母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

7日人仔

唉,我個女7日大,每次食完人奶大約1/2個鐘都是不夠,都要再給2ozs奶粉她食。我就是不明白是什麼原因,起初以為仲未上奶啦,到而家是有奶的,因為好谷,都仍然是這樣!佢食完1/2個鐘人奶,放低佢唔夠5分鐘就爆喊,食完奶粉就好好喇,可以睡到3-4個鐘。但我唔想這樣呀,可以點做呀!我第一胎就是堅持不到放棄了人奶!

男爵府

Re: 7日人仔

你有沒有搵人奶姑娘問下你餵的姿"細"對不對呢?會唔會係BB吸得唔好,跟本就沒吸到呢?

大宅

其實我真的不知道她飲唔飲到,但我有次餵完係feel到個胸冇谷,本想帶她到健康院,但實在太大雨啦又去唔到!

男爵府

你有沒有等BB開到個口好大時才把乳頭放入呢?你如果唔補奶粉BB每日有沒有5-6條幾濕的尿片呢?如果佢有足夠尿片,可能表示BB只想找安全感,奶粉難消化當然能睡得較長時間,你對自己要有信心,希望明天沒有咁大雨,你可以返去搵人奶姑娘啦

大宅

我未試過唔補奶粉,因為每次食完人奶放低佢唔夠5分鐘真的喊得好勁!!

男爵府

你每次餵幾耐,係唔係等到BB唔食先停呢?如果BB食食下唔食未必等于佢飽喎,我個囝未夠二個月時,平均一餐食45分鐘,中間一大半時間係整醒佢.

大宅

1/2個鐘頭試過,1個鐘頭又試過,佢都會睡的,我都有叫醒佢!

男爵府

你還是去問下人奶姑娘,響佢面前餵下,等佢觀察下你bb吃奶是有什麼問題好了!

男爵府

Rachelmama
佢每次食完人奶放低唔夠5分鐘就喊, 咁你咪再餵佢食人奶囉, 佢再喊, 你就再餵佢食人奶, 初生BB是這樣的了, 不要懷疑人奶, 給你BB最好的食糧, 忘記奶粉吧!

大宅

大宅

我約了明天去健康院,希望o的姑娘可以幫到我啦!
LoveYiLok,我想問下你那時是不是這樣的?如是,未基本上B是整天不會放低?唉!真的有點沮喪!!

大宅

我囝囝頭一個月都係咁呀,尤其是夜晚,佢每隔一個鐘就要食,果陣時真係辛苦到想死,所以我做了一個對及一個錯的決定,就係俾奶咀佢食及補奶粉
bb仔往往透過吸啜獲得安全感,所以每當夜晚囝囝食到嘔晒奶仲要扭啜啜時,我就會俾奶咀佢食,佢啜到夠皮就會吐出,大家都舒服
至於補奶粉,我至今一直後悔,當時我中午及最夜果餐餵奶粉,加上太疲累,半夜無泵奶,結果錯過了造奶的黃金時間,到宜家囝囝皮膚有濕疹傾向,我轉返全人奶,先至發覺奶量唔夠,要每次邊餵邊泵先至泵夠14安,俾囝囝在我返工期間食,好多時佢夜晚要食好耐才飽,大家都辛苦
猶幸我囝囝真係好叻,佢明明啜到好倦都會好努力咁啜,唔會詐我形,食完仲回報我一個好

大宅

CELIACAT,多謝你的分享呀!其實我真的好想餵人奶的,但好似現在似的,佢只食了10分鐘到便睡了,叫極都唔醒,我都唔知可以點?

大宅

你bb係咪黃呀? 我亞b都係, 而家訓多過食, 醫生話佢黃係好累架, 鍾意訓覺, 我都係每三至四個鐘左右叫佢起身食, 佢先食得好d, 我d奶都唔係好夠, 我而家pump出黎, 亞b食三安倒, 一飧人奶一飧奶粉先夠亞b食, 我都唔知咁樣好唔好? ?-( ?-( ?-(
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

唔駛擔心!! 我囡囡初初都係啜十分鍾就訓覺, 唔理佢囉! 返工咪泵出來比佢飲囉!

不如泵出來咪知佢幾左幾多囉! 泵多D, 飲多D湯水,又幫助!! 加油!!!

男爵府

係呀, 阿B頭一個月你係好辛苦, 日餵夜餵架啦! 不過你盡量不要補奶粉亦無需泵出來餵, 佢喊你就埋身餵佢, 你可以試下躺餵, 咁你可以多D機會休息。

餵人奶是很辛苦的, 不過它的回報是BB一生的健康, 埋身餵人奶對BB的身心都有莫大的益處, 很值得的!! 個個都是這樣捱過來的, 你都可以架! 加油!!

大宅

啜奶真係花好大力氣

等待驗證會員

[quote]
celiacat 寫道:
猶幸我囝囝真係好叻,佢明明啜到好倦都會好努力咁啜,唔會詐我形,食完仲回報我一個好

大宅

我尋日去了健康院,都搵了姑娘幫手,其實真的很辛苦,姑娘話我谷得很勁,話我餵得唔夠多次數,要我餵多o的。有時真的很想放棄,但又好唔甘心,因為我明明是有奶的,所以姑娘話如果真的唔得,唯有pump出來俾佢食,但我真的好想埋身食。大女就是因為同一個因素而放棄了餵人奶,雖然佢都好好唔係成日病,但可以的話,始終想給最好的俾bb。

男爵府

Rachelmama,

Yes, "好唔甘心" is your power to add oil and keep going, even 很辛苦.

放棄了餵人奶 you will regret in future, because no turning back, right!

Everything will go smooth after the first month, We all support you !!!
Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊