嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

肺炎鏈球菌預防針

有冇諗住打?
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

大宅

Re: 肺炎鏈球菌預防針

醫生都建議打, 所以已經帶左囝囝同囡囡去打, 囝囝已兩歲, 只需打一針, 囡囡四個月大, 要一共打三針(半年內完成), 每針$650。

子爵府

我都有帶BB去打,因為醫生話o係美國係一定要打o既,咁咪稔住打埋安心d。

別墅

我想問bb要大先打嫁?(我個b得1個月大)同埋唔係剩係要打兩針咩?thx

大宅

有呀! 我醫生都建議我bb打針呀! 因為宜家的細菌真係好恐怖呀! 如果有什麼事就唔知點呀! 1 years old就打兩針,如果2 years old就打1針。

大宅

如果你bb得一個月都唔洗甘快打住呀! 你可以問下其他媽媽的意見呀! 好似六個月打後先打會好d ?-( ?-(

複式洋房

如果屋企有小朋友返緊學 , 而同時有一個bb係屋企, 咁就要早d打, 因為驚大仔帶左d菌返屋企, 如果唔係一歲打都ok, 因為唔駛打咁多針 :-P

別墅

6個月以下打4針;
7個月至1歲打3針;
1歲至2歲打2針;
2歲以上打1針.

我囡囡已經打晒啦! 方且終身免疫都幾低呀!

JOANBABY10 寫道:
我想問bb要大先打嫁?(我個b得1個月大)同埋唔係剩係要打兩針咩?thx

別墅

^^thankyou各位呀~咁我諗我等佢一歲先同佢去打~但我想問打兩針要幾多$?

複式洋房

逐枝針計架, 一枝大約要750蚊架 :lol:

別墅

嘩~都幾貴喎~但為左bb,呢d錢唔慳得既~咁你bb打完有冇發燒呀?同埋我想問你bb打左水痘針未呀?我想知道點樣分配黎打好呀?thankyou~ :lol:

複式洋房

得等我個bb打左水痘針先架
一歲先比佢打肺炎鏈球菌預防針, 因為可以打小d, 打2 針就ok, 相隔2個月打一次....醫生教我架, 真係好貴呀, 不過冇計la :cry:

複式洋房

請問BB打咗肺炎鏈球菌預防針,仲使唔使打埋腦膜炎針o架?
肺炎鏈球菌針可以預防腦膜炎嗎?

民房

jksara1212 寫道:
6個月以下打4針;
7個月至1歲打3針;
1歲至2歲打2針;
2歲以上打1針.

agree

我個女8個月,打頭一枝針都有d燒,但食一次退燒就ok了.
價錢有平有貴,我問過有d醫生要收$800一枝
但我搵到一個醫生只須$650
所以要隔吓價
其實預防針嘅野,早d打早d有保障,絕對係好事黎架!

[quote]
bluesoul 寫道:
請問BB打咗肺炎鏈球菌預防針,仲使唔使打埋腦膜炎針o架?
肺炎鏈球菌針可以預防腦膜炎嗎?

肺炎鏈球菌針同腦膜炎針(HIB)係唔同架,腦膜炎針在打5合1時已經包含了,不過如果係健康院打就沒有了

別墅

我都同bb打左第一針,$700一支. 好彩bb無燒.

大宅

我想問下打肺炎針係唔係打pat pat 架, 因我上星期六同阿打第一針 (7個月), 個醫話打 pat pat, 喊左一聲, 不過都冇發燒~~ :lol:

大宅

我都正想同bb打"肺炎"針, 打去診所問價錢時, 姑娘話不如一次過幫bb(他2 yrs) 打埋水痘針, 她說一齊打2針, 對bb無影响, 大家同唔同意?

大宅

up

大宅

黎太 寫道:
我都正想同bb打"肺炎"針, 打去診所問價錢時, 姑娘話不如一次過幫bb(他2 yrs) 打埋水痘針, 她說一齊打2針, 對bb無影响, 大家同唔同意?

我doctor 都叫我一次過打水痘針+ "肺炎"針,佢話no problem. 左右大脾各一針,但我覺得好悽涼啫!
我會打咗水痘針先跟住around one month later 先打"肺炎"針。

大宅

我大女6.5歲 - HK$350.00
細女2.5歲 - HK$700.00

首頁

尾頁

跳至