論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:工人買餸請注意

所以我要工人去超市買送,貴啲都算,唔想煩佢有而打斧頭

主 賜 平 安

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人買餸請注意

有次去油麻地街市,見有肉舖好多工人幫襯,原來張單寫多幾蚊落去!!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

mwtang 發表於 12-11-13 19:53
我去北角和銅鑼灣 但相信哪裡也一樣
我都係去北角買,無諗過會有檔口幫佢地寫大銀碼,不過工人打斧頭就預左,大家講個信字,佢5呃你買送錢,有心玩野齋開水用電都已經夠攞命。

男爵府

姐姐買餸打斧頭都預左, 只要不太過份, 做僱主隻眼開隻眼閉, 無謂要自己煩多樣野

象牙宮

mwtang 發表於 12-11-13 18:54
如果你是要工人負責每天買餸的,請注意!因多次發現工人買完餸等收據時街市佬會主動將收據寫大,例如十元豬 ...
打斧頭 : 誰家外傭唔識???
唔知外傭會打斧頭的雇主, 多不貹數啦.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

小吉媽媽 發表於 12-11-15 10:09
我都係去北角買,無諗過會有檔口幫佢地寫大銀碼,不過工人打斧頭就預左,大家講個信字,佢5呃你買送錢,有 ...

一天 25-50, 根本難知道.
一天 30,
一个月= 30x30 = 900 ( 當人工)????
一年 = 30x360 = ??? 自己計數吧.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

唉!真係防不勝防。

別墅

回覆:twllc 的帖子

唔怪得咁多工人姐姐在超巿買餸

男爵府

回覆 yywhk 的帖子

'唔知係街市呃你, 定係你呃我'

句說話我都同姐姐講過

CJCJ  Me too.  發表於 12-11-21 11:55

侯爵府

BK Milk勳章

上見我見到個豬肉佬溝印姐添

大宅

引用:係呀!+深水埗保安道街巿,+有一菜檔專做姐姐

原帖由 mameme 於 12-11-14 發表
係呀! 深水埗保安道街巿, 有一菜檔專做姐姐生意, 唯獨佢一檔價錢牌係中英對照, 我聽住佢問個姐姐張單想寫 ...
我想知係邊檔

男爵府

好在我平時去嗰個鰂魚涌太平又無咁wor.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

maycha 發表於 12-11-15 07:23
我會放工同佢一齊係附近買,或者我返工午飯時間買,,,,
放狗都係同佢一齊放,以免佢傾電話或坐係街吹水
...
十分認同 , 我都鐘意親力親為 !

我都係工人初嚟步到時 ,
帶佢到街市遊 .
讓佢知道阿 Mum
去到邊度 d 菜檔或肉檔 ,
都有江湖地位 ,
唔會佢自己買餸時 ,
咁易出術 !

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

我覺得真係睇人
我自己買開大概知咩價 第一次帶佢去街市已指明幾間我熟的鋪買 同埋我同佢講我信你 唔使俾單我 因為佢俾我我都冇精神時間去查
我自己煮三人飯 隔日㷛湯 一個禮拜煮五日約$6~700 佢可以煮足六日都係買3xx 仲慳過我

首頁

尾頁

跳至