烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我不嬲用開鵝姐煲,但壊左.
我見德國寶都有智能煲....唔知好唔好用呢?
thx
雖然我在線,但可能行開左

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

yinmelody 發表於 12-11-20 10:21
我不嬲用開鵝姐煲,但壊左.
我見德國寶都有智能煲....唔知好唔好用呢?
thx ...
不如買個大同電鍋,11L都只係$600(送埋本食譜)
有時3個人煲4碗水係原汁原味,因為佢係靠外鍋加熱,仲健康

我老公話D湯好味,仲可用O黎煮餸。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:yinmelody+發表於+12-11-20+10:21+我

原帖由 babyislove 於 12-11-20 發表
有時3個人煲4碗水係原汁原味,因為佢係靠外鍋加熱,仲健康:f ...
我要煲埋粥,湯,炆餸架播

fitfish  3樣都得  發表於 12-11-23 22:48

大宅

畀面勳章

回覆:德國寶vs鵝姐煲

我都買左德國寶個煲,其實煮法係咪同鵝姐煲一樣,個sales就話係一樣

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

babyislove 發表於 12-11-20 18:06
有時3個人煲4碗水係原汁原味,因為佢係靠外鍋加熱,仲健康:f ...

大同電鍋係咪高速煲黎 GA

fitfish  no  發表於 12-11-23 22:48

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

yinmelody 發表於 12-11-20 18:08
我要煲埋粥,湯,炆餸架播

全部都得,本食譜有教

去呢樹睇睇:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4465862

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

simple430 發表於 12-11-20 20:10
大同電鍋係咪高速煲黎 GA
唔係,個樣好似電飯煲,係台灣之寶

賣點係方便+健康!
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:Quote:simple430+發表於+12-11-20+20:10+大

唔係,個樣好似電飯煲,係台灣之寶

賣點係方便+健康!
之前忽周個飲食男女介紹過

版主

lambing 發表於 12-11-20 21:41
之前忽周個飲食男女介紹過
原來如此!

我覺得真係好好用,尤其是我呢D廚藝一般嘅人。
希望BK多DJM用,可以一齊交流下用家心得,為屋企人煮多D好味又健康O既O野食
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

超級版主

引用:Quote:yinmelody+發表於+12-11-20+18:08+

條link,我之前睇過

但睇唔到點煮野播

超級版主

回覆:德國寶vs鵝姐煲

我去youtube睇到點煲粥,但炆野睇唔到係點架?

煲湯要煲幾耐,會少水嗎?好似媒氣咁

版主

yinmelody 發表於 12-11-21 09:56
我去youtube睇到點煲粥,但炆野睇唔到係點架?

煲湯要煲幾耐,會少水嗎?好似媒氣咁
內鍋就係你放材料o既地方,你想飲4碗就落4碗水唔會少。

外鍋係加熱o既地方,大概每1量杯(隨煲送)=30分鐘,我通常煲2小時,即係4杯,D水蒸發晒就會跳制,即係煲好。

炆o野先o係內鍋炒一炒D材料,total通常1.5小時煮好。

你去D大書局搵本「電鍋王」咁上吓o既書睇吓就略知一、二個鍋有咩用途同埋點用,真係覺得啱先打去代理問屋企附近邊度有得買。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

超級版主

babyislove 發表於 12-11-21 18:36
內鍋就係你放材料o既地方,你想飲4碗就落4碗水唔會少。

外鍋係加熱o既地方,大概每1量杯(隨煲送)=30分鐘, ...

你攪到我15 16

快D講多D添呀

超級版主

忟送.....咁出面又加水忟....唔洗睇住?

版主

yinmelody 發表於 12-11-21 18:51
忟送.....咁出面又加水忟....唔洗睇住?
唔駛架,佢好似電飯煲感,煮好就跳制。我唔知個原理,可能放水比較少,D食材吸咁D水份掛。

我廚藝麻麻地,但係有呢個煲我無藉口唔煲湯、唔煮好o野俾佢o地兩父子。

再search吓you tube,同埋去台灣yahoo search吓info,可能會多D 示範video俾你睇吓。

p.s. 買喇!買o左可以一齊交流吓
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

超級版主

引用:Quote:yinmelody+發表於+12-11-21+18:51+忟

原帖由 babyislove 於 12-11-21 發表
唔駛架,佢好似電飯煲感,煮好就跳制。我唔知個原理,可能放水比較少,D食材吸咁D水份掛。

我廚藝麻麻地, ...
我用開鵝姐,要我轉煲。唔好用我會插屎你

超級版主

引用:Quote:yinmelody+發表於+12-11-21+18:51+忟

我廚藝麻麻地, ...
用鵝姐煲我原材料放晒入去按制就得

版主

yinmelody 發表於 12-11-21 20:03
我用開鵝姐,要我轉煲。唔好用我會插屎你
我無用過鵝姐,我唔知乜東東。如果你轉煲有任何不滿,你手下留情呀

對比真空煲,我鍾意大同,因為佢簡單D,唔駛整o黎整去咁麻煩,又慳時間。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

引用:Quote:yinmelody+發表於+12-11-21+20:03+我

我無用過鵝姐,我唔知乜東東。如果你轉煲有任何不滿,你手下留情呀

對比真空煲,我鍾意 ...
請問個外鍋點洗?

版主

o狂人o 發表於 12-11-21 23:02
請問個外鍋點洗?
佢本使用手冊教用熱水+蘋果浸一陣
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至