論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

你地話點揀好? 第一次請印印(已更新)

你地話點揀好? urgent第一次請印印,mainly要日抖一個人湊new born,夜晚cooking,e+有ga選擇係:

1) 28歲, 剛返印尼結左婚,e+想返返黎HK做,做左6年HK同一個僱主,湊一個1-3歲 + 一個new born bb,冇得interview,一係就要攪手續,要驗身,驚佢有左先黎. (agent話) ??- 我已聯絡前僱主, so far comment ok !

2) 應該係31歲, e+響HK做左6年,將約滿,冇湊BB經驗,之前照顧7x歲老人家,煮廣東飯菜掂,廣東話ok,因為老人家要去老人院,唔需要工人! 佢有個11歲仔響印尼,so佢好需要快d搵到新僱主! (朋友印印介紹,朋友個印印剛請回來又係湊new born,樣樣都好好!未聯絡前僱主) 試左幾個鐘頭工,so far係有d驚清湊new born,因為唔熟手,不過,佢話佢會用時間練返,熟能生考wor!!
??問左agent,so far佢6年現僱主冇咩complain,but最近就有,話佢夜返,仲有,發現佢僱主會再請工人wor,唔係唔請,同埋佢係死左老公!!

點好??

大宅

Re: 你地話點揀好? 第一次請印印

我會揀(1),有experience,但一定要驗清楚會唔會大肚。

(2) 果個無experience真係好煩,仲有佢以前只係take care 個老人家,無湊new born咁多

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果你AGENTS無其它選擇的話, NO.1 會比 NO.2 好, 因為佢之前做左6年HK同一個僱主, 又有湊new born 經驗, 雖然剛結婚真係好易有左, 你唯有要AGENTS 幫佢驗清楚有沒有大肚. 至於NO.2我覺得比較老, 而且佢又唔有湊new born 經驗, 佢咁大年紀有自己的一套, 好難去接受你的意見, 希望我的意見幫到你啦

大宅

小KB,

我會揀(1),有experience,但一定要驗清楚會唔會大肚聯絡前僱主比較或試工...
(2) 37歲take care 個老人家工人,做同埋無咁辛苦,果個無experience照顧BB真係好煩,無湊new born咁多

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

伯爵府

好媽媽勳章

No.1好似好d,6年同一僱主&有照顧bb經驗係重點,可以聯絡前僱主嗎?

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

珍珠宮

我多數揀No. 2,我比較注重interview時睇佢嘅態度同是否溝通到,最緊要係佢試咗エ而佢係想揀幫你做 (因為如果佢好佢都有好多選擇) ,而家重点係前僱主嘅 comment!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

I will choose no. 1

大宅

2019新春慶豚圓

梗係CHOICE NO 1 啦! 起碼佢有經驗啦! 如果冇咪又排教! 因為湊過起碼都會有D SENSE.

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

多謝哂各位mama寶貴意見!!大比數都係揀1!!

我e+hold住佢先, 再等有冇其他好選擇,不過又驚佢遲早做唔夠兩年又話走返去生仔!!又要再請~~

Thank you so much !!

大宅

係呀~真係小心check下佢有冇bb先!
我印印之前係hk做左4yrs,25yrs返去結婚後即生,bb2yrs再來港工作,28yrs係佢地來說係好老,而且佢地結得婚多數要小朋友,好小唔生的!
小kb 寫道:
多謝哂各位mama寶貴意見!!大比數都係揀1!!

我e+hold住佢先, 再等有冇其他好選擇,不過又驚佢遲早做唔夠兩年又話走返去生仔!!又要再請~~

Thank you so much !!

侯爵府

Re: 你地話點揀好? 第一次請印印(已更新)

兩個都吾揀, 搵過另一間agent再搵

第一個, 28歲, 未生仔, 佢多數會做兩年only 跟住返去生仔, 28歲都吾生仔, 對佢地黎講好大架啦..........我以前個工人都係, 一黎到第一日就同我講, 佢做兩年only, 之後要返去結婚生仔

第二個, 做左6年, 個僱主係吾係都要比長期服務金佢, 個僱主都吾再同佢續約, 比著你, 會點諗? 我就會諗, 緊係個工人出現問題, 個僱主先吾再同佢續約

男爵府

HINHINMUMMY

你好呀。如果係要請工人,你會請賓定印呀?

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

印印

首頁

尾頁

跳至