烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實只要俾少少巧思,早餐只需要少少麵粉,少少配料,已可做出千百種變化。

早餐最緊要快手,簡單,好味,無負擔。

整Pizza其實唔係想像中咁複雜,味道更是可以天馬行空,隨心所欲。

今日早餐,整Pizza,唔洗開焗爐,一個平底鑊,足以走天下。

睇下外形,係咪似模似樣?

為佐減省早上製作嘅時間,同其它早餐嘅煎餅仔一樣,麵團預先一晚搓好擺入雪櫃低溫發酵一晚。

麵團嘅做法之前寫過,唔知嘅可以睇返我之前嘅POST「煎餅仔麵團做法」,就唔重複了,依次嘅麵團,就係純麵團,無餡,搓好後,好求其咁用手壓扁就OK,擺入雪櫃慢慢發酵喇。
我用嘅係高筋麵粉。

1、時間嚟到第二朝,將麵團取出,已略略發起,變厚身。

如果鐘意食厚批底嘅,可以依個時候直接落鑊煎熟,我就鐘意薄批,脆卜卜。

2、所以將略略發起嘅麵團,用麵杖搓薄變大,搓薄之後,略略等佢醒一醒,大約五分鐘左右喇,依個時候可以將爐頭開著,開細火熱一熱個平底鑊。

3、麵團醒佐五分鐘左右,可以落鑊煎。我就用佐細火,每邊各煎二分鐘左右,唔洗落油,乾煎。

4、批底兩邊煎好略顯焦黃,咁樣,個批底就完成。

餅底整好,可以舖餡。

1、底醬可以增加味道同埋可以令到食材緊貼批底,為方便,我直接涂「奇妙醬」,香甜美味。

2、涂完底醬,落滿滿一層芝士。

3、芝士之上,舖上任何你方便嘅食材,屋企有早前炒好嘅麻辣肉燥,咁我就落佐洋蔥粒同埋肉燥。

4、最後再舖返一層芝士,咁樣芝士就可以頭尾呼應,滿佈成個Pizza,食嘅時候成口都有芝士香。

最後一步最關鍵,將舖好餡嘅餅底,擺返入平底鑊,淋少少水,蓋埋蓋,利用水蒸氣,焗大約三分鐘至芝士融化。

我就會最後將芝士面向底,略略煎幾秒鐘,再翻過嚟,效果會好好多,不過依步略需技巧,唔熟嘅話,最好不要嘗試。

比其它款嘅早餐煎餅需時略長,但味道,絕對值得花多少少時間去整。

強哥當然地贊不絕口,最愛嘅,係煎到金黃香脆嘅餅底,配上濃濃芝士香,衝埋杯啡,依個早餐,無得頂~~~~

cirkochung    發表於 12-11-29 14:33
tempooo    發表於 12-11-28 01:24
alicialee1210    發表於 12-11-27 19:25
sqq321    發表於 12-11-27 17:23
曾高    發表於 12-11-27 16:25
Mangosteen    發表於 12-11-27 13:59

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:早餐分享之---平底鑊煎Pizza(食譜)

好味。。。

要唔要先整熟啲料先?

EVA12478  因為煎嘅時間短,所以配料最好用熟嘅。  發表於 12-11-27 13:44
身體健康,生活愉快

侯爵府

你真係叻!!可以變化到咁多唔同的做法!

EVA12478  為食師奶係咁㗎喇~~  發表於 12-11-27 13:45

禁止訪問

大宅

星期六試整先, 如果可行~一至五可以有豐富早餐啦~

EVA12478  祝你成功~~  發表於 12-11-27 13:46
][url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/][/url][img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/362dgj8l777i8f0b.png[/img]

子爵府

回覆 EVA12478 的帖子

男爵府

你真係勁, 諗到咁多簡單得黎又好好味既煮法!!!

EVA12478  人懶自有計仔諗~~~  發表於 12-11-27 13:46

大宅

大宅

多謝你又一美味簡單食譜,我之前多數用免揉麵包的麵團做平底鑊pizza,應該需時和你這個做法差不多 :).

EVA12478  麵包底做批底我嫌太過於鬆軟,依種做法嘅批底會略有咬口。  發表於 12-11-27 17:33

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

請問買咩牌子芝士? 影張相俾我睇下得嗎? 因為就算大型超市試過唔同牌子,但大都做唔到溶及起絲效果

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

水晶宮

公爵府

醒目開學勳章

你好叻

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

男爵府

多謝分享!而家唔駛朝朝食隔夜包!

EVA12478  我早餐經常都食隔夜中式包,蒸返熱佢一樣好好味㗎~~  發表於 12-11-27 17:33

大宅

cmsm 發表於 12-11-27 14:34
請問買咩牌子芝士? 影張相俾我睇下得嗎? 因為就算大型超市試過唔同牌子,但大都做唔到溶及起絲效果

...
我係同朋友響烘培材料舖買一大包2KG裝嘅芝士一人一半分佐佢,自己返嚟轉佐袋,所以無原裝袋睇。
做唔到起絲嘅效果,有機會係芝士擺得耐佐,解雪佐又再冰返重複多次造成嘅。

大宅

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

引用:+本帖最後由+EVA12478+於+12-11-27+10:28+

原帖由 EVA12478 於 12-11-27 發表

其實只要俾少少巧思,早餐只需要少少麵粉,少少配料,已可 ...
做咗你粉絲啦

世事豈能盡如人意,但求無愧於心。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

哇, 你好叻呀 睇到都流晒口水呀, 勁!!

伯爵府

首頁

尾頁

跳至