跳至

首頁

尾頁

民房

政府一或私家好?

我BB到左33周依然吾轉頭,如果要開刀私家醫院同政府有咩大分別?同埋想問開刀係咪傷口會好痛架?大約要痛幾多日?要注意D咩?

大宅

Re: 政府一或私家好?

hi,我係6月媽味咪,剛剛路過:
私家開刀當然有信心個政府啦。話晒都係同開你睇既醫生幫你做手術;我有幾個朋友在政府(就算是廣華最好生仔醫院)開刀生,之後個傷口都有事要揾私家睇;當然因人異而,睇你好唔好彩啦。聽bk媽咪報料,大多數私家開刀都係第二日就可以落床,傷口都唔係好痛兼唔洗食止痛藥,當然要現乎醫生手勢;而政府有d十日八日還在痛。關鍵在於錢問題,但如能力可以我suggest你去私家;而我就擇左日子在12/6法國開刀生。

民房

我第一胎係私家開刀, 第二日落床, 傷口又唔係好痛, 唔使點食止痛葯. 不過e生話其實有d媽咪怕陣痛的痛(似m痛, 勁好多!) 有d就怕傷口痛(大大傷口個隻!) 所以唔同人有唔同的"驚", 不過開刀就真係好多"補"嘢都唔好食, 同埋復完時間長d law! 仲有, 上次e生話第二/三日就可以用腰封, 一來防止拉扯到傷口, 二來都可以修修身, 可以買定喎!

別墅

我本身都係政府-私家兩邊睇, 已經決定咗, 如果順產的話就去政府(威爾斯), 開刀的話就去浸會. 因為我覺得開刀的話, 醫生的技術好緊要, 同埋有傷口在身, 唔方便落床, 姑娘照顧自己同小b都好d...順產的話, 我鐘意bb喺政府可以跟住自己, 雖然我諗會辛苦d, 但可以成日見到佢個感覺應該會好滿足!!!

複式洋房

LINGQ, 我同你想法完全一樣. 你睇開邊間政府, 我去開聯合呀.

複式洋房

LINGO
我和你的想法一様,我都是如果順產去政府(威爾斯), 不過開刀就去法國,請問你預產期幾時啊,唔知如果順產見唔見到你呢,我7月27日預產期

民房

我預產期係7月15日,去威爾斯,開刀諗住去仁安.因為我BB到而家都未轉頭,即頭仔向上.不過奶奶叫我等到BB38週先作最後決定.比BB最後機會,睇睇佢乖吾乖,如果都係吾轉身,先開刀,始終做左手術吾可以補身,吾係咁好喎.我都聽人講,而家開刀吾係太痛,相信比起順產生既十級痛楚會好小小.你呢,點解或者要開刀?

民房

我預產期係7月15日,去威爾斯,開刀諗住去仁安.因為我BB到而家都未轉頭,即頭仔向上.不過奶奶叫我等到BB38週先作最後決定.比BB最後機會,睇睇佢乖吾乖,如果都係吾轉身,先開刀,始終做左手術吾可以補身,吾係咁好喎.我都聽人講,而家開刀吾係太痛,相信比起順產生既十級痛楚會好小小.你呢,點解或者要開刀?

別墅

myfoxkitty,

雖然話要受十級痛楚, 但係產後復元得快, 而且有助上奶. 開刀個刻有用麻醉葯, 唔會痛, 但係之後傷口復元時間較長, 同時亦較大機會會有感染. 所以, 如果可以的話, 我都會揀順產.

民房

我知呀,順產對媽媽同寶寶都有好多好處,我當然想順產啦.所以先煩惱.私家醫生話怕我BB作動,所以七月頭就要開刀,怕佢一作動,如果腳仔出先會危險,但另一方面我怕呢個係佢我開刀既藉口.到底等吾等到38週好呢?

別墅

我比你仲要早呀!!!因為我預產期係6/7...但我醫生都俾我等到38週先開刀, 佢而家幫我book咗24/6先, 萬一佢真係唔轉頭先開刀, 我醫生話我bb隻腳仔近子宮頸, 仲曲起添, 驚穿水的時候, 臍帶會有空位跟住d羊水一齊走出黎, 所以唔可以等足40週先開刀...我朋友個bb喺37週就作動出世了, 我反而仲擔心我bb唔調頭仲等唔切會提早跑出添呀!!!不過, 我都諗住順其自然啦~~都唔擔心得咁多...總之如果bb到尾都唔調頭, 就要小心自己的情況, 一有咩風吹草動就即刻入醫院開刀, 而家醫學咁昌明, 應該唔會有咩問題的!!!

別墅

myfoxkitty, 腳仔如果出先, 真係好麻煩. 最好都係聽醫生既專業意見啦, 唔好自己估估下喇. bb到37周已經成長成熟到可以出世架喇, 所以, 唔好擔心咁多啦, 等醫生幫你keep track住個情況啦!

民房

七個月開始宮縮

由七個半月開始每日都有宮縮呀?而家差吾多一日都有4﹣5次.但好快無事,五分鐘到就無事.我想問咁樣係咪正常架?我有D朋友無試過。

子爵府

Re: 七個月開始宮縮

The C+ dr said my bb's head is quite big and I might encounter difficulties in natural delivery. So, I am considering to give born of my bb in St. Teresa.

複式洋房

normal ah, this is the body's "training" for giving birth (yes when baby is born it is a bit like that, but much stronger). but need to be careful if too frequent (e.g. 10 times a day, or 3 times in an hour). try walking slowly, take deep breaths, and relax!

複式洋房

sorry, this is to myfoxkitty

gracelin 寫道:
normal ah, this is the body's "training" for giving birth (yes when baby is born it is a bit like that, but much stronger). but need to be careful if too frequent (e.g. 10 times a day, or 3 times in an hour). try walking slowly, take deep breaths, and relax!

首頁

尾頁

跳至