自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

冇家教, 又冇公民教育

唔想一竹杆打一船人, 但係而家香港普遍都係咁。玩殘濕地公園事小, 玩殘香港就事大。

(1) 而家d細佬好似小霸王咁, 係屋企大晒, 出到街又點會聽話呢? d家長有冇管教就真係不得而知啦!!!???

(2) 六、七十年代政府推行咗好多成功公民教育運動, 如垃圾蟲、交通安全, 好讓當年大量從國內湧入嘅市民知道點愛適香港。而家嘅政府只大力推動經濟而忽視人民的質素。

咁嘅社會點可以讓香港起飛? 等到香港冇咗內地給與嘅優勢時, 就太遲啦!!!

王國長老

2019勳章 王國長老

Re: 冇家教, 又冇公民教育

我都好感慨, 點解香港人咁醜?

做小朋友既蹂躪園內設施, d父母呢? 點解唔阻止?平日點教小朋友架?

但 園 內 少 見 的 設 施 仍 難 抵 遊 人 的 好 奇 心 , 慘 遭 破 壞 , 尤 以 教 育 遊 人 生 態 保 育 的 「 濕 地 直 播 室 」 損 毀 最 為 嚴 重 , 共 有 八 件 遊 戲 項 目 被 破 壞 。 不 少 小 朋 友 未 看 遊 戲 指 示 前 , 便 暴 力 地 觸 動 按 鈕 , 亂 玩 一 通 , 連 在 該 處 工 作 的 義 工 也 來 不 及 阻 止 , 頻 頻 嗟 歎 。

大宅

我去過科學館,入面好多都係任玩既,唔知係參觀者比較有公德心,定係工作人員做得好,大多數互動遊戲都有得玩bor...連一D好易唔見一舊既七巧板都保持完整。我睇完都覺得好出奇呀。

希望唔係因為溼地公園近天水圍啦。

好唔明果D死煙鏟唔响屋企廁所食死自己,硬係要去一D好難得有清新空氣既地方痾佢地D廢氣出來。我次次去大帽山、嘉道理、都遇到呢D死煙鏟,如果唔係廢事製造垃圾污染環境,真係想一腳伸佢地落山,為民除害。
:tongue:
laughin' to keep from cryin'

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

當米奇樂園開幕之後,
我地港人「讚嘆」國內同胞所作所為,
而家再睇濕地公園…真係五十步笑百步。

子爵府

睇到d人將d汽水罐, 垃圾周圍扔, 真係火都黎.... 其實d義工講得岩架, 而家d細路個個都好似大少爺, 大小姐甘.. 要咩有咩, 想點就點.....

首頁

尾頁

跳至
熱門主題