婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

行5分鐘無力

我老公病了30天,起因是行房第二天喝了半柸五花茶
他覺中氣

別墅

Re: 行5分鐘無力

不如試下不"八珍湯", 雖然是for女人, 但我朋友(男)上次驚恐症都靠佢醫好, 一連飲幾日, 幾個療程就好了8,9成, 佢上次又係睇極西醫唔好,check 心臟no問題, refer去精神科.佢飲第一次已有效,不妨一試, 食唔壞人.
Of course, 最好賜中醫調理一下.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩.....咁都好嚴重呀,你怏帶佢睇中醫調理一下啦

大宅

最好找相熟中醫, 小心有些醫德不好的醫生(無論中或西), 見你們咁擔心, 會乘機 "掠" 你們一筆, 要你們買貴葯.

因為如果對症下葯, 有時不一定要很貴的葯的.病向淺中醫啊, 快快行動啦!

民房

bbcute
, 林太, 等等
我想間你朋友的症狀是如何的,因何引起
可否詳細描述, 八珍湯是否中医開的
妨間咁多中医, 都不知那亇比較中肯, 有否介紹
驚飲了中藥比現在更差
佢現在吃少少萍果都吾受得, 牛肉又吾受得, 以前辣都吃得,西瓜都有吃, 但補品如黨参等就沒吃, 去飲茶甚麽如辣都吃

不過身體不甚强壯,行30分鐘已無力.

一向有少少焦慮症(20年) 每天服一次lexotan1.5mg and stemetil- 0.25mg ,( 醫生說減輕緊張 )
不過性格是担心型, 想野想到很遠

33年前(16歲)有過肺癆, 虛不受補,

你們是否覺這是中医方面的
但精神科藥物,他又減輕70%- 80%症狀,
除了虛弱無力, 抵坑力ヌ差, 未病前起碼可返工
精神科醫生說他飲了五花茶, 自已担心到非自主神經失調
所以影响到尿及汗又沒味, 又怕冷虛弱, 無力, 待焦慮症治好後, 無力症狀會好轉
可信否? 但他行5分鐘已無力

行完房苐二日飲1/3柸五花荼會影响咁大既??

現在他成日担心醫吾好, 很灰心,懷疑不是西医可治好 ,
但ヌ對中醫沒信心, 不敢飲中藥
真担心

男爵府

大廚勳章

男爵府

大廚勳章

HAPPYYIN :
首先你同你先生都唔好咁緊張,睇到你的分享,都感到你們的擔心,而你先生的情況聽起來真是生理且心理因素都有,我以前都經歷過,真是行都沒力,行一陣就頭暈.出街成日都要乘的士先想出街(因為唔想行),但這沒有可能次次乘的士,所以就唔出街,咁仲死......,有一次要出街食飯,一出街就暈,但都要食頂,但一暈,個心又怕...又想點捱完餐飯.....結果一到了酒樓就嘔,都未食野,就要返屋企,....同你分享是想話比你知.以上的經驗有70%都是心理因素,30%是心理影響了生理,當時都睇了好多醫生,都是話我緊張,(當時未有焦慮症)..所以開d放鬆藥給我食,但我沒食到,因為我接受唔到自己是因為緊張引至身體咁唔舒服,但一感到唔舒服,個心又更擔心,...一個惡性循環...好似一個做人的基本要求都冇,行都行唔到,點做人.....真是好病...當時又周圍尋找良方中西醫....都去試..
結果,有一日有個朋友送了一張咭比我,上面寫了一句聖經金句:「喜樂的心,乃是良藥,憂傷的靈.使骨枯乾。」我睇完真是好似找到一個良方一樣,結果我話比自己聽要給自己一個喜樂的心,從個日開始,我開了一條方比自己,到現在都work的,都想送比你,就是每日三次,每次為自己有的事情而感恩,如一起身,為我仲可以見到自己個樣而感恩,每晚睡前,又為自己過到今日而感恩.....出街又會為自己今次可以行遠d而感恩,又為自己今次出街唔使坐的士感恩....起初可以感恩事真是好難數,但真是要好小好小的事都去感恩....但數數下就數到,心情就好了好多,擔心的事情都會少d...
當然身體我都食好多野幫自己有番d力,吸引好的營養,食到的就食.(因為我都是唔食野的,但又是喜歡食辣),小食多餐.,近日仲開始了食下d營養食品,咁己有好大的改善....
但以我所知身體虛弱的人仕,真是唔好飲涼茶....
我估中醫可以幫到你調理,但都要靠自己的意志力都好重要...
希望可以幫到你...

大宅

大宅

民房

wwc
多謝哂, 我係yin老公calvin, 我想知道你是否只靠這句金句医好?, 而有否看醫生, (中or 西), 可否告知你是如何起病的, 治愈過程如何?
中醫好的似乎失傳, 信心不大
你有否可靠的中醫介紹?
( 現在稍遇緊張或急,心口就不適, 好似拿住一樣, 但在家洗1.2件衣服就沒氣促, 但一到亍上行5分鐘就倦,坐低執拾衣物就上氣

男爵府

大廚勳章

hi calvin:
這句金句真是醫好我70%,20%是食得好,睡得好,及做運動,(步行都是好方法,行下公園la)10%是靠調理.
中醫好的似乎失傳,...如果你要找李時真出來先有信心比佢醫,咁就沒有可能,但氣虛血弱,一般的中醫都應該未失傳這些療法,我三個月前患上嚴重貧血,嚴重到差不多在街暈底同入了二次醫院,我都是睇一邊睇中醫(我睇位元堂的中醫,大保號,信得過),一邊食營養產品(如飲蘆薈汁--可使腸胃吸收好d,同開胃d,起碼食到野有力先...如你興趣pm我.),同埋用這金句幫手,這個星期去check多次血.血色素己回復正常,這真是好感恩.因為之前西醫都有開藥給我,佢話起碼要食半年以上先會好少少,但我三個月巳回復了正常,這真是好感恩。
奇怪!你唔信中藥但又飲五花荼..唔好飲la..改飲紅”早”水好過,你可以試下20粒紅”早”+少少元肉及”己”子煲水,當水飲好過...

民房

WWC
你好,多謝哂
早幾日蒸些牛肉食不受得, 連少少萍果都不受得, 紅棗相信不受得,
未病前都是弱, 不過勉強還可工作
我記得未病前担心女兒,心裹不安曾看精神科但吃藥又不合
行20分鐘就倦, 為何45歲會如何差, 你們是否這麼樣?
我吾敢看中醫是因太虛弱, 警飲咗大件事
傍偟絕望, 想過死但吾舍得家人, 我成日覺得西医可治療我焦慮症但不能治好我虛弱, 每早起床就好似等死一般, 十分痛苦

想起以前同太太拍拖周圍去, 更覺十分痛苦

wwc 你看那裹中醫可否email
[email protected]

我想試四君子湯即黨参云苓白述炙甘草, 認為如何
很想與你通電話說幾句可以嗎?

民房

Hi wwc

你才45歲便身體差, 你要從基本營養細胞更新才可徹底改變你的體質,因為你體質差,甚麼食物的營養你都吸收唔到,你不如試吃高營養品, 若想知詳情,

email: [email protected]
希望你快些可以和太太行街.

民房

昨天媽煑了雞, 吃了幾瑰, 好似中氣好D,不過有D燥

今日竟然行到10分鐘, 但又大風, 有D寒即返家
希望比D意見

大宅

生完之後係咁架!我生完囡囡之後會忍唔到小便、大便、有

男爵府

大廚勳章

HAPPYYIN and calvin:
其實你平時可以食什麼?
食到雞未食雞lu,最緊要食得落,如你覺得燥未渴多d水,食多d水果平衡一下,記著一定要食有營養的食物等自己有番基本的力量先得,仲要開心d食,笑著來食(唔知點笑著來食......睇下d笑片未得lu)
仲有記得為自己食得落而感恩,讚下自己今日好有進步,可以行多5分鐘都o.k....明日又可以行多10分鐘...very good..一日比一日好....真是very good...繼續努力..
人好奇難,越叫自己唔好想負面的事,就越會想,越想就越差,越差就越擔心...所以心病還須心藥醫.要記得我開的藥方.
[size=medium]每日三次,每次數三樣感恩的事,或好事,或開心事
咁會慢慢食到野,睡得好一點,人自己會有力氣...

我想試四君子湯即黨参云苓白述炙甘草, 認為如何.....
我唔識答你.....黨参-保氣、云苓白述--去濕...我知的得咁多,
你試過未?這都是中藥來.點解唔正正經經問個專業人仕...

你個email send 唔到你收pm..

HAPPYYIN 寫道:
WWC
你好,多謝哂
早幾日蒸些牛肉食不受得, 連少少萍果都不受得, 紅棗相信不受得,
未病前都是弱, 不過勉強還可工作
我記得未病前担心女兒,心裹不安曾看精神科但吃藥又不合
行20分鐘就倦, 為何45歲會如何差, 你們是否這麼樣?
我吾敢看中醫是因太虛弱, 警飲咗大件事
傍偟絕望, 想過死但吾舍得家人, 我成日覺得西医可治療我焦慮症但不能治好我虛弱, 每早起床就好似等死一般, 十分痛苦

想起以前同太太拍拖周圍去, 更覺十分痛苦

wwc 你看那裹中醫可否email

我想試四君子湯即黨参云苓白述炙甘草, 認為如何
很想與你通電話說幾句可以嗎?

民房

wwc,
thanks a lot
病後苹果吃了覺涼
蒸牛肉又燥
平時以蒸鱼, 猪肉, 坟雞, 節瓜-覺少少凉,菜心都吾受得
堡些大鱼湯飲-吾落羗
睡覺稍有汗但又摸吾到汗, 晚上睡的4小時, 6點就醒, 心有d不安感
怕曬但又怕風寒, 但探不到燒

(剛剛10.30am出亍,大風又吾舒服, 終於要穿件外套,但又周身汗,好似個人吾係處於正常狀熊甘?點解??????好煩)都吾係幔慢進步, 而係裹面有d病仲未醫好*****

エ作家庭甚大壓力-可能主觀
性格急, 看不開, 担心很遠
( 其實病前1年都有跡象, 體力漸差, 行20-30分鐘已覺倦, 肉又吃少很多, 因頸淋巴結好似大左少少-後耒知冇事,所以吃多了生果及蔬菜, 辛辣更少吃, 對於我一向虛弱身體,所以漸差)
媽 and 老婆很體諒, thanks them a lot

大宅

HAPPYYIN:

前面很多朋友的意見, 相信都對你有幫助.

只想鼓勵你, 不要灰心, 上年我都因為身體不好, JUM住看中醫調理了半年. 因為體內各個系統都積弱, 所以要慢慢逐少逐少來. 比如你想像身體內有5個系統(好像五角形排列), 如果加葯抽高任何一個, 其他五個就會失晒balance, 所以當時醫生都解釋話, 長期積來的問題, 不要期望一下子解決, 但絕不是解決不到, 只是要有個過程!!

心理方面的情況, 一方面當然要從心理解決, 有一位媽媽引用金句, 是出自聖經的, 相信她是有信仰的(我自己也是). 認識宇宙間萬事有神掌管, 確能消解我們很多的壓力. 另外, 以中醫角度, 心理會影響生理, 生理同樣影響心理. 比如肝功能不好, 人也容易消極悶悶不樂. 有些中葯是可輔助調理的.

還有一樣我也在慢慢去學的: 就是不要比較. 不要跟別人比, 也不用跟自己最佳狀態時比. 為今天仍能做的事感恩. 為身邊愛你的人感恩.

(中醫有一個名詞: 虛勞, 頗似你先生的情況.但當然人人情形不同, 一定要找醫生診斷. 請看PM)

民房

民房

首頁

尾頁

跳至