論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我妹生完,諗住今日有時間o係屋企整o的o野佢食(我妹大肚咁耐 & 我仔 bb o的食物從來都係我親手料理)。琴晚吩咐工人今朝搭 1 個站地鐵去個大街市買新鮮雞 + 1 斤菜心 + 我地今晚o既送,我哩度個細街市無新鮮雞。今朝一起身,赫然發現:

- 1 斤菜心變 1 斤白菜。佢先屈人話俾錯佢,跟住話去換。我話點換,又屣車錢搭地鐵。佢話樓下有得換。細問先知佢根本無出過大街市,仲話我無叫佢出去

- 無出大街市,咁o的雞邊度o黎?原來叫佢出去買新鮮雞變o左樓下買雪雞,但我屋企從來唔食雪雞,佢o係度做o左 1 年亦從來無叫過佢幫襯過呢檔雪雞/無帶過佢去/無見過我地買,今朝就唔知點解死去同我買雪雞 。錢就俾o左,而家隻雪雞我都唔知點處理!!仲要俾錢佢去買過新鮮雞等我整俾阿妹食

呢排都唔知條友做乜,魂魄唔齊咁!婆婆都話吩咐佢煮飯o的 steps 錯o左好多,婆婆買o左o的貴o野已經怕o左佢,叫佢唔好洗等佢自己o黎洗,佢應完又洗晒佢。煲魚湯煲過 n 次要煎o左魚先,上次又突然唔知痴o左邊條孖筋無煎過o的魚就去煲。督佢 take notes,初初來 notebook 不離手,可能而家覺得自己好掂,本o野我都好耐無見過 !問埋佢係咪有咩事多o野諗,又話 everything ok。我就真係唔 o 啦!

糧期後 2 日未出糧(依然合法期內),又記得死o黎追我。上個月先醒o左 annual bonus 俾佢,真係激鬼氣!我而家又要出去對住頭死人雪雞睇下點搞

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 zitzai 的帖子

用佢嚟做鼓油雞 (我指隻雪雞)

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

咁樣都仲比annual bonus

珍珠宮

noproblemom 發表於 12-11-22 14:08
咁樣都仲比annual bonus
佢 10 月做夠 1 年俾佢。我覺得佢收o左之後顯著差o左,講真有o的後悔!。之前無咁無心裝載!而家同佢講o野都唔知佢收到幾成!有時叫佢 repeat 一次,有時抱住個仔扭緊,都唔知顧得邊樣!

noproblemom  我以前如果佢完到約但唔續, 我會臨走果日先比cash佢, 一年就會比奬勵?  發表於 12-11-22 14:51

首頁

尾頁

跳至