嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 鏗鏘集 -- 食物敏感

間舖響銅鑼灣一棟商廈15樓(近灣仔消防局背),但呢個討論區唔準幫人賣廣告,你地可議打去港台電視部問間舖o既電話,又或者用Yahoo search o下 food allergy product 就會搵到架啦。我個仔依家5個月未開始食餬仔,好擔心佢會有事呀!唔知點先發現佢有食物敏感呢?希望大家d baby 健健康康

珍珠宮

joeyng 寫道:
最嚴重一次5 mths old 吃了半個紫色蕃薯跟住成個頭腫晒全身出濕疹氣管收窄 即刻去醫生到打抗敏針.......嚇死我 :-( :-( [quote]

恕我直言,5個月大BB 都無理由比半個紫色蕃薯佢食啦,最多咪食下萍果呀,糊仔之類,蕃薯佢胃仔都難消化啦 依家仲有染色蕃薯tim
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

webjen,

個紫色蕃薯係婆婆比佢食 :-( :-( 我同婆婆講咗仔仔有食物敏感唔可以隨便吃新的食物........but 佢唔多信.....點知嗰日舅父係有機農莊買咗D蔬菜返 lai......佢諗住紫色蕃薯好普通啫應該冇問題咪比仔仔試下 law......嗰朝早一起身......wa!!!! 點解個仔肥咗咁多 ga...拿拿林去 醫生.....盆咗婆婆一輪先肯講原來佢偷偷地比咗半個紫色蕃薯仔仔食!!!醫生話敏感有時唔係即時有反應...仔仔今次係慢性慶幸發現得早及早治療 之後婆婆都好唔開心我亦冇怪佢....佢自此之後亦得到教訓唔敢亂比東西仔仔食。
webjen 寫道:
[quote]
joeyng 寫道:
最嚴重一次5 mths old 吃了半個紫色蕃薯跟住成個頭腫晒全身出濕疹氣管收窄 即刻去醫生到打抗敏針.......嚇死我 :-( :-( [quote]

恕我直言,5個月大BB 都無理由比半個紫色蕃薯佢食啦,最多咪食下萍果呀,糊仔之類,蕃薯佢胃仔都難消化啦 依家仲有染色蕃薯tim [/quote]

大宅

大宅

大宅

esp,
thanks
esp 寫道:
間舖響銅鑼灣一棟商廈15樓(近灣仔消防局背),但呢個討論區唔準幫人賣廣告,你地可議打去港台電視部問間舖o既電話,又或者用Yahoo search o下 food allergy product 就會搵到架啦。我個仔依家5個月未開始食餬仔,好擔心佢會有事呀!唔知點先發現佢有食物敏感呢?希望大家d baby 健健康康

複式洋房

其實俾個教訓都好,因為未衰過.D老人家唔會信你講,以為湊大D仔女就係育兒專家,最緊要bb冇事

joeyng 寫道:
webjen,

個紫色蕃薯係婆婆比佢食 :-( :-( 我同婆婆講咗仔仔有食物敏感唔可以隨便吃新的食物........but 佢唔多信.....點知嗰日舅父係有機農莊買咗D蔬菜返 lai......佢諗住紫色蕃薯好普通啫應該冇問題咪比仔仔試下 law......嗰朝早一起身......wa!!!! 點解個仔肥咗咁多 ga...拿拿林去 醫生.....盆咗婆婆一輪先肯講原來佢偷偷地比咗半個紫色蕃薯仔仔食!!!醫生話敏感有時唔係即時有反應...仔仔今次係慢性慶幸發現得早及早治療 之後婆婆都好唔開心我亦冇怪佢....佢自此之後亦得到教訓唔敢亂比東西仔仔食。 [quote]
webjen 寫道:
[quote]
joeyng 寫道:

恕我直言,5個月大BB 都無理由比半個紫色蕃薯佢食啦,最多咪食下萍果呀,糊仔之類,蕃薯佢胃仔都難消化啦 依家仲有染色蕃薯tim [/quote][/quote]

珍珠宮

joeyng
oic !!咁依家無野就好啦!!
D 老人家好多時都係咁,我99都話人地D bb 4個月就食1大碗粥仔 希望婆婆以後小心d 啦
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

祝早日康復

大宅

esp 寫道:

thank you!!我搵到喇!!

joeyng,
e生話大個d身體免疫力強就會無事,希望大家的小朋友都健康,我個仔快4歲了,我等緊呢日,同佢食雪糕慶祝 :mrgreen:

大宅

嵐嵐21 寫道:
我個囡做咗90幾種食物測試 :-( :-(

你個BB個咗90幾種食物測試?? 我想問係鏗鏘集個種 or 抽血, 個BB昨日做抽血個種, 都係 test 30-40種類, 要7-10日才有結果, 唔知抽血驗準唔準確呢??

esp:

Many thanks! 我都找到了.

伯爵府

BOYSTWINSBB :係抽血個種:-( :-(

BOYSTWINSBB 寫道:
[quote]
嵐嵐21 寫道:
我個囡做咗90幾種食物測試 :-( :-(

你個BB個咗90幾種食物測試?? 我想問係鏗鏘集個種 or 抽血, 個BB昨日做抽血個種, 都係 test 30-40種類, 要7-10日才有結果, 唔知抽血驗準唔準確呢??

esp:

Many thanks! 我都找到了. [/quote]

伯爵府

All Mami : please check pm, thanks

男爵府

首頁

尾頁

跳至