婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jay.lee_yanlok 發表於 12-11-12 23:28
99 話 苦瓜好正氣 過咗3個月係可以食 唔知有無人聽過呢

菜心就正氣

禁止訪問

大宅

節瓜先係正氣.. 我而家34w. 好多野都揀來食.. 涼野都係諗住lee 個星期先開始ar..
苦瓜叫涼瓜.. 又點會正氣ar...

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆:有咗可以食苦瓜?

你食一舊之後立刻頭暈,肚痛!睇佢仲敢唔敢整

jay.lee_yanlok    發表於 12-11-13 14:28

男爵府

我period都唔敢食苦瓜西瓜木爪呢d,有左點會食得???

佢有佢講,你有你唔食~

jay.lee_yanlok  PERIOD 都唔食得架?  我一向無理 只係有咗先唔食  發表於 12-11-13 14:29

禁止訪問

大宅

montea 發表於 12-11-13 01:41
西醫都叫有佐唔好食苦瓜,仲有木瓜香蕉都唔好

我頭三個月日日嘔, 只食倒香蕉, 冇問題喎!

珍珠宮

畀面勳章

梗係唔得!

大宅

回覆:jay.lee_yanlok 的帖子

我以前睇方幸生,佢話西e角度所有嘢都可以食,除咗三樣,第一係生冷,第二係苦瓜,第三係木瓜,因有臨床證明會增加流產机會。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:有咗可以食苦瓜

你99同你有仇?

大宅

回覆 Jessicalws 的帖子

唔係 佢仲對我好好添 只不過佢有咁既觀念

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:回覆+Jessicalws+的帖子 唔係+++佢仲對我

原帖由 jay.lee_yanlok 於 12-11-13 發表

唔係 佢仲對我好好添 只不過佢有咁既觀念
哦,咁都好d,但都唔係叫你食苦瓜。。。

大宅

因為佢話苦瓜係正氣 仲好好 可以清埋胎毒 不過自從我話唔食之後 佢一次都無煮過 因為屋企得我同佢食 如果我唔食就佢一個人食晒成碟

伯爵府

太涼,唔食得呀!

珍珠宮

引用:99+話+苦瓜好正氣+過咗3個月係可以食++++唔

原帖由 jay.lee_yanlok 於 12-11-12 發表
99 話 苦瓜好正氣 過咗3個月係可以食 唔知有無人聽過呢
我一直𠕇戒口從有咗食到而家36週,不過一般都是一個禮拜一兩次,涼瓜炒牛肉,涼瓜炒蛋

大宅

各位JM麻煩請看一下~ 其實不是大家想象中那麼有害無益~
最近有報道稱:由于苦瓜中含有奎寧,可能會導致流產,所以孕婦應忌食苦瓜。對此,北京協和醫院營養科陳偉認為,苦瓜中確實含有微量的奎寧,但由于含量非常小,對孕婦不會產生明顯的不利影響。相反,苦瓜反而可以促進孕婦的食欲。

陳醫師認為,奎寧是從植物中提取有效成分而制成的藥品,確實有刺激子宮收縮、引起流產的副作用。但作為苦瓜中的一種微量元素,它的效用微乎其微,甚至可以忽略不計。孕婦的胃腸蠕動比較慢,所以常常出現惡心等,而苦瓜和芥蘭等苦味蔬菜除了可以清熱消暑之外,還可以起到刺激唾液及胃液分泌、促進胃腸蠕動的作用,對于改善孕婦的消化吸收、增進食欲等方面都很有好處。但需要注意的是,苦瓜性涼,脾胃虛寒的孕婦不宜過多食用。

jay.lee_yanlok  咁即是可以食 不過唔可以食多  發表於 12-11-13 22:14

公爵府

jay.lee_yanlok 發表於 12-11-13 21:26

因為佢話苦瓜係正氣 仲好好 可以清埋胎毒 不過自從我話唔食之後 佢一 ...
清胎毒唔係臨生果兩個月先清既咩?
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

大宅

回覆 alik 的帖子

應該係既mouth:

男爵府

同我一樣..成日煮苦瓜炒旦同煲苦瓜湯..我話醫生講唔食得..佢地話未聽過..過幾日又煮過又叫我食..又煲左幾日鴨湯,我同佢地講唔食得鵝鴨,6299兩個夾攻話"鵝先毒,鴨唔毒..食得架食得架~"又話自己都生左咁多個..話我咩都唔食..唔好再煩啦唔該~

大宅

回覆:walinglingwa 的帖子

咁你仲利害過我喎 加埋啲毒野

首頁

尾頁

跳至