少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

仔仔,行路時係芭蕾舞腳行路(指有腳趾掂地)怎辦?

如題 :-|

由佢坐完學行車後就有這情況出現,我問過健康院護士,回答:有部份小朋友坐完學行車就會有這情況出現俗稱芭蕾舞腳,到佢大過後就唔會再有,但我仔仔到兩歲半到係"吉"高腳行路,我怕大過到未變,唔知你們有否小朋友會有這情況出現呢??

男爵府

Re: 仔仔,行路時係芭蕾舞腳行路(指有腳趾掂地)怎辦?

點解當時健康院護士唔轉介你見醫生,由醫生寫紙搵物理治療師跟進。
之前由於其他問題,細仔bb時要去做物療,個物理治療師千叮萬囑唔好俾bb坐學行車,佢話個後遺症就如你現在說的一樣,佢話有d可以慢慢貼番地,但有d就永遠都係咁(希望唔會嚇親你)。
我唔知兩歲半算唔算已定形,不如你返健康院堅持要見醫生,堅持轉介物理治療師跟進,幫到幾多幫幾多,由呢科專業人事話你知點幫佢矯正番。
My little Son

民房

Re: 仔仔,行路時係芭蕾舞腳行路(指有腳趾掂地)怎辦?

好多謝你的意見,明天我會去健康院查詢,多謝!! :-P :-P

別墅

Re: 仔仔,行路時係芭蕾舞腳行行路(指有腳趾掂地)怎辦?

NOELLAU :

我囡囡都係這情況,妳小朋友幾大ah...我囡囡21mths...la...我囡囡都係8,9mths時座完學行車就係咁...
但我只係比佢座o左一個月多D... 都唔明點解ka...
初時都擔心ka..但我隔嚟屋有話唔

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

別墅

我個囡都係咁, 佢而家13個月, 由佢10個月識行開始就係咁, 不過佢冇坐過學行車架, 唔知點解都係咁
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

別墅

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

別墅

別墅

珍妮花 :

yee....咁即係唔關坐學行車事..... 我都奇怪...囡囡都係坐o左"個半月"就芭蕾舞腳行,真唔明白...不過我會幫囡囡改o既....
try..try..try..

別墅

佢而家一半時間都係芭蕾舞腳咁行架, 唔知點算..
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

大宅

我個女都無坐學行車,不過耐唔中行路時都係芭蕾舞腳,我問過健康院姑娘點解,佢地話唔坐學行車都有機會咁,坐就更容易有。後來我比d硬底學行鞋比亞女

別墅

別墅

same case ....我囡囡都戎左好多la...不過有時又係一玩...興奮,忘形,就用芭蕾舞腳走ka..la..又係走得好快又唔累ka...

別墅

珍妮花 :
妳小朋友仲細...1yrs到(未明白)...妳慢慢教一見就say no...
或者好似 Lilo 咁...等小朋友再大D...買

子爵府

原來係咁,我隻b,e家就好似你地咁講
用腳尖行,已經盡量減少比佢坐學行車
但有時真係無人睇住都要放佢落去一陣
唉~希望大少少會改啦

首頁

尾頁

跳至