自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇人知昨天蘇民峰講紅色綠色紙?

有冇人知昨天蘇民峰講紅綠色紙,是對健康好,是怎樣放?
放在什麼地方?

男爵府

Re: 有冇人知昨天蘇民峰講紅色綠色紙?

好似係綠色紙上放5個英女王五毫,紅色紙話放9個英女王五毫,放响床下底!!!

男爵府

好媽媽勳章

[quote]
行行豬 寫道:
好似係綠色紙上放5個英女王五毫,紅色紙話放9個英女王五毫,放

洋房

但圖案是怎樣?好像一個是放(零)形,一個唔知咩形? :-(

洋房

民房

淨係記得擺響床下底咋.
聽晚有得重播,你可以睇番

不過琴晚果集我發現1樣野,就係吳文昕間屋同家庭觀眾間屋都係"乾"宅,但師傅講左相反既野,攪到我有d疑惑,都唔知係自己聽錯定佢講錯(但如果係佢講錯就好大件事囉)
所以聽晚會坐定定再聽清楚

1. 吳文昕 - 04前損財傷丁,04後旺財旺丁,so 吳早前換左爐就轉好運

2. 家庭觀眾 - 04前旺財旺丁,點知佢壞爐換過個就變04後損財傷丁

禁止訪問

民房

應該是3 個舊的5 角女皇頭 ***上加綠布/咭
------------------------* * -------------------------
9 個舊的5 角女皇頭** * ** 上加紅布/咭
------------------------* *--------------------------
女皇頭向上放在床板上加上布/咭,把床褥放下

但此只適合倆夫婦同是寒命, 因寒命人要木火

3=木
9=火

若不清楚不要亂擺;東北,西南放八粒白石算啦.

民房

民房

民房

洋房

Thanks!

男爵府

就 是 1 和 6 屬 水 ; 2 和 7 屬 火 ; 3 和 8 屬 木 ; 4 和 9 屬 金 ; 5 和 0 屬 土 ;

如 果 你 是 寒 命 的 人 , 8 月 8 日 至 3 月 5 日 出 世 , 當 然 要 木 和 火 ; 3 、 8 、 2 和 7 。

而 如 果 你 是 熱 命 人 , 5 月 6 日 至 8 月 8 日 出 世 , 就 要 金 和 水 ; 4 、 9 、 1 和 6 ;

而 5 和 0 因 屬 土 而 又 在 中 間 , 沒 有 甚 麼 特 別

FM SO MAN FUNG WEB SITE.

3 & 9 for 木 ?!
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

民房

本人見QQYEE 在我想生BB和風水疑難解答中問過有關問題,而我亦有看蘇師傅的節目和書籍,當中亦有不明白且對上述問題亦有興趣,故大膽回應,若有任何錯漏敬希賜教和原諒.

根據蘇師傅在節目和其文章中曾介紹:(理氣篇中)
一為一白水
二為二黑土
三為三碧木
四為四綠木
五為五黃土
六為六白金
七為七赤金
八為八白土
九為九紫火

而你所講的:

五行配數字金4、9木3、8水1、6火2、7土5、0*當中「土」又為百搭,冇喜又冇忌,搭任何數字都得!

根據蘇師傅的文章(書),亦有見過運用於金魚和樓房的層數,他亦曾解釋是出自洛書:
天一生水,地六成之.
地二生火,天七成之.
天三生木,地八成之.
地四生金,天九成之.
天五生土,地十成之.

在節目中蘇師傅是分別用:三和九個五角女皇頭,上分別用綠和紅布/咭.故我才如此大膽推理;
由於節目中師傅沒有詳細解釋,故我建議用另一已解釋東北,西南各八柆石春.

PoohBB 寫道:
就 是 1 和 6 屬 水 ; 2 和 7 屬 火 ; 3 和 8 屬 木 ; 4 和 9 屬 金 ; 5 和 0 屬 土 ;

如 果 你 是 寒 命 的 人 , 8 月 8 日 至 3 月 5 日 出 世 , 當 然 要 木 和 火 ; 3 、 8 、 2 和 7 。

而 如 果 你 是 熱 命 人 , 5 月 6 日 至 8 月 8 日 出 世 , 就 要 金 和 水 ; 4 、 9 、 1 和 6 ;

而 5 和 0 因 屬 土 而 又 在 中 間 , 沒 有 甚 麼 特 別

FM SO MAN FUNG WEB SITE.

3 & 9 for 木 ?!

別墅

究竟咩情況下先要換爐。

洋房

子子,

Thanks!

首頁

尾頁

跳至