家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

手持股票,放証劵行,銀行,定自己keep好?

請問長線持有股票,是否keep係銀行要收倉租,派息時是否要收手續費,如自己keep,到放時是否又要存倉1week,手續如何.........

大宅

Re: 手持股票,放証劵行,銀行,定自己keep好?

Lmykfg,
首先,你需要諗吓你係咪打算短期內沽呢?如果唔係,我寧願自己keep住,因為銀行一定會收手續費的(我未試過証卷行,所以我不知道),假若派息唔多,除時只有數元入息(因為我試過 );如果自己keep住,果張派息支票會直接寄比你。
沽貨 ~ 銀行需要約5-8天,而証卷行則2-3天便可。

大宅

郭太太Candy 寫道:
Lmykfg,
首先,你需要諗吓你係咪打算短期內沽呢?如果唔係,我寧願自己keep住,因為銀行一定會收手續費的(我未試過証卷行,所以我不知道),假若派息唔多,除時只有數元入息(因為我試過 );如果自己keep住,果張派息支票會直接寄比你。
沽貨 ~ 銀行需要約5-8天,而証卷行則2-3天便可。

同意....手續費都會蝕埋.....而且依家中央結算, 放係股票行都好似安全過之前...

大宅

Example: Newspaper said 2628 派息 HK$ 15.00 haha

:wave: :wave: :wave: :wave: ~~Jamie * Katie~~

洋房

因為每次派息, 銀行都會收手續費, 小數怕長計呀!!!

所以打算長揸, 我就會自己keep, 收票入返落自己A/C 好d
[img align=left]http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb008_ZS[/img]
該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

我想問如果諗住長線,咁d股票自己keep,如果要放既話,扲去邊度放呀?

Thanks

大宅

大宅

銀行

大宅

大宅

d股票自己keep,如果要放既話,扲去銀行放,咁是否要存倉,如果要7至8日,到時個價位唔好,咪搵來搞

男爵府

hashtag影視迷勳章

如果自己keep,如何辦理轉名手續?

大宅

我想問如果我o係網上抽到, 想拎返出黎自己keep得唔得ga? 咁到時如果派息既時候, 會寄去邊ga?
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

民房

當然可以, 去銀行辦手續便可做轉名. 一次過俾小小手續費, 好過每月俾月費和代收股息手續費.

到時派息, 會寄去你的登記地址.
mako 寫道:
我想問如果我o係網上抽到, 想拎返出黎自己keep得唔得ga? 咁到時如果派息既時候, 會寄去邊ga?

民房

係啊! 所以買賣前要決定你的股票將會是長持定短炒!

長持的, 自己keep.

短炒的, 放銀行/證券行.
Lmykfg 寫道:
d股票自己keep,如果要放既話,扲去銀行放,咁是否要存倉,如果要7至8日,到時個價位唔好,咪搵來搞

民房

扲去你在銀行/證券行 開的證券戶口存倉, 7-10個工作天係, 便可以沽出.
kitty1222 寫道:
我想問如果諗住長線,咁d股票自己keep,如果要放既話,扲去邊度放呀?

Thanks

大宅

多謝你既解答, thx~~~~~~~

momodoll 寫道:
當然可以, 去銀行辦手續便可做轉名. 一次過俾小小手續費, 好過每月俾月費和代收股息手續費.

到時派息, 會寄去你的登記地址.[quote]
mako 寫道:
[/quote]
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至