懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我個胃每日傍晚開始就唔舒服, 晚飯食得唔多又睡得唔好, 好辛苦. 而家先13週何時捱到生...好想哭

我個胃每日傍晚開始就唔舒服, 晚飯食得唔多又睡得唔好, 好辛苦. 而家先13週何時捱到生...好想哭... :-( :-(

大宅

Re: 我個胃每日傍晚開始就唔舒服, 晚飯食得唔多又睡得唔好, 好辛苦. 而家先13週何時捱到生.

初初有左係辛苦少少,遲d會好d架喇,你放鬆d唔好咁緊張la~最好就係少食多餐...中午訓到ge就休息一陣等個人冇咁累...
加油ar!!!!!!

禁止訪問

環保接龍勳章

Re: 我個胃每日傍晚開始就唔舒服, 晚飯食得唔多又睡得唔好, 好辛苦. 而家先13週何時捱到生.

別墅

忍耐一下.....我之前都係勁唔舒服...但只要你堅持落去會好快無事....一定要保持心情輕鬆....會有d幫助...同埋如果胃痛就暫時唔好飲奶...我當初又暈又嘔又胃痛又腸胃炎.....醫生都係叫我暫時唔好飲奶....到你適應到害喜之後就無問題.....懷孕初期bb未真正吸收你所食既野....

仲有成日嘔同胃痛係每餐飯前都唔好飲太多水....飲水係分開黎飲....因為一次過飲太多水會仲易嘔.....

早餐你試下食多士.....或餅乾.....會對個胃好d.....另外你可以試下用"蔥菜+薑+雞/牛肉"煲粥.....係個中醫教我...都幾好....我個時煲少少開黎食.....真係食唔到就飲粥水....但都要按住個胃既份量....分開幾次食.....

湯水方面你可以試下煲少少花膠....不過有d孕婦初期係飲唔到花膠湯......怕有腥味.....但係花膠會幫助長胎....番茄薯仔煲牛展或牛骨湯都好好架...我勁嘔個時都係煲呢個湯多....好咪又有番茄同薯仔食....就算唔食飯都有足夠營養...因為個時我係一d飯都食唔到架

另外,最緊要係訓多d休息多d....家務就搵其他人幫手.....一定要輕鬆面對先會好架....比心機呀....bb係陪住你佢會feel到架.....如果再有問題你就pm我.....因為有好多初期懷孕既食譜我而家都唔係好記得...要返屋企睇返先知.....

大宅

大家懷孕都經歷過唔同程度同時間o既辛苦,你而家13 weeks,應該好快就回復正常啦!我之前都係訓唔安食唔落,但都要同自己打氣,盡量諗D開心o野,有精神就行o下街睇o下D得意或自己鐘意o既o野,咁樣日子會易過Do架!我地支持你o架!

jojoplanet 寫道:
我個胃每日傍晚開始就唔舒服, 晚飯食得唔多又睡得唔好, 好辛苦. 而家先13週何時捱到生...好想哭... :-( :-(

大宅

13週係懷孕早期之嘛, 過多一兩星期你就好舒服o架啦!
胃唔舒服就好多孕婦都會, 又濟又作嘔咁, 食下梳打餅啦, 真係得o架!!!!
基本上, 呢段期間你食唔到太多, 因為太飽肚你會好辛苦, 腸臟會郁得慢d, 你又會消化得無咁好, 可能會便秘或食濟!

最緊要係少食多餐, 想食時, 就唔好理, 餅又好, 麵包又好, 咩都食下啦, 唔好咁介意營養問題, 食到就得啦, 食下d health supplement囉, 好似葉酸同鈣片囉!!

睡眠不足呢, 就心理因素好重要, 試下聽住音樂入睡啦, 我o個時都係咁, 真係好訓d!! 其實一切放輕鬆, 就好容易渡過, 唔好太在意同緊張, 不如同老公傾下, 等佢安慰下你, 會好d o架!!!

總之唔好咁depressed!!! 對自己又唔好!! 對亞b又唔好!

到你踏入懷孕中期, 就會係honeymoon, 舒服好多啦!!!!

大宅

係呀,食梳打餅無咁多胃氣架

珍珠宮

多謝各位支持.....

我以前每朝都食提子飽同埋鐘意食梳打餅, 但係而家睇見都驚...

我前數個星期每晚每兩小時起床去廁所, 這兩天就到四點一轉之後就到天光, 都叫有d改善....

可能我個人比較悲觀, 我老公除左叫我唔好咁負面, 佢實質都做唔到什麼令我開心d, 到bb出世又有其他問題...唉...

子爵府

我之前都要捱到成16,7 weeks先無唔舒服, 放心啦, 一過左呢段時間, d時間就會過得好快架啦.... 真係話甘快就生得...

珍珠宮

睇見人地真係好快生得但自己就等來等去都係得13週..

子爵府

係甘架啦, 我之前都係好似你甘, 日日係度數, 幾時先捱完... 但係一過16,7weeks, 就咩事都無, 變番個正常人, 仲可以去到澳洲旅行....

大宅

我老公見你post個番說話,佢話你好慘,希望你快d無事,我有左到家下,就乜事都無,18weeks

男爵府

係羅...見人地陀到生都好快,到自己個時就好慢啦,我都係17週幾炸,仲有排陀.
頭3個月一收工回家就只識坐係sofa到,好眼訓咩都唔想做,10點幾就要訓.晚餐越食越少,太多胃氣啦,不過我會少吃飯,自己煲d湯飲下,會舒服d.好似蕃茄薯仔湯咁,勁好飲,因為酸酸地好正.有時俾自己飲下自己鐘意的飲品,咁個人會happy d.
到而家真係覺得舒服好多,胃氣少左,晚餐食多左,不過個口仲口淡淡,只要你捱得過一定好d.加油!

珍珠宮

我而家係有一日過一日的心態, 每朝一起床就想又要接受一日的挑戰..

我本來係一個好堅強的人但係而家變得好無助同軟弱.

別墅

jojoplanet,
想哭咪哭囉, 我之前都成日哭, 因為實在好辛苦, 我都要成差不多二十週才好好多o炸, 你已經比我好了, 我之前成日嘔, 又頭暈, 食唔到o野, 我未有BB時有成118-120磅, 因為之前太唔舒服食不到, 每餐都無胃口食, 就算食到但食完又嘔, 直至現在5個月了, 現在仲輕過未有BB 時, 現在只得116磅, 不過醫生都話BB好正常無事, Size 都無問題, 所以你已比我好好多了, 我之前辛苦到連工都返唔到, 仲辭了識, 所以你要比心機, 真的只是過度期, 有好多人過了3個月已經無事了, 我希望你都是啦! 少食多餐真的是有幫助的! 慢慢來啦, 不要灰心呀!

別墅

好多準媽媽都經過呢個階段...我都唔例外...好明白你個種心情...加油呀...時間好快就會過....之後會舒服d架勒...

大宅

jojoplanet, 我之前都同你一樣,每日放工個胃都好唔舒服, 直情行都行唔到, 由放工一直攤在sofa, 嗰時成日諗自己幾時先捱到三四個月. 後來發每日放工前食少少餅或者糖/話梅就好啲...放心啦, 呢啲不適好快會過, 同埋呢啲唔舒服正正係因為BB成長緊你身體需要時間適應荷爾蒙的轉變. 我而家36w啦, 下星期會開刀生, 大家一齊努力!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係呀, 等係好悶架, 有時間睇定湊仔書, 睇下 dvd 娛樂下咁囉, 分散注意力...我當時就煲大長今, 煲完都過左 3 wk.
唔使怕架, 唔會辛苦到尾, 過多一陣你會舒服好多.

果陣我係嘔到 9 彩, 24 小時都想 c, 想自殺, 嘔到近 18 wk 開始無事, 中期不知幾 happy, 仲去睇 bb 展行幾粒鐘添, 又開胃, 食返夠本補返頭 4 個月咁慘痛的日子. 對我來講 6-18 wk 先係最最最辛苦的, 仲瘦左 10 lbs 添, 臨生都無咁辛苦.

大宅

Jojoplanet,

我絶對同意你!! 你都好

男爵府

首頁

尾頁

跳至