跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次做生bb嘅媽咪..唔洗驚呀!!

呢到係我生bb嘅少少經歷...
希望你地唔洗驚..
不過我建議你地一定一定要行多d呀...行多d, 對順產生bb一定有幫助
我生bb之前o個兩三個week每日行兩個至三個鐘嫁..慢慢行喎, 行tired 咗就抖一抖, 如果有狗狗, 就同佢地一齊散步, 會好d…

我係順產..
生bb唔痛, 生完之後都唔同..
不過生完子宮收縮有少少痛..
生完行得又走得...
如果可以順產, 緊係順產啦..
毛啦啦俾人開一刀, 有排痛, 就算出面傷口好返, 入面個傷口都冇咁快recover..
我生完都冇滴尿....

仲有, 我入院生, 同我房有兩位太太都係開刀, 佢地入院先過我, 到我生完, 等兩日行去餵99, 雖然我係行俾未生前行慢少少, 但佢地兩個生完都唔可以落床睇bb,

到佢地可以落床, 我地一齊去睇bb, 佢地行到si si 聲..我仲行得快過佢地..

佢地起身又痛, 做乜都痛, 到我出院啦, 佢地仲未可以返屋企...

所以, 如果可以順產, 順產啦...
仲有呀..生bb 唔痛嫁..好似痾 poo poo 咁, 好快嫁..
我谷 (痾)咗3吓就生咗啦...
好快, 好好玩 (hehehehehehe)..唔洗驚..好似去厠所咁..

我3pm 入院, 6.20pm入產房, 差不多8pm 就生咗, 好快, 痾咗3吓,bb 就出世..(2.85kg)

Anyway, don’t worry and good luck to you all…
Take care!! 祝你地生個肥肥白白嘅bb..
你地唔洗驚嫁…

男爵府

Re: 第一次做生bb嘅媽咪..唔洗驚呀!!

唔洗驚...
我開頭都以為生bb好痛, 其實有d人講係痛, 但我就唔痛..
子宮收縮時d痛係可以接受到, 開頭好似period 痛, 慢慢會痛多少少, 但呢d痛係接受到...
而生時, 係好似poo poo 咁..好想痾..
一定要聽醫生指示..

同埋生bb前一定要行多d呀...

男爵府

[size=x-large]HINTS: 預產期前2-3weeks 一定要行多d & 飲腐竹蛋糖水...

別墅

Stephanie Tesar

恭喜晒呀, 妳個bb好得意呀 :-P
係呢,行多d要不要一定行樓梯嫁?

男爵府

不過我諗行得多&少有好大關係..(reduce pain)
我有地0511有幾個mummy 係廿歲頭, 佢地都幾痛吓..(我廿歲中啦
我係早上 around 6.30開始作動...不過係少少 period feel,..我仲喺屋企沖咗2次涼, 食完lunch, 成2pm 先出門口, 我係喺st. paul 生嫁..

我6.15pm 自己穿水, 6.20pm 入產房, around 6.40pm 打咗一枝 止痛針喺pat pat 到, 我都有聞氣, 不過only 少少, 時間過得好快, 我3pm, 子宮一度都未開, 5.30pm, 都係一度麵未開, 但6.20pm (即穿水後) 就開咗2-3度, 到7.25pm, 就已經開到7度啦...
無痛分娩我冇用...
我個朋友12月生咗, 佢用無痛分娩, 而家腰部成日 yuen yuen 痛...

大宅

StephanieTesar,

真係多謝你分享呀!! 我睇完都好似個心定o的, 因為我成日擔心自己唔知接唔接受到陣痛果種痛, 有好多人都話果種痛係會令你進入瘋癲o既境界, 難以想像...
咁你當時幾耐飲一次腐竹旦呀? 幾時開始飲呢?

男爵府

smilefish ,
有呀..
我係星期一生, 我星期四去做產檢時,醫生話我下面鬆咗好多, 佢話我anytime 都會生, 檢查下面時, 有少少血, (pink colour only)..佢話星期四 &星期五見紅係唔計, 因為醫生檢查過..
我星期六散步返屋企, 去 pee pee 時見到 underwear 有一 pat 好似o者哩 (see through colour ), o個pat 野係約5 蚊咁大, 我星期日都照散步, 又係一返屋企又見到一pat o者哩 (see through colour ), 不過就大pat 咗..
我就打電話俾醫生, 醫生話係子宮頸係ready 啦..
我要執好晒野預備入院, 可能 anytime 會見紅or 穿水..
佢叫我留意, & 下一步就係見紅, or 子宮開始有規律地收縮 or 穿水就入院..
咁我星期一6.30am 就子宮開始有規律地收縮

唔洗驚..ok..

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

smilefish 寫道:
StephanieTesar

聽完你d experience都好d,因為d人通常都講得恐怖...咁我想問,有冇d 跡象睇到臨生時有d咩唔同,(除了咩見紅,穿水個d),即係早小小有d咩?

男爵府

nsyrenne ,
thank you!!..
HAILEY is my sunshine..she is my eveything..
HEHEHEHE...
行多d.係行平地呀..
唔好行stairs 呀..咁會好傷失頭哥嫁..
only 行平地, 慢慢同honey or 狗狗行就最好啦...
我有時都自己一路行, 一路同friend 傾電話, 不過要睇車喎..ok..
nsyrenne 寫道:
Stephanie Tesar

恭喜晒呀, 妳個bb好得意呀 :-P
係呢,行多d要不要一定行樓梯嫁?

男爵府

Barbie_jj ,
其實我自己覺得開頭d 陣痛全係唔痛, yuen 吓yuen 吓咁..
我入咗院, 因為好悶, 仲入咗出去大球場到行 (我喺st. paul 生)...

瘋癲o既境界, d 人可能係指就黎生, 入到產房時..不過時間過得真係好快嫁..
我就冇瘋癲o既境界, 不過就有好似好急 poo poo, 好想痾 poo poo 嘅 feeling..

腐竹旦, 我36-37就開始飲,o個時一星期, 2次到啦, 到38weeks, 就日日飲一大碗..

good luck..
唔洗驚..
Barbie_jj 寫道:
StephanieTesar,

真係多謝你分享呀!! 我睇完都好似個心定o的, 因為我成日擔心自己唔知接唔接受到陣痛果種痛, 有好多人都話果種痛係會令你進入瘋癲o既境界, 難以想像...
咁你當時幾耐飲一次腐竹旦呀? 幾時開始飲呢?

禁止訪問

男爵府

genie100 ,
你差不多就要開始行啦,,.’
加油呀..
唔好lazy 呀...ok..
當散步..bb又可以快d出世,你又易生d同又唔洗痛咁耐...(其實真係唔係好痛..)
take care 啦..
genie100 寫道:
thanks for sharing. ok. i will walk more and more when i am near my date

男爵府

mei_mei2006 ,
我個醫生手勢好好, 聯針一d都唔痛, 佢剪我下面, 都唔痛, 到我生完, 我仲問佢有冇剪我下面, 佢話有, 連針都聯埋我都唔知呀...

仲有呀..
我痾咗3吓就生咗, 生咗都唔知呀, 仲問醫生, 生咗嗱, 醫生答我: 係呀, 生咗啦..
我仲講, 吓, 就咁嫁咋, 咁就生咁嫁嗱,.. 佢話, 係咪好易呢, hehehehehe,
我仲同佢話, 都唔係好痛喎...

可能我唔係吸咗好多笑氣, 所以仲好精神 & 好清醒...

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

mei_mei2006 寫道:
多謝你既心得。其實我都問過好多過來媽媽經驗。好多都話吾係好痛。但聯針時就最痛。我想問你係咩情況下入院等生架。係私家定政府醫院生。咁你年紀會吾會係年輕所以無咁辛苦呢﹖醫院問我會用咩方法助產。我都吾知點選。你有無用無痛分娩又或者吸止痛氣呀。打止痛針呀咁架。希望得到多點資料。因為我重有個幾個就到預產期了。謝謝﹗

男爵府

[size=medium]仲有順產完, 返到屋企就多d 趴喺到訓, 加下 pillow 喺肚下面趴喺到訓, 對子宮收縮好有幫助嫁..

別墅

Stephanie, 多謝你既分享呀! 我都好想順產, 依家KEEP住每日都行起碼半個鐘, 遲D就再行耐D, 希望一切順利!

各位準媽媽, 你地都要努力俾心機呀!

男爵府

拖肥,
唔洗客氣...
加油呀...

你地好快就見到你地一路都好期待嘅bb 嫁啦...

洋房

[img align=left]http://b1.lilypie.com/0cFlp8.png[/img]

洋房

嘩!聽你講好似好易咁喎!如果我都係咁就好啦!!
我現在34週,個B經常在肚內郁來郁去,近日更在陰道位置撞撞吓,有D擔心早產呢!!!
34週,可以開始吃腐竹蛋糖水未呀???

[img align=left]http://b1.lilypie.com/0cFlp8.png[/img]

男爵府

tempo,
你遲2-3個weeks 先食啦..
胃食鬼,...

huhuhuhuhuhuhu...
wish you have a smooth and easy labour...
OK..
tempo 寫道:
嘩!聽你講好似好易咁喎!如果我都係咁就好啦!!
我現在34週,個B經常在肚內郁來郁去,近日更在陰道位置撞撞吓,有D擔心早產呢!!!
34週,可以開始吃腐竹蛋糖水未呀???

複式洋房

其實白連蘇&龜苓膏要幾時開始食呢?我7月中預產期,我應該幾時開始食呢?同埋要食幾多次?又要隔幾耐食一次呢?
細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

複式洋房

hello! thanks stephanie for sharing; my experience was not as goooood as that, but not too bad either:

water broke at 11:30pm (just when my hubby's annual dinner ended), went directly to hospital, no pain no contraction until 6:00am when i started to have mild contractions every 10 mins (not painful). it went more frequent and more painful until 6:30 evening----seems very long but really the pain is bearable (like bad period pain), plus i was so excited ; then push for almost an hour and baby's born. it was more tiring and hungry than painful, like a day of exercise.

and NEW MOMS, i read this somewhere and find it useful: don't focus on the "pain" --- we are scared of "pain" because we normally think of our body getting hurt or damaged ----- but when we give birth, the "pain" (contraction) is natural and is to HELP baby come out, it is not like having your hand chopped off or getting burnt think positively, also our hormones will help us here (i remember being so excited!)

SO RELAX!! BE PREPARED ---- PHYSICALLY AND MENTALLY!

首頁

尾頁

跳至