跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇HK嫁過來的FT MAMA?而又冇屋企人0係呢邊架?(即係自己同老公都冇屋企人係呢邊)
好悶呀!!自己湊小朋友, 又冇乜朋友。。。。。。。

子爵府

我咪係囉,吾慣嫁,但都要接受。

男爵府

me too, but lucky i am a working wife, and join the badminton club for my pastime games which help me to make new friends....

we do have a forum on the web- try join there and meet more friend...

http://www.toronto-mom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=38

子爵府

我係, 無家人, 朋友 100 km外, 返教會識到新朋友後, 開心d

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

回覆:有冇HK嫁過來的MAMA?

我都係呀,剛到步!

大宅

doggie 發表於 12-11-18 11:16
me too, but lucky i am a working wife, and join the badminton club for my pastime games which help ...

係呀! 佢地定期會舉辦活動。除左website
http://www.toronto-mom.com

之外仲有facebook page
https://www.facebook.com/TorontoMom?ref=ts&fref=ts

得閒可以去識吓朋友! :)
judith07

複式洋房

回覆:tinyan0210 的帖子

我唔係, 但生咗兩個後無番工, 都好悶!

係啦, 我都日日上www.toronto-mom.com, 識咗一班媽咪. 果度好熱鬧𠺢

別墅

可惜我唔係喺Toronto ,而係vancouver,都有上呢度fb 既mother group,不過都只限於電腦上文字交流!

男爵府

tinyan - then move to toronto for us lor

複式洋房

真係好悶,無朋友,屋企人又係HK,湊女only!

水晶宮

唔好咁啦,不如呢到唔好分東定西 總之係加拿大.....艱難大 好嗎?唔好喊啦!我都是跟你們一樣....過埠新娘

男爵府

me too, i am just kidding, may be you take your girl to the community center and try to make some friend la. or like me go to bk, fb, and the forum to get to know those moms that came from HK. i made quite a bit of friends....

複式洋房

黎左4個月,我悶都唔繄要,最心痛係個小朋友開始唔想返學校,日日喊話返學好唔開心,無人同佢講廣東話,英文又聽唔明,喊到午飯都唔食,我都無晒計,呢個過度期可否快D過呢! 低估了5歲小朋友有咁大反應!自己無朋友吐苦再加埋個女咁樣真係好難受...

大宅

BK Milk勳章

喺 Toronto 果邊的媽媽們,唔好唔開心~~~
一係多d 嚟BK 識返 d mom,
再上www.toronto-mom.com
都有好多媽媽嚟討論㗎~~~

我都想識多d 媽媽朋友!!!

大宅

tinyan0210 發表於 12-11-22 10:21
可惜我唔係喺Toronto ,而係vancouver,都有上呢度fb 既mother group,不過都只限於電腦上文字交流!:nothi ...

我過左黎幾耐, 小朋友幾大?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都係,不過一年,兩年之後你就會覺得好啲,
你而家只係唔習慣啫,放心啦,好快會過去嘅, 加油呀 !!!

別墅

我2010年年中過唻,bb先十個月大。話耐唔耐話短唔短。。。。。

別墅

就係好似點都習慣唔到咁。可能始終屋企人朋友唔係身邊。。。。

別墅

我就過去住,雖然老公所有家人都響果邊,我地又多朋友,但我估計自己都會好唔慣,始終要離開自己屋企人,而且無車牌邊度都去唔到,唔似香港就算住到山卡啦都可以搭的出去又唔太貴(同加拿大比較),凍冰冰想自己帶小朋友番學放學都唔得,要靠人地車出車入,好似坐監咁,我驚我會homesick成日喊,所以我會諗方法調整心態比多d正能量自己,幾十嵗仲咁weak好似唔多好。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至