嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 好媽媽勳章

掃完風之後可吾可以再餵番bb飲奶?

我bb個半月, 但而家最多先飲到4安士, 仲要分開2-3次餵, 我開4安士, 4個中餵佢一次, 開頭佢好肚餓, 會一口氣飲到2安, 但之後就吐番個奶咀出黎, 幫佢掃完風之後, 再餵, 開頭個幾啖會喊, 但噯下佢之後就肯飲, 但第2次餵, 多數飲到訓著, 最尾都會飲晒, 但淨dd.....甘其實咁餵. 岩吾岩, bb飽不飽?
因為我奶奶0個邊d人話我吾識餵bb. 話我bb每次都係飲到2安就喊, 實際上最多最多可以飲到3安, 話我既餵法係夾硬餵, 夾硬逼bb食, 仲話0甘餵法會吃滯bb, 話人地d bb咁大都係飲3安就夠, 仲叫我3個中餵一次....話我幫佢掃完風再餵, 係落左格,(飽左), 我夾硬逼bb食.......哎..... ...其實係咪真係咁餵, 我吾識呀, 可吾可以教下我點餵....

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Re: 掃完風之後可吾可以再餵番bb飲奶?

其實個個bb食的份量都唔同....
所以唔可以同其他bb比較....

其實係可以掃完風先再餵的...
個時醫院的姑娘都係咁教我...
可以餵完掃也可以...

大宅

你bb個半月, 飲到4安士,好多了,我bb個時飲3安..
bb都要分幾次飲,仲每次掃好耐添再可飲下去...

大宅

bb飲得曬就ok啦......唔好理你99講咩啦........會搞到自己唔開心啊... 你做法岩......唔駛怕你99

大宅

由 米妮~~minnie 於 2006-05-21 20:30:47

bb飲得曬就ok啦......唔好理你99講咩啦........會搞到自己唔開心啊... 你做法岩......唔駛怕你99

哎, 最慘佢地成日要我跟佢地個套呢! 成日都話驚我咁餵法, 食滯BB, 其實佢3個中, 3個中咁餵, 會吾會仲食滯BB呢?
明明BB掃完風, BB都仲食得, 又吾比佢食, 真係搞到自己好吾開心架.........不過佢又吾听, 真係吾知點好..........

大宅

由 cindybaby 於 2006-05-21 18:50:33

你bb個半月, 飲到4安士,好多了,我bb個時飲3安..
bb都要分幾次飲,仲每次掃好耐添再可飲下去...

咁你BB有無哭架?
我BB扭得好利害架.....

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

真係唔好理其他人點講, 個個bb唔同, 佢哋bb係咁唔代表你bb可以係咁, 我囝頭2個月飲完奶成日嘔奶, 係噴奶, 所以我餵1.5安就要掃風, 1個月大佢飲4.5安, 我就要掃3次風, bb胃仔細, 係要密啲掃風, bb之前係醫院照燈時, 啲姑娘阿姐都係咁教。 bb大個啲胃仔大啲就可以掃少啲, 你bb係飲2安自己吐奶咀出嚟, 你掃完風再餵係無問題的。 提提你檢查一下奶咀的流量, 會唔會太慢(孔太細或樽蓋太緊等等)而令佢扭計, 飲一餐奶要飲幾耐?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

當然要係中間停一停掃左風再喂奶啦。。。依個係其中一個防嘔奶既方法嗎。。。。仲有你BB得過一個半月﹐真係唔太洗飲到4安哦。。。係唔係姑娘吩咐嫁﹖﹖我記得我個仔細時都無飲甘多﹐ 4安起馬到大概兩個月啦。。。除非個BB係肯飲同唔扭計囉。。。仲有你B係剛出世應用細碼奶咀。。唔好自己亂甘吉大個孔哦。。好易“俗”親嫁。。。。

你唔好太緊張先﹐ BB剛出世都仲有媽咪既營養係身體﹐所以有時飲唔晒唔好太過強迫﹐一黎俾佢訓多D覺仲好﹐ 易長肉﹐ 二黎﹐ 迫得多﹐ BB會覺得飲奶唔係一件開心既事時﹐你就會好煩而迫佢入窮行﹐ 俾D厭奶期你時﹐ 你就真係喊都無畏。。
有時聽完老人家講既野可以自己再諗下有無道理﹐ 有時都係經驗之談。。。

男爵府

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

o下!!我個仔仔而家已經飲6安奶喎,我分兩至三次餵,預備定杯暖水座熱住支奶,因為我每次同佢掃風都幾耐架,我個仔仔無嘔奶,最多就係有泡泡口水,我個仔仔係大食仔黎架。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好難界定bb應該飲幾多,
因為每個bb既需求量都唔同.
只要掃完風bb再肯飲就ok,
如果佢唔肯飲,點迫佢都唔制ga la~

好似我家妹妹咁,
過左1個月就飲差不多5oz, 4個鐘1餐,1日5餐.
(不過每餐飲到一半都會掃1次風先)
問過健康院姑娘,佢地都話無問題

大宅

哎......我個bb成日扭計喊架......搞到奶奶佢地都以為佢飽吾食, 但尋日我好努力咁餵佢食, 掃左2次風啦, 第二次佢係咁食, 食到個奶樽都無奶, 佢都係甘吮, 其實, 真係佢真係夠飽咩?

大宅

嘩﹗你地D BB 好勁哦﹐ 兩個月就飲6安啦﹐ 我個仔16個月就真係飲緊6-8安奶一次啦。。。

anyway, 我之前既經驗係如BB唔飲就唔好迫囉﹐ 支奶用熱水熱住都只不過係可放一個鐘度。。。我唔想大家好似我甘迫迫下﹐ 我B就開始左半年既厭奶期啦。。。攪左真係好耐耐先正常番咋。。。

y_y﹐
想知BB飽唔飽﹐ 睇下佢幾時喊肚餓囉。。。如平時係3個鐘頭飲一次﹐ 突然1至2個鐘就醒要飲奶﹐ 甘即唔夠囉。。。

首頁

尾頁

跳至