論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

本人月初炒direct hire 菲姐, 一個月通知, 佢今天回來話要我俾番佢在菲律賓所付手續費佢喎, 但我在香港都係經Agent 搞手續請佢的...我都有俾agent fee...請問係咪要俾架.....求救..好煩.

男爵府

No la.
是菲律賓agent收佢錢,吾關你事。

珍珠宮

of coz not

珍珠宮

u call the labour department and ask for advice la

侯爵府

Of course not la. You should only provide a single ticket to her home country and also HK$100 travelling allowance. By the way, you give her ONE month notice, sooooooo risky !!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

回覆 mum-LCC 的帖子

所以明天就立刻炒佢囉...真係煩....佢話一係我俾番佢, 一係叫我個agent 俾佢喎...係咪真係要俾呀!好驚!好煩!其實係咪direct hire .就要俾呀!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:JJ2601 的帖子

男爵府

原來炒Diret Hire 菲姐...咁大鑊喎!

你有冇應承過或簽過任何文件話係由你負責所有包括海外的agency fee? 如果冇,你當然不用付。

My little Son

大宅

好媽媽勳章

冇簽任何文件,記得當時佢話冇錢叫我幫佢俾,我老公唔肯,於是佢問表姐借錢俾當地agent現在又要我俾番佢

別墅

回覆:原來炒Diret Hire 菲姐...咁大鑊喎!

直接申請就是你要比晒她所有來港的手續費,綠色份合約有寫明,我朋友在勞工處做佢話係真的,只要個賓記有收據就有得告你討回。平時唔需要係因為A準比左才包括在內。但你直接識是真的要付責。今次大濟!

Wonglimama  Yes, my agent also told me the same!  發表於 12-12-4 00:13

大宅

好媽媽勳章

其實我有俾Agent Fee 喎!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔係好明, 幫手捱下 , 如果經香港 agency 請 , 我俾我既費用, 佢俾佢自己果便費用 .
點解我炒佢仲要負責佢俾出既費用 ?

侯爵府

JJ2601 發表於 12-11-26 10:20
其實我有俾Agent Fee 喎!

幫你問左我agent friend, Direct Hire, 所有費用由你負責,正常工人個part 係應該HK$2,700-HK$3,000. 但一般工人到港後agent係會叫工人簽紙僱主免債, 如果冇簽,你係要俾番佢. 希望幫到你.

伯爵府

你咪約個時間去勞署同佢計清條數囉, 費事佢玩野.

大宅

she is right, we employer should pay all. pls check #9 msg as reference in the below link

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5779463

大宅

好媽媽勳章

回覆 mylulu007 的帖子

已去了勞工處..搞了成個下午.見埋主任..佢都係唔肯簽任何文件及收錢....
所以大家小心此人...十分麻煩.
佢現在不停搵工....小心

DeliX, Mailyn TXXaneng 24yrs .有兩子. 在香港只做了三個月. ID WX 174xx5

大宅

好媽媽勳章

昨晚個工人話叫我去consulte...如果唔去話..就去police station...佢係咪恐嚇我...
真係超煩

333s  如確實你不用付.. 當行街一轉. 確實你要付, 就付羅  發表於 12-12-9 18:25

大宅

回覆 JJ2601 的帖子

擺明屈錢姐!唔好理佢!快D炒tim呀!

大宅

回覆:mum-LCC 的帖子

如果姐姐偷錢,我報案拉佢,跟住我要點做,要比佢的agency fee嗎?

首頁

尾頁

跳至