自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

請教普通話導師

dear all:

請問有無教緊普通話架導師呀!想問下可以係邊度修讀完考埋証書然後幾耐先可以任教,最快課程要幾耐,最好係邊間讀...

吾該晒!

betty

NNN

珍珠宮

畀面勳章

Re: 請教普通話導師

最緊要要考左國家試 (三級六等), 要教普通話既話, 你個成績要二級甲或以上 (以正式專業既標準); 如果機構唔係好高要求, 二級乙都可能得.

要考好呢個試, 如果以我地地道香港人黎講, 起碼一年. 除左三級六等, 最好讀埋普通話教師證書 (浸大校外課程).

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dear Teresa:

吾該晒你呀!其實我幫朋友問,佢想開班教普通話......佢之前
係內地來港,係香港已經取居留權,住左八年....

仲想問下你仲有無其他方法可以快趣的架,或者有無詢問電話..

thanks!

bettylam

NNN

珍珠宮

畀面勳章

其實內地黎既人考個三級六等只係有少少著數咋. 因為呢個試極之嚴格, 就算mother tongue係"普通話"都唔一定考得好好, 因為佢地專重既係超純正冇鄉音既普通話.

你可以叫你朋友買本國家試既試題讀下先, 再search下邊個機構會最快舉辦國家試 (中大, 港大, 樹仁都有, 不過次次都勁快full!). 考左一次先, 睇下自己成績點.

又或者去d 興趣小組教下先, 佢地通常要求比較低d, 當累積到一定經驗, 又教得好既話就先然有穩定既學生來源.

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

去報考國家語委普通話水平測試, 大陸應可公開試, 如果做中央1台既新聞主播係要考呢個試, 確保報導員發音正確

參考http://www.putonghua.com/course/courselist.jsp

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

真係吾該晒二位呀!

betty
NNN

首頁

尾頁

跳至