烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

做麵包的攪拌, 搓麵器...

請問一般百貨公司賣的$3xx幾元足夠用於家中做麵包, 蛋糕嗎?

大宅

Re: 做麵包的攪拌, 搓麵器...

大宅

大宅

大宅

大宅

做蛋糕我是用打蛋器的,價錢有平有貴,最平100元

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

其實,如果買一部麵包機,可以用黎搓麵糰之用,只要選擇麵包機的攪粉同第一次發酵的程序,之後拎出黎整形同發酵第2次,然後入焗爐就可以,做出黎的包包,同出面買的一樣好味,只係唔需要自己搓粉
不過,部麵包機都幾大部,但有D人都是喜歡自己一手一腳由搓粉做起,才覺得有成功感!但我本人覺得用麵包機搓粉,效果唔錯,又可以慳番D時間陪囡囡﹙呢點對於我黎講好重要﹚,又唔使手痛,所以我自己就覺得值得的!
以上只屬我個人意見
至於打蛋器,我只是用黎整蛋糕、曲奇,我諗如果用黎搓麵糰就唔夠力了
My Two Princess

別墅

多謝你地的意見

pigpig: please check pm

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

lovelovebb 寫道:
多謝你地的意見

pigpig: please check pm

唔知係咪bk有問題 回應唔到你的pm 等我再試
My Two Princess
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至