自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

你daddy、mummy夠五十五歲,但仲做緊工,咁你有無用佢哋嘅免稅額?

如題
:-? :-?

男爵府

2019勳章

Re: 你daddy、mummy夠五十五歲,但仲做緊工,咁你有無用佢哋嘅免稅額?

點解唔用 除非有人同你爭

大宅

Re: 你daddy、mummy夠五十五歲,但仲做緊工,咁你有無用佢哋嘅免稅額?

我都想知,如果仲做緊野,而你又有比錢佢,咁可唔可以免稅架?

伯爵府

畀面勳章

快d回應啦,我想有無報錯稅

:-? :-?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

唔理父母有冇工作, 子女都可報父母免稅額.

複式洋房

Re: 你daddy、mummy夠五十五歲,但仲做緊工,咁你有無用佢

唔可以. 如果父母都是有工作, 子女係唔可以報父母的免稅額
因佢地自己本身都要報稅

大宅

醒目開學勳章

Re: 你daddy、mummy夠五十五歲,但仲做緊工,咁你有無用佢

edithwfy 寫道:
因佢地自己本身都要報稅

係呀!! 我父母都做嘢,但係我唔可以用佢哋嚟免稅... 呢啲係我的會計同我講.

大宅

好媽媽勳章

我問咗稅局,就算父母有做工,或者係富豪有錢佬都可以的,只要夠五十五歲就得,問稅局就唔會錯啦!

大宅

我都係問過稅局, 係可以, 我個 case - daddy 係自傭人仕, 有報父婦免稅額, 但我都有比少少錢呀媽買野食, 稅局同事回覆 : 如果每年多過 $12,000 (唔用住) 可以扣 $15,000 父母免稅額, (今年我只是報了呀媽就夠).

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我老公話得架,
父母只要年滿55,
而又經常性在香港,
子女便可以申報架喇。

水晶宮

我老公話你個會計好快D溫習吓喎,
一唔係好換左佢喇。

fattypiggy 寫道:
[quote]
edithwfy 寫道:
因佢地自己本身都要報稅

係呀!! 我父母都做嘢,但係我唔可以用佢哋嚟免稅... 呢啲係我的會計同我講. [/quote]

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

me 2
talkative 寫道:
緊係用啦,唔好浪費嘛,我都係報左我daddy咋,因為媽咪仲未夠55歲

大宅

唔好意思,我想問多句,咁如果我地報左供養父母來扣稅,而父母本身又有做野,咁會否影響佢地報稅呢?即是佢地會交多左稅,因為有左我地的"供養費"令到收入多左?

咁如果我地交少左稅,而令到父母交多左稅,咁諗諗係咪應該用呢?

有冇人可以解答呢??-( ?-( ?-(

當然父母無做野另計! :-|

水晶宮

水晶宮

水晶宮

Naughtymom,

我老公話無影響的,
因為父母跟子女是獨立的,
而父母免稅額是歸子女,
唔會咁樣而影響到父母的入息金額。

男爵府

想請問吓, 如果我媽咪差幾個月先夠55歲, 可唔可以照填供養父母免稅額呢?

珍珠宮

麟媽媽 寫道:
我老公話得架,
父母只要年滿55,
而又經常性在香港,
子女便可以申報架喇。

YES,你睇番稅局寄黎本小冊子,根本無提及要父母無工作呢個條件!!
另外,供養父母,係父母黎講並唔係佢o既人工,唔會影響佢地自己報稅
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁

尾頁

跳至