家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教抽新股問題

我係新手, 想請教一下各位:
1. 如果抽到, 收到郵寄股票, 係咪要即刻拎去銀行/證券行開
戶, 並將D股票存倉o架?
2. 存倉後係咪可以隨時睇啱價就放, 之後係咪又可以再入幾
多都得? 使唔使次次都要去銀行做手續? 如果申請埋網上
買賣係咪即係到時睇啱價就可以於網上交易?
3. 去銀行開股票戶口好定係去證券行好些? 證券行又有冇網
買賣呢? 係咪得電話交易?

對唔住, 太多問題, 因為真係唔識, 而家想學人玩下股票, 問清楚大家, thank you

大宅

Re: 請教抽新股問題

大宅

淨係識第一o者....唔駛o既,你可以自己keep 住, 以前就會有好多人放係保險箱囉, 驚唔見會好麻煩咁...

第三呢....股票行好似要你係熟客仔,先會幫你電話做交易架

大宅

barkley:

thank you

o甘即係話我可以自己keep住D股票, 係咪等要放個陣先至拎去銀行賣呀? o甘可能分分鐘 keep 一年半載呀, 因為我諗住長線持有!

barkley 寫道:
淨係識第一o者....唔駛o既,你可以自己keep 住, 以前就會有好多人放係保險箱囉, 驚唔見會好麻煩咁...

第三呢....股票行好似要你係熟客仔,先會幫你電話做交易架

大宅

係呀...我有股票都係放係屋企咋....我係股票行有a/c., 要賣時, 就咁係張股票後面簽名就得.....

你係銀行有冇開股票a/c 呀??? 因為我上次係銀行買賣, 就上網搞既, 所以我都唔清楚當將股票係自己手時要點做....但係好似聽佢講過o下呢, 要你將d 股票, 存左入佢銀行, 佢先會幫你賣買咁.....到時你去開a/c...問清楚佢, 問清楚手續費同擺股票係佢到要收幾銀倉租咁囉....

首頁

尾頁

跳至