家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人用洗衣乾衣機?

請問有冇人用緊或用過洗衣乾衣機? 好似好少人用, 好多人都話唔好, 究竟係唔係呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有冇人用洗衣乾衣機?

ok啦!不過一次唔可以乾太多衫,半機only.

複式洋房

88654321 寫道:
ok啦!不過一次唔可以乾太多衫,半機only.

想請問你用咩牌子, 用左幾耐?

別墅

我用緊2合1洗衣乾衣機,三年半前係TGC買嘅,有兩年保養。
如你唔係用乾衣機用得好密都OK嘅,如果唔係你要keep住call煤氣公司d人嚟同你清吓d毛頭,因2in1唔同淨乾衣機咁有個"隔"可以自己清理,同埋你睇唔到有幾多毛頭or污糟嘢係部機架。通常個工人話部機壞叫人返嚟整時,都係因為有嘢cake住入面d扇葉!

男爵府

畀面勳章

我用左金章洗衣乾衣機已經三年多, ok 冇問題,
好好用,最緊要慳到地方

複式洋房

我聽講金章的洗衣機真係唔錯個播

RAYMA 寫道:
我用左金章洗衣乾衣機已經三年多, ok 冇問題,
好好用,最緊要慳到地方

伯爵府

我用惠而浦, 大半年前買, 送黎第一日, 個師傅check過一次俾我睇無問題, 師傅走左, 我拉個洗衣粉格, 點知就卡住左拉唔到出黎, 我即刻打去惠而浦, 果時係星期六下晝, 果位男職員唔知係咪約左人趕住放工咁, 態度又差, 話只可以幫我約下星期搵人來修理, 但我說我是新買的, 已經用不到, 有無搞錯, 質素咁差, 而舊的洗衣機在前一天因為準備裝新機已卸了喉, 大堆衫等住洗, 他建議我將洗衣粉灑在衣物上, 洗住先, 我無理佢, 因為如果這部機真的有問題而我又未用過, 我有權叫佢退機或換機, 所以我寧願唔用住. 我請他找剛才上來裝機的師傅回來我家幫忙, 他又說不可以. 結果要我等到星期一打去找總經理的秘書才能加快解決問題.

現在用落, 都算ok, 但佢地d售後服務就認真麻麻, 所以我唔係好建議用惠而浦. 其實原本我地係想買金章的, 因為覺得金章質素真係好, 可惜個地台的深度差少少不夠放金章, 我地才買惠而浦.

複式洋房

Thank you "ioi"

但 what is "地台的深度"?

我買時需要注意甚麼?

伯爵府

newfather,

我個廚房在入伙時造了個地台放洗衣機的, 它在雪櫃和升盆相連的櫃中間, 呢三樣野是平排的, 地台比地面高一吋, 至牆身深廿幾吋, 而洗衣機後那幅牆剛好有條煤氣喉, 所以買洗衣機時要度o岩size. 而金章那隻洗衣乾衣機就的長度剛剛長了一吋, 如果買金章, 部機便會突了出來, 好怪, 所以買了惠而浦, size就剛好可以藏入那個位置.

其實我都唔知要注意咩架, 我唔係好識. 不過以我的情況為例, 都係size的問題咋. 原本老公度左個放洗衣機位置的深度, 話金章的size ok, 但移開舊洗衣機時才發覺有條煤氣喉, 洗衣機不能胋晒埋牆, 才知道唔夠位.

複式洋房

我覺得洗衣乾衣機很好用(我用Brandt)
我上部用了8年, 其間只維修了一次

如有小朋友,最好用洗衣乾衣機,不用曬到成屋衫
d衫又不會曬到”酸栗”味

首頁

尾頁

跳至