跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 14) - Feb 06

szeszebetty,
其實我早前已向工作處請辭了. 不過唔好問我last day 幾時, 因為我都唔知. 因為我係雙方協議下答應做到請到人為止. 我寄望產假前請到人, 然後handover埋咁就安心放產假, 之後全職. 否則產假後可能要繼續番住先都唔定

szeszebetty & poonhui,
我有時都諗繼續返工咪唔駛諗咁多, 又唔係無人幫我湊. 仲好樂意果隻. 不過話實我以前都好似有講過, 同樣我父母年紀唔細了(64,69) 好鍾意湊果個係我媽only, 佢可以忘我忘他人廢寑忘餐咁湊, 我呀爸比較frustrated, 一時好鍚翹翹(都係只限吃喝玩樂), 一時會發哂脾氣, 一時會自閉走番大陸三五七日果隻. 就係咁近年我父母感情越黎越差, 甚至我覺得我媽其實係想逃避緊d野, 佢話去哂我屋企湊2 件都得. 不過我真係想俾番d空間佢地相處(可能佢地唔想, 真無奈), 亦算係俾番d空間我.
我想自己湊番多d, 都衡量左好多野, 因為我唔係有$$$果隻.佢地對我唔做野都有意見架, 不過都由得我地. 再者湊翹翹時真係有好多令我後悔無執得緊的事情, 到今日,細b我好想做番好d.
如訓番bb床, 唔駛跟大人訓, 坐high chair 食飯, 唔係拿住碗飯追佢食等.. :-|

大宅

Re: 1103媽咪會-Chat Chat Room(Part 14) - Feb 06

男爵府

[size=medium]mandymfl
係呀, 大頭相係希希豬畫架, 佢話係daddy黎喎!
呢幅畫完全係佢自己畫, 我地冇教佢架, 係最初隻眼得個大圓圈, 我叫佢畫埋隻眼珠啦, 佢問返我咩係眼珠, 我咪叫佢望我隻眼囉, 望完佢就自己加多左兩個圈落去啦!
嘻嘻, 我睇住佢畫, 睇得好開心架, 估唔到佢會畫左個daddy出黎, 又似模似樣呢!

男爵府

[size=medium]VVbaby

希希豬好叻呀)))))))))))

泳欣都淨係畫到個圓形咋~~
老師話佢認字讀書幾好,但創作方面就弱好多 Kelly就相反,畫蛇添足佢就最叻,叫佢讀書慘過受靶

呢個禮拜好忙,而家先有時間上o下網,今日先去完Kelly小一家長會,仲無啦啦抽中

男爵府

[size=medium]cherrylung
Thanks! 希希豬之前都畫左隻恐龍, 佢話係恐龍囉, 不過就抽象少少, 等我post出黎俾你睇下啦!

唔怕唔怕, 你仲有機會黎探我架, 因為我會放埋下星期先返工啦, 哈哈!
其實你唔搵我, 我都諗住搵日約你架啦!

男爵府

cherrychung 寫道:
littlepigpig,

咁longlong現在讀邊間幼稚園呀?搭完小巴又要轉的士?

aiya, 激死我la, 打完一大輪又delete左.

仲有, 我一上bk, 只可以睇主頁, click入1103既topic, 又只係睇到topic, 連click入去都咩都睇唔到呀! 我而家係click觀看帳號, 睇返我之前係1103 &大埔既topic留過言先可以睇到炸. 但其他topic咩都睇唔到嘞, woo...........

cherrychung,
你都知我度山卡la, 小巴去到大埔墟, long long係運頭塘浸信會讀, 由落車行去都要3個字, 又熱, 我地平時多數要轉程的士返學, or係太和轉火車,再行返學(都要行10分鐘, 不過經商場無咁辛苦)個日佢又趺倒, 所以更加要坐的士la!

男爵府

all
最近忙到想c!又倦到c! (POOR~~)

poonhui,
新工人ok就放心啦!一句講晒,佢對亨亨好,屋企家務做的ok就已經係一個好工人! (GOOD~~)

szeszebetty,
生得未? 好緊張呀? 好似未知是男是女?? (GOSSIP~~~)

vvbaby,
希希豬好叻!珈瑋仔咩都唔識畫,淨係識印手掌﹝fingers paint﹞HEEHEEHEE~~

CKBBQ,
終於決定左做全職媽咪啦!呢個係一件艱鉅的工作!我無咁勇氣!HAHAHAHHAA~~

大宅

szesze.betty
希望合用哪.

大宅

男爵府

[size=medium]ivybibi

對住Mickey o既係咪珈瑋仔

我同你一樣忙到飛起,我o岩o岩先填完Kelly新學校o既表格,鬼咁多野要填,又多濕碎錢要交,一張二張回條飛飛o下,好在佢都比

大宅

hi all mama and dad

阿仔今朝係屋企已經cry,話唔搭school bus喎
仲cry 到學校添,到學校換完鞋就有個老師陪佢係
活動區玩,唔肯返課室 :-(
但到last 唱歌就好開心,肯上校車(因昨天放學叫
老師同佢行路返屋企 )
返到來都話再搭school bus 架,点知夜o的喊住
話唔返學啦 :-(
可能佢咁大個仔都未試過分離啦,咁点算好呢 :cry:
ps:今晚o的ngng 仲係綠色添呀 :-(

男爵府

cherrylung,

呢個當然係珈瑋仔啦!我一生得一個小情人,唔係佢仲有邊個!佢日日係屋企都唱Micky Micky Mouse,好鬼好聽!hahahah~~

Toyrus Disney電視遊戲機?我未見過添!魔鬼~~我係唔會上當,珈瑋仔呢個電視迷睇電視仲唔夠?仲打機?比亞媽打就有份。

係呀~~小學好多的通告回條的,睇完張通告都要你簽返有無睇過,一張張又唔係大先c,我都懷疑的老師收時會唔會飛左一兩張落街??係wor!我唔記得左Kelly讀邊間小學添?

ophelia,
恨心的就得架啦!喊多幾日就唔喊,只要佢認識對呢間學校,認識到校車的運作,對佢地產生信心就唔會喊,仲會好開心添!
不過我呢的外人咁講jek!要我做都好心痛!我就係最後諗到唔柅朝朝推左個囝上校車,又唔知佢喊幾耐,佢喊我又唔係身邊,我唔係好鐘意呢的分離感覺,所以放棄又一村,留守Think,每朝帶佢返學,同我家長食個早餐,好鬼Happy!

p.s.陰功,Issac的ngng 係Green col?真係會唔會有野嚇親佢,係了解下好wor!Issac係唔係讀創價?聽聞的學生都好開心!

大宅

ivybibi
我知要恨心,但見佢咁驚..
唔知点好 :-(
佢咁大個仔最驚呢兩日啦,
ngng 点會唔green colour 呢
佢係讀創價呀,o的老師好好架
可惜issac未識好野law
ps:返學後dayday 食珍珠未架 :cry:

大宅

ivybibi
我眠啦,好耐未試過咁早起身呢

男爵府

opehelia,
果時珈瑋第一次返pre-nursey的時候都係好驚的,係學校喊,返到屋企又喊,見到我又喊,晚晚要我陪佢瞓,唔比我行開佢身邊多個2分鐘。當時我都想放棄唔比佢返,終於捱左十日,佢無再喊,日日仲好開心咁返學添!
喊到係一件好事,至少佢懂得用喊黎發洩情緒!唔緊要,返埋明日又有2日假期,同佢開開心心咁去玩下,邊玩邊同佢講下學校的故事,等佢對學校有信心就會好的架啦!﹝我果時講左本"亮亮上學去"一個星期數十次比佢聽﹞

唉~~~我依家都擔心珈瑋仔明日會唔會行返去以前個課室?會唔會去搵返佢以前個2個班主任?又喊返十日呢?﹝我已經推晒所有未來2個星期的約會,隨時候命!做亞媽做到我咁都算失敗﹞

大宅

[size=medium]All
終於到了1st SEPT 大日子, 我地小朋友正式進入幼稚園生活! 希望大家都能順利過渡!

[size=MEDIUM]Cherrylung,
[size=large]Happy Birthday!!

男爵府

[size=medium]cherrylung
Thanks! 有時見希希豬睇書, 佢可以望住本書好耐, 我都唔知佢睇乜架, 可能係發緊夢架
不過, 有次買左隻公主扭蛋, 入面有張紙仔, 有晒6個公主既鏡盒, 佢例牌好快睇完個鏡盒之後, 就即睇張紙仔, 睇完, daddy貪得意問佢, 咩公主既鏡盒係咩色, 估唔到佢記得晒, 仲答得好快, 真係唔係發緊夢, 仲幾好記性添!

你唔好以為希希豬識畫耳仔, 就一定聽到我講野, 佢都係選擇性咁聽, 岩聽就有反應, 唔岩聽就唔彩我地, 就算講幾多次都冇用, 攪到我唔出殺手揀都唔得架!

[size=large]Happy Birthday!

[size=medium]poonhui
好少見你咁夜上黎喎, 係咪特登上黎同cherrylung講happy birthday呢!
係呀, 想約你下星期食lunch, 你邊日得閒呢?

[size=medium]ophelia
真係要忍心先得架, 喊下係好事黎架, 第一次離開你去面對陌生人同環境喎, 點會唔驚呢, 但我相信佢咁叻仔, 好快佢就知道d老師好好人, 學校又好多野玩, 同d同學仔一齊又開心架啦, 唔好咁擔心啦, 好似ivybibi咁講, 拎本學校既書, 同佢一齊睇, 最好係講開學架啦!

[size=medium]ivybibi
Thanks! 珈瑋仔都識既, 佢唔做俾你睇啫, 可能有一日佢心情好, 畫你個樣出黎, 嚇你一驚呢!

大宅

醒目開學勳章

[size=large]各位開新Part啦!

1103 媽媽會-小朋友開學啦-Part 15

首頁

尾頁

跳至