懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

派薑醋

請問你地會派薑醋俾同事嗎?等放完產假?兩個月後?咁會唔會叫老公帶薑醋派俾佢d同事呢? 有無呢個需要呢?

公爵府

Re: 派薑醋

按照傳統, 一般o係滿月後就唔會派薑醋出去, 除非d人去你屋企食, 所以我諗住叫老公拎返公司俾人食!

大宅

我奶奶話十二朝之後就派薑醋架啦....
過咗一個月就唔派啦.....去到屋企先有得食...
我都諗住叫我老公攞去公司咋...

別墅

咁點裝呢?

大宅

大宅

lingdidi 寫道:
咁點裝呢?

生第一個,12朝後就叫屋企人拎返公司,我用左八珍十斤醋的玻璃盅裝,非常方便,乾手淨腳。

如果無器皿裝,就去雜貨店買個平平地既煲啦

生第二個多算唔派lu!!!

大宅

我都諗住叫我老公攞去公司. i need to give to different department separately . May be i will buy some big micro-wave plastice box in TEN DOLLARS shop, so that i can give to different dept. separately.

大宅

我都諗緊點裝俾人食!但用micro-wave既膠盒,唔怕薑醋d酸性咩!

伯爵府

去雜貨店買個平平地既煲,或者日本城呀,都有架...不過我唔會叫老公帶返去喇,佢成班同事都係男人,唔食就唔帶返去喇

大宅

I think I will also use 八珍十斤醋的玻璃盅裝 but my company has no bowl / spoon so I need to bring them along too, can I buy the disposable / plastic ones?

珍珠宮

我都係用翻八珍果個玻璃樽裝囉又方便又環保!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

not sure this ar.....

but i just think my colleague can re-heat in micro-wave with 膠盒. and it is easier to put into freezer.

首頁

尾頁

跳至