懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

愈黎愈唔識照顧bb, 麻煩你地幫忙,

各位媽咪想問你地我個bb兩個月, 最近去私家打五`一混合針, 醫生話阿b體重唔理想, bb得10磅7安士, 係咪好輕呀, 食奶食得4安士, 係咪好少呀, 你地個b會唔會好多風, 每日打好多次c egg, 飲水都唔過, 成日要打喊佢, 好心痛, 又成日嘔奶, 有次連鼻都出奶, 驚到我死, 得我一個人睇bb, 依家每次食奶我都好驚, 有咩辦法可以減少嘔奶, 愈黎愈唔識照顧bb, 麻煩你地幫忙,

男爵府

Re: 愈黎愈唔識照顧bb, 麻煩你地幫忙,

你個b出世幾多磅呀......
至於嘔好奶....會唔會係因為亞b飲得太急..所以嘔呀....
你試下比佢飲2安幫佢掃下風先喇...會好d架......
慢慢嚟喇.....唔好太緊張呀....加油 :lol: :lol:

伯爵府

你bb幾多個鐘食4oz呀?如果3個鐘4oz都ok!輕唔輕都要睇番bb出世幾多磅!我呀b嗰時又係每日打好多次c egg!大啲會小啲ga喇!至於嘔奶,試下掃多幾次風,分幾次飲睇下會唔會好啲!

大宅

2個月人仔 有成10磅 我就覺得Ok la 多d同bb掃風 仲有啊 bb打完針 有d bb真係會唔係好舒服Ga 不過 過2天就無事la bb 個胃仔好淺 所以容易打c egg

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

味兒 寫道:
2個月人仔 有成10磅 我就覺得Ok la 多d同bb掃風 仲有啊 bb打完針 有d bb真係會唔係好舒服Ga 不過 過2天就無事la bb 個胃仔好淺 所以容易打c egg

我都好同意味兒的講法,10磅其實都ok架,唔好太擔心啦,慢慢黎啦,因為bb得2個月大個胃始終唔係咁大,所以飲奶方面都要慢慢黎架,比佢分幾次飲同bb掃多d風,等佢容易d落格. 總之一話講曬,照顧bb係要慢慢黎架.比d耐性同心機啦. :mrgreen: 如果有唔明就上黎bk媽咪會度問啦.

大宅

seeci 寫道:
各位媽咪想問你地我個bb兩個月, 最近去私家打五`一混合針, 醫生話阿b體重唔理想, bb得10磅7安士, 係咪好輕呀, 食奶食得4安士, 係咪好少呀, 你地個b會唔會好多風, 每日打好多次c egg, 飲水都唔過, 成日要打喊佢, 好心痛, 又成日嘔奶, 有次連鼻都出奶, 驚到我死, 得我一個人睇bb, 依家每次食奶我都好驚, 有咩辦法可以減少嘔奶, 愈黎愈唔識照顧bb, 麻煩你地幫忙,

1.我都覺得 ok 喎, 如果平均有每個月重 1-2 磅係正常o既.
2. 我個女由出世到而家都係食好少奶o既, now 5個多月都係食 4 oz (4hrs.)
3. 有風同打 c-egg 係兩回事 .... 我個女細細個就好多風 ... 基本上每餐都會嘔奶 (會一地都係) 同打 c-egg (我地見倒佢打 c-egg 好放心, 因為姑娘講過打 c-egg 即係有o野到肚落o左格 (但唔代表唔嘔 ... 只係嘔得無咁勁遮), 細路哥喊o下好, 但食完奶俾佢喊 1/ 2分鐘可以接受
4. 飲奶時 keep 住 45 度咁食, 食一半拍一拍風先, 記住佢係唔會完全唔嘔奶o家, 只係份量少 d o既遮, 我個女到而家都仲會嘔奶, 只係次數同份量少o左好多

大宅

謝謝各位媽咪解答, 我bb出世得6磅4安士, 每4個小時食4安奶

子爵府

好媽媽勳章

如果bb肚仔有風...試上拎隻熟雞蛋...包住隻銀戒指...再用手巾包住黎碌下bb個肚仔...要順時針...或者用生油...用手捽興佢...然後捽係bb個肚仔到...咁bb會舒服d...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

嘜二個月有10磅幾好輕嗎?我呀b又係快二個月,都是差不多,而且出世時都有7磅幾,唔係太輕掛?
我呀b食量也很少,3個鐘食3安,有時只得2安半,我咪重驚,等我之後到健康院檢討時問問姑娘先.

伯爵府

點知bb肚有無風?
onon1022 寫道:
如果bb肚仔有風...試上拎隻熟雞蛋...包住隻銀戒指...再用手巾包住黎碌下bb個肚仔...要順時針...或者用生油...用手捽興佢...然後捽係bb個肚仔到...咁bb會舒服d...

子爵府

好媽媽勳章

[quote]
seeci 寫道:
各位媽咪想問你地我個bb兩個月, 最近去私家打五`一混合針, 醫生話阿b體重唔理想, bb得10磅7安士, 係咪好輕呀, 食奶食得4安士, 係咪好少呀,
---食4安好好吖.10磅7又唔算太輕,個個bb吸收有快有慢,可能你bb慢d啫.食人奶定奶粉呀?睇下係咪呢隻奶粉唔啱bb.

你地個b會唔會好多風, 每日打好多次c egg, 飲水都唔過, 成日要打喊佢, 好心痛, 又成日嘔奶, 有次連鼻都出奶, 驚到我死,
---個個bb都會有風,唯有食完奶掃耐d.如果有時間可以食奶前掃一陣都得架.打c egg時唔使打喊bb,試下抱緊佢,bb唔鐘意俾人'cool'緊佢,佢
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

嘔奶利害就掃多D風囉! 如一支奶分三次餵, 中間掃兩次風!
餵奶D奶要過晒個樽口, 最後個啖唔好要, 咁就可以被免食埋D風啦~!

打C-egg, 其實你可以唔理佢, 因其實一陣間就會自己stop!

大宅

您好 :

您用邊隻樽的?? 我d朋友話新出的nuk好用(肥)。

我自己就用nuk(瘦)的。 我個囡很少嘔奶。7個半月大, 只嘔過2/3次。

大宅

我係用pigeon奶樽, nuk之前我用過, 不過陪月阿姐唔好用, 要我完pigeon, 想問你地如果奶咀窿細, bb好難食, 點樣可以整大個窿

大宅

Pigeon 有奶咀打孔器,可以用黎整大個奶咀窿。

子爵府

好媽媽勳章

香香公主 寫道:
點知bb肚有無風?
[quote]
onon1022 寫道:
[/quote]

如果bb肚仔有風...眼白會藍色...同埋肚仔會涼...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至