跳至

首頁

尾頁

民房

地鐵無人讓位

大家好!!! 我預產期7月25!!! 個肚已經蘿咁大!!!噚日搭地鐵過海都無人讓位!!!!

究竟香港人

複式洋房

Re: 地鐵無人讓位

我就覺得一時時啦. 之前, 我同老公搭地鐵,都有幾個青年人讓位俾我. 有一次. 試過係阿婆添, 我緊係唔好意思坐啦! 不過我好多時都會走去車car 與車car 中間企, 費事冇人讓位之餘, 仲要俾人迫啦..

民房

其實, 我已經好少搭地鐵. 上一次搭重衰, 有個西裝友見到我即刻扮

別墅

之前搭地鐵都冇人讓, 雖然已經見晒肚. 不過近呢兩次搭地鐵都好好彩, 一上車就有人讓位, 有男有女, 可能, 個肚真係好大個喇

大宅

而家d香港人冇咩公民意識架啦, 發現地鐵冇乜人讓位好耐lu! 不過近呢幾次坐好彩都遇到好心人! 不過除o左搭地鐵冇人讓位呢d衰o野之外, 發現條街d人都唔會讓我地大肚婆, 真係....

大宅

我比較少搭地鐵...巴士就多...
不過朝早返工搭巴士都好少有人讓位...
我通常得有位先上車...

呢兩個禮拜老公車返公...所以唔駛迫...

而我搭火車就有人讓位...果次搞到我都唔好意思...
因我我對住果行位...咁啱有兩個老人家, 一個大肚婆同一個媽咪抱住個6,7歲左右既囡囡...
我都無諗住要人讓位...
但最後個媽咪讓左個位俾我

公爵府

畀面勳章

我都成32week, 平時坐巴士返工, 多數都有位, 但搭mtr及kcr多數無人讓位比我, 返而生囡囡個時, 有幾個男人讓位給我, 想唔到有d類似三行工人都會讓位, 反而著得詩詩文文d人唔會讓位.有d人看唔到, 有d人就扮睡覺 :evil:

民房

我重發現一樣

大宅

2024勳章 減齡達人勳章

我就好好彩呀, 好多時都有人讓位比我

大宅

咁我都算係好彩嗰個喎,好多時都會有人讓位比我!

別墅

我都覺越是斯斯文文d人係唔會讓位,扮睡覺&講電話, 但當有人讓了位, 佢就會醒返

大宅

斯斯文文都未算衰,
D40-50歲既C奶先巴閉
佢地吾同你爭位坐都好好啦

大宅

我朝朝都要搭地鐵由荃灣去葵興返工...雖然只係2個站不過有得坐總好過同人迫,不過朝朝d人都會用盡辦法當睇我唔到,尢其係d西裝男人同d師奶....試過有幾次俾位我坐既都係d 50歲左右似做地盤既叔叔。

不過個肚咁大個,d人都可以扮睇唔到0個下真係好野囉。

民房

我次次搭地鐵都係女性讓位比我。D男人好無風度。cheap ﹗﹗﹗

大宅

今日有對廿歲出頭既後生情侶...我上車時已睡了...
但當醒來見我企響度...個女仔就即時讓位俾我...
估唔到後生女都咁有心...

複式洋房

after my first baby, i don't expect to see 讓位 on mtr or kcr, but i was in CHURCH last month, and people still pretend not to see (was obvious)???? I ended up standing for the whole hour :-(

as for taxis, new moms, be prepared .... some taxi drivers pretend not to see u when you are with a baby and and stroller (they think you won't go far)

大宅

我好少坐mtr, 次次搭親都預左企, 除非總站上車, 想有位坐, 會搭多個站先轉車,

民房

今天晚上落雨。竟然有個男人搶我叫既的士。真係服左佢。佢真係好野。 我都8個月。見晒肚架啦。

大宅

而家個肚咁大,多數MTR都有人讓位。但尋日搭電車,落車時後面個師奶用個袋係咁迫住我,我45度轉身bear 一 bear佢既袋,俾佢見個肚,佢即刻退後。。。使乜迫人落車丫,總暫黎架,係人都要落啦!

複式洋房

畀面勳章

我都算好彩, 大多數都有人讓座. 但通常都是女人讓的, d男人好多時都睇唔到!!

不過有一次在快餐店就遇到好人. 那天我老公有事先走, 我問d阿嬸有沒有碗可以給我裝起吃盛的東西拿走, 阿嬸就話有, 叫我自己行去攞 (手指一條街遠的地方). 在我猶豫之際, 坐在我對面那黑黑實實, 好似好粗魯的男人, 居然彈起身, 說幫我攞. 好感動!! 阿嬸見到之後就即刻好唔好意思話: 如果佢得閒都可以幫我攞, 但今日好忙......... 原來真不可以單憑外表睇人!!

首頁

尾頁

跳至