心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近生活都安定了,但時常想著已往不快經歷,如何辦?

不安情緒久不久就會浮現...........
請有緣人賜教

大宅

Re: 最近生活都安定了,但時常想著已往不快經歷,如何辦?

大宅

咁有冇諗過...點解仲成日會想起d 唔開心既事呢?? 係驚佢會再發生??

複式洋房

barkley 寫道:
咁有冇諗過...點解仲成日會想起d 唔開心既事呢?? 係驚佢會再發生??

barkley
不過驚會再發生,
而是當受小小錯折又會聯想到已往不愉快經歷.........
我知我沒有自信心,但如果提升呢?

大宅

自信呢樣野, 真係好難搞......

其實你知唔知自己點解冇自信先??? 我自己就覺得, 唔好同人比較, 唔好將d 事情複雜化左先.....有時d 野, 你急都急唔o黎既, 慢慢諗o下自己想點, 唔駛荒喎......有咩事咁大不了o者.

複式洋房

barkley 寫道:
自信呢樣野, 真係好難搞......

其實你知唔知自己點解冇自信先??? 我自己就覺得, 唔好同人比較, 唔好將d 事情複雜化左先.....有時d 野, 你急都急唔o黎既, 慢慢諗o下自己想點, 唔駛荒喎......有咩事咁大不了o者.

你說得對,自信這回事真是好難學到。
唉!我都不知如何說..........

但都多謝你先

大宅

傻啦...唔駛咁客氣...

不過我個人認為....唔好因為自己有d 所謂缺憾而冇自信囉, 人人都想完美架啦, 但係有幾多人會完美先....當你有一時, 你就會想有二....唔會滿足嘛.....所以唔駛同人比較架, 過到自己, 過到人咪算囉.....駛鬼理咁多野咩...人生沖沖在世幾十年...千奇唔好咁刻薄自己呀.. :mrgreen: :mrgreen:

大宅

我好現實

舊事唔happy個d時間我傷心,已好鬼蝕抵啦,甘算啦過去啦 !

想來未又唔開心, 甘我未連家下都蝕抵埋, 甘唔得, 做人好唔抵嗎 !

我一甘想, 就唔會記實d唔開心事架啦 
Msma

禁止發言

好媽媽勳章

珊瑚宮

我朋友試過一個方法,不知對你有冇效,對佢就非常有效。佢將所有唔開心既事寫係紙上,一件唔開心事寫一張,再摺成飛機,係1月1日時零時係海邊擲出去,佢對自己講一切唔好既事已飛走左,依家要努力向前,果然佢成個人放鬆哂。

侯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

SandyKL 寫道:
我朋友試過一個方法,不知對你有冇效,對佢就非常有效。佢將所有唔開心既事寫係紙上,一件唔開心事寫一張,再摺成飛機,係1月1日時零時係海邊擲出去,佢對自己講一切唔好既事已飛走左,依家要努力向前,果然佢成個人放鬆哂。

SandyKL,

呢個方法雖然幾好, 但你朋友當時唔怕咩 佢唔怕$1500 一隻紙飛機咩 如果係好多張的話, 都好襟計喎

肥金,

其實我自己都曾經有過你同樣既經歷, 我知當時自己係"唔甘心, 不服輸". 但都事隔好多年喇, 已經無晒感覺喇, 我諗"時間","新生活", "新工作"一定會對你有幫助.

珊瑚宮

Michelmcy 寫道:
SandyKL,

呢個方法雖然幾好, 但你朋友當時唔怕咩 佢唔怕$1500 一隻紙飛機咩 如果係好多張的話, 都好襟計喎

Michelmcy,

嘻嘻,果時未有執得咁嚴謹。 可以將所有不快記憶擦去,我諗我朋友都肯俾$1500,佢既經歷實在太不幸勒!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

或者你可以換轉角度想想, 若果不是有當初的不快經歷, 都唔會有今日的安定生活; 而且有幸那些不快的經歷係咁早就黎到, 令到你有能力去應付/受考驗.

經過這一次的經歷, 你人生經歷又豐富一點, 對下一次的考驗, 你一定有把握可以解決得到

真係唔得的話, 記得搵多D人幫手呀~ :mrgreen:

翡翠宮

你會唔會有情緒病而不自知呀 因為天氣都好影響到人既情緒的

不過我見你個topic咁寫, 可能你太得閒得濟所以有時間追憶 咁你就唔好比自己停落黎, 不斷咁進修吓啦

侯爵府

過去的讓它過去, 懷念舊事, 總傷感.........
仔仔考完試就放監!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題