自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:想請問,見教育局官員有咩要注意

日日去學校嘈校長才會關注

小魚兒正正  我吾會咁做,因我都好忙同一個小時對話收費都好高如果我重做緊野  發表於 12-12-1 21:56

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+12-12-1+18:04+最近我

原帖由 ivory0915 於 12-12-01 發表
借個位黎講少少野,有日我小朋友喺學校隔離巴士站,俾個高2年嘅學生攞錢,我小朋友除咗有 octopus 仲有$20 ...
因為事情發生後,我到學校先向女兒了解,亦在班主任面前,問了對方小朋友一個問題(問今日我女係咪有噤問你?)當時我語氣平和,如果大聲、惡,老師係隔離都聽到啦跟著學校話唔容許家長問對方小朋友我話為何當時班主任不阻止?過後話不容許!?跟著我問:對方家長用不友善眼神啤著我女兒,就是容許嗎?學校話,只要冇出聲就可以我真係暈了!難道我要啤回對方小朋友就可以嗎

小魚兒正正  明白你...因我都係平和地問...但佢地諗住長心明大理但冇回想一點.過份左囉  發表於 12-12-1 21:57
My Two Princess

男爵府

pigpig 發表於 12-12-1 21:39
因為事情發生後,我到學校先向女兒了解,亦在班主任面前,問了對方小朋友一個問題(問今日我女係咪有噤問你 ...

我明白你啦...全部都發生在我身上,心諗算算算.
上年算左一年,但回想要一個7y小朋水受呢d係咪太殘忍呢
我情願全部後事係.我一人受哂
呀仔吾好行為倒退
情緒吾好時好時壞
佢食得下,瞓得好
我一人受哂都完全冇問題
因係我帶佢來呢個世界
我要話佢知香港重有法律,吾係db6小朋友同.某d老師口中所講
香港係冇公平,冇法律,只有權力同權頭
呢件事我巳去過police station問值日官
佢教我小朋友,香港重有法律,雖然我三個星期食不下.瞓吾好
但我要教個小朋友信香港警察同司法制度
我吾信某d人可隻手"姐"天囉
今次我吾想上A1圱係有個一信念.
就係一間40年既學校係可以變番好
吾係一小部份靠關係既老師玩哂
重有好多小朋友友要面對所有事
我忍左年多只不過我重等緊學校會轉變,(變好)
但重衰左.......................
老師係一份高尚及值得專重既工作
我一向忍耐係心明佢哋工作壓力
但我明佢哋,佢地冇反思
今次呢個機會我會講哂我所見所聞
某D人靠埋堆,父母係校長,關係,不人道行為對小一生今年可以升做主任
我一定講哂出來
因我一早做哂記錄來保障自己
唉................我都吾想做呢一個STEP
但係社工,老師,D咀臉實在太難睇
某D位,吾可以話佢吾啱,但手法用錯左
我吾明點解吾去教中學
中學用呢一個手法可能會好好
但用左係小一生身上

我怕再咁下去我連校名都打埋出來
希望星期一我得到合理既解決方法
因學校社工都知我放左件事上BK,,,佢咪話BK教壞人小上咪妙....住偷睇出招蝦小朋友.因冇通知過迫個小朋友畫原諒同學既畫,吾比佢ENG上堂
呢一年來我受既痛苦,呀仔時好時壞,你哋好開心我知
但係我字典內係冇2個字係"吾得"
我一定要所有做過,對小朋友做過,過份,和不人道行為既人付責任

[

伯爵府

好媽媽勳章

為樓主仔仔心痛,如果發生在我仔身上,佢黑?我就變得黑過佢!蝦我仔我一定同佢死過!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

suggest 用 point form 寫低發生咩事 in date order;
事件對小朋友影响 (小朋友之前/之後的分別);
your wishes . . . 如轉校,轉去邊,要有 deadline,如果叫你等消息,問清楚要等到幾時;
check 下 emb 咩人負責你嗰區小學 (上網可 check 個 engagement team),如果而家負責呢個 case 個人放假,有咩人可以問;

主導權應該喺自己度 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

我有睇過你舊post, 見主任首先要冷靜,好似super888咁講,你先list好哂事情經過/人物/學校處理手法/仔仔受到創傷/你要求轉校名單等等等

如果可以,你最好搵人陪,恕我直言,你果舊post可以睇出你好錫仔仔所以好難冷靜咁去處理呢件事

小魚兒正正  和平地解決,比好多呀媽一早公開校名啦,但我冇因吾想影響到乖既小朋友  發表於 12-12-1 23:01
小魚兒正正  ALWAYS,THX我巳 COOL DOWN哂,清醒哂放心,人咩態度我阻止吾到但我會不和地  發表於 12-12-1 23:00
小魚兒正正  用好多不同角度,由小朋友,由老師,可能你吾會明,但高智慧既人會明  發表於 12-12-1 22:59
小魚兒正正  我好多時係言不到意姐,我吾係一般家長,可用外星人來形容自己,因我睇野係  發表於 12-12-1 22:58
小魚兒正正  錯所有小朋友我都錫,我一係吾出聲,我要出聲我會有証明佢哋做過  發表於 12-12-1 22:55

男爵府

ivory0915 發表於 12-12-1 22:23
suggest 用 point form 寫低發生咩事 in date order;
事件對小朋友影响 (小朋友之前/之後的分別);
your w ...

thx
好彩我個仔一向重有同佢K班老師見面傾計,
前後吾駛我講由第三身講好過我講
之前巳烈左13個POINT
校長先叫我哋走
EMB吾理,諗住學校攪得掂我要比面
但因呢件事我巳吾理屋企人講咩
我都知吾係成日出聲幫小朋友出聲係啱但係一個小一生上到呢間學校行為情緒大變
次次影響到佢學習情緒,行為情緒我才出聲
好了一會又由100分變到吾合格
ENG功課全部吾會做,吾明番到來要我教
我巳知發生什麼事,所以我一向吾讚成去功課CLASS
因互推責任
由家長自己跟番係至好........
我同仔仔係做功課會嘈,因佢成日話老師咁教,但我會比CD 佢睇本書話咁先係啱
一起去找正確答案,因我心態要自己由小學做起,跟番現今MODEL ANS
吾係我哋7,80後既答案因巳不合時而,

[

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

小魚兒正正 發表於 12-12-1 22:52
thx
好彩我個仔一向重有同佢K班老師見面傾計,
前後吾駛我講由第三身講好過我講

如果你正式投訴 (in written),emb 係唔可以唔理 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

回覆 pigpig 的帖子

你認為學校可以做什麼?記家長小過?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:回覆+pigpig+的帖子 你認為學校可以做什麼

原帖由 pak_sang 於 12-12-01 發表

我一直沒有期望學校做甚麼?我只是想,一個家長,在校內這樣對其他小朋友,是否正確?你又認為我希望學校記家長小過嗎?太幼稚吧?

大宅

所有政府部門,有written投訴,一定要written回覆。可考慮出律師信比學校。

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+12-12-1+18:04+最近我

原帖由 ivory0915 於 12-12-01 發表
借個位黎講少少野,有日我小朋友喺學校隔離巴士站,俾個高2年嘅學生攞錢,我小朋友除咗有 octopus 仲有$20 ...
家長唔強硬真係唔得,一講到報警佢地就知驚。

小魚兒正正  但我仔間個副校係到攪事叫我去喎  發表於 12-12-2 23:44

珍珠宮

開心吸收勳章

替樓主感到難過,開到以為你仔係讀緊中二,原來只係小二,那些壞學生好離譜,希望你仔仔快些無事。

小魚兒正正  thx 你明白,重未上到a1......到時多人指住來罵  發表於 12-12-1 23:18

男爵府

回覆 pak_sang 的帖子

我明,但我想用冇錢人既方法去解決,
因我而家係一個由爸爸一個人去番工揾工,進收,吾係食公援既家庭
今次我一定會"民示起數佢地"
因老公用左3仟幾蚊報考試...........事法當晚佢考緊試趕回家但工作關係吾可以到學校解決
本人BROTHER.,由上海,澳洲,打長途比我同外婆都聽到係老師嘈社工嘈................我同個比人蝦既家長
今次係佢哋諗住自己大聲.....小心子女冇學校收......我巳括左出去...我吾信
老師可以隻手遮天....我個案只係冰山一角
學校都知但吾睇量,重要聲大夾惡
我成日叫佢地細聲D.冷靜D,我冇嘈過但個街市副校
諗住大到我....SORRY囉,,,,我一向見吾少惡人.....我係CSD出身...
因有左個仔,要教佢做個好人,行出來似番個人
接受吾到學校手法
什麼,什麼教吾到係有冇心去教姐.

[

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pak_sang 發表於 12-12-1 22:58

家長都有小過記嘅咩???邊間學校?

小魚兒正正  sorry 係冇記過一直耍我........................  發表於 12-12-1 23:19

伯爵府

明白點解對學校社工咁反感,但呢間學真係太過份見教育局官員要好堅持自己立場,唔可以比佢帶佢遊花園。特別係言詞語氣要肯定

大宅

宜家好多讀完師範就去做教師,跟本佢自己都唔鍾意小朋友~
無愛心、處事得過且過,簡直就誤人子弟!

小魚兒正正    發表於 12-12-2 09:50

大宅

我只想提出學校對家長是無符而已,特別是打橫來、唔講道理那些家長,始終是成人。學校可以教、可以處罰小朋友,但絕對不是家長,所以當大家遇到不正常的家長,只能自己想辦法對付,不用想校可以做什麼。正常的家長還可以透過學校,不正常的,唉!晒氣。

小魚兒正正  soorye家係訓導0個班老師包疪b6長同佢d黑社會小朋友喎..  發表於 12-12-2 23:47

大宅

樓主:此地不留人,自有留人處。世上好人比壞人多,正常比不正常的多。努力。

琥珀宮

引用:回覆+pigpig+的帖子 我只想提出學校對家長

原帖由 pak_sang 於 12-12-02 發表

我只想提出學校對家長是無符而已,特別是打橫來、唔講道理那些家長,始終是成人。學校 ...
對方確實好不正常!我只向學校提出,來年希望2位小朋友分班,學校亦已做了!畢竟,我這裡還有2星期便完結不希望同對方有任何拉扯mouth:

首頁

尾頁

跳至