嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

會唔會比BB 食隔夜粥?

因要返工,放工後無時間煲粥,早上又已經要6:00起床畏奶後返工,唔可以再早起 ,有無方法可以比BB晚上有粥食?

別墅

Re: 會唔會比BB 食隔夜粥?

我一定唔會. 邊個幫你湊b? 搵人幫手煲啦!

男爵府

用真空煲得唔得呀!
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

複式洋房

會食,放進 雪櫃裹.沒問題呀?

曦詞於12月13日係浸會醫院出世

複式洋房

用真空煲,得?但我覺得用文火會好吃d.
曦詞於12月13日係浸會醫院出世

大宅

隔一日既粥,我都會俾囡囡食架

侯爵府

好媽媽勳章

一次半次就話o者,如果長期都食隔夜粥會唔會唔係咁好呀?乜野營養都流失晒啦,如果我係你我會用真空煲,朝早洗落米加水煲滾後就放入煲,到你放工返到去再加埋d材料滾一滾咪得囉,再唔係用電子瓦餐都可以呀,仲可以慳返滾果個step,洗完米一禁制就走得
係呢咁平時邊個幫你揍b?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks all mama..
我個女係比育嬰園湊,所以晚上無人煲粥佢食,我會try 下用真空煲,不過我個真空煲以前用來煲過大人湯,唔知可唔可以用來煲粥比呀b?? ?-(

複式洋房

會架
carol

公爵府

可以買多個內煲啊~

wingyee_ma 寫道:
thanks all mama..
我個女係比育嬰園湊,所以晚上無人煲粥佢食,我會try 下用真空煲,不過我個真空煲以前用來煲過大人湯,唔知可唔可以用來煲粥比呀b?? ?-(

大宅

我都會俾,其實我日日都整新鮮粥俾仔仔,不過工人星期日會放假,所以我好多時星期六就會一次過整4餐粥,即係2餐星期六、2餐星期日,感我星期日咪唔駛洗0野0羅…嘻…
其餘時間我都唔會俾隔夜粥佢食0既…
因為我0地大人食隔夜送都冇益啦,何況係bb喎…
我如果返朝頭早,我會早1個小時起身,煮完粥擺0係度,0的碗就等工人0訓醒洗0羅…都幾辛苦0架,我每日要5點起身,用15分鐘煲米水入落樽度俾仔仔沖奶,入完米水之後就將0的米再加水加材料煲粥,由於仔仔而家仲係食緊糊仔,所以我仲要將0的粥煮到好乾身,之後再放入攪拌器攪到變糊仔,分落兩個碟仔度,之後先拿拿聲洗面換衫返工,我出門口已經差唔多六點,但係我要7點返到公司,我屋企至公司0既車程都要1個鐘15分鐘左右0架…
其實我起初都有諗過之前0個晚整定,但係如果我前0個晚整定,感0的粥咪擺0左超過12個鐘頭0羅,好似冇禁好喎,而家我朝朝早0的起身,係就係辛苦0的,但係仔仔日日可以有新鮮粥食,點都好0的掛…
其實做阿媽0既,邊有計喎,幾辛苦都要0架啦…所以我而家先知道自己媽咪原來係好偉大0架﹗我自從生完仔仔之後,我真係好感激我媽咪湊到我禁大個呀﹗

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

"我自從生完仔仔之後,我真係好感激我媽咪湊到我禁大個呀﹗" 我都有同感

其實我呀B 一日都有1餐新鮮粥食(育嬰園比佢食),現在問題係晚上個餐,我暫時晚上比糊仔佢食.

別墅

別墅

我吾會! 我每日(除在星期日及公眾假期)都一早起身煲定啲粥倒入保溫壺比囡囡食! 而星期六,日及假期我會煲兩餐吾同粥或ABC粉給囡囡食! 而啲餸已是早一日買已經不是最新鮮, 如再隔夜好像不太好, 所以我令願自己辛苦啲都吾會比隔夜粥囡囡食!

首頁

尾頁

跳至