現在好多DSLR有兩年保養, 重有快門次數保証. 咁你話如果預4千BUDGET, 何不內痛多小小.
如用DC的, 呢兩個月都出左好多新款, 如LEICA C-Lux 1, 有名廠leica鏡頭,3.6倍光學. 重有wide28-102mm.都係4k左右. iso 1600, 2.5寸mon, 600萬象素.
nikon P3 / P4, 有800萬象, 有VR, 有光圈先決.3.5倍ZOOM.都係$3100-3400.
CANON IXUS 65, 3INCH MON, 600萬象, ISO 800.
3倍ZOOM.

提外話:
好多人會帶小朋友去影樓影相, 要千多元一次, 我自已就用DSLR加飛燈, 貝景貼顏色紙, 在家中拍攝, 擺D花花草草, 小小道具, 一樣有此效果. 只係無影樓咁多動物衫, 畢業袍, 廁所馬桶姐. 但質數已可比美.
時間之運用又唔焗限. 鍾意幾時就幾時.

民房

我買相機最好係細、輕、電要用得耐
細細部成日袋住都吾覺、見都個女D得意野就照底

大宅

sydneydaddy 寫道:

晒大相與否, 不在乎DC同DSLR之分. 在乎相機拍攝象素.
現今好多DC的像素同DSLR都係一樣. 我部SONY DC N1都800萬象LA..........

C 兄,樓主話佢係入門級,唔使要專業嘛。正如樓上 C 兄所講,如果買部 DSLR 返黎,淨係用 P MODE,當傻瓜機咁,我就唔建議囉。

另外,如果唔係影開相,可能會覺得 DSLR 大舊。 女士普通既手袋裝唔落喎。

洋房

[quote]
sydneydaddy 寫道:

現今好多DC的像素同DSLR都係一樣. 我部SONY DC N1都800萬象LA..........

C 兄,樓主話佢係入門級,唔使要專業嘛。正如樓上 C 兄所講,如果買部 DSLR 返黎,淨係用 P MODE,當傻瓜機咁,我就唔建議囉。

另外,如果唔係影開相,可能會覺得 DSLR 大舊。 女士普通既手袋裝唔落喎。[/quote]

HAHA, 呢位師兄, 我一路只係話唔係dslr先可晒大相, 本人亦無叫佢買咩model的dslr, 只道出現在 (((入門級)))的dslr比以前便宜了. 有何好處,
其實任何產品及物件都有入門級. 就算現今的dc幾方便. 但內裡的setting都可很複雜. 除非用即影即有, 得一個掣, 就真係入門及方便.

何況我亦介紹了新款的不同牌子dc比樓主參考.

大宅

sydneydaddy,

大家都係吹下水姐。

我覺得,好多女士用dc都係當傻瓜機用,淨用 auto,我老婆就係,咁我咪諗幫樓主慳得一千就一千嘛(我老婆都係呢度會員,但我諗佢唔會呢區

洋房

[quote]
sydneydaddy,

大家都係吹下水姐。

我覺得,好多女士用dc都係當傻瓜機用,淨用 auto,我老婆就係,咁我咪諗幫樓主慳得一千就一千嘛(我老婆都係呢度會員,但我諗佢唔會呢區

別墅

Dear Adrian's Daddy:

Thank you so much! Yours information is quite useful and detail. And now I think DC is much suitable for me. Because I think DSLR is quite difficult to use. Normally, I take photo use auto function only.

首頁

尾頁

跳至