論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

I already give 1 notice to my employer. I can't continou work here because employer want me not using phone during working hours(that means only at night after I'm finish my job) and almost everyday i can finish the work after 12. for me that time is time to rest because i need to wake up early.
and I don't want to that that because I feel boring if I can;t use the phone . just to listen the music in the day time is enough. but my employer doesn't like. I 'm not robot or wonder women so I can perfect do the job in this boose for my employer like whatever they want.
:;pppp:
(1).首先,我一路都有比佢用,不過講明唔好拖住妺妺喺條街度send SMS,今日比我知佢一路行一路玩电話,我好嬲噤同佢講以後working hour 唔准用,沒收,到晚上才給她,佢就話要break contract.
(2).'almost everyday i can finish the work after 12'---其實我想話佢知, you finish work after 12 because the day time u haven't done until mum come back home. At day time, &am-4pm, u are free. Nobody at home. U just play and play until mum/sir come.
(3).'for me that time is time to rest because i need to wake up early'---i want to ask her, why u whatsapp till 3:45am and make u forgot to wake up every morning.
(4).'just to listen the music in the day time is enough'----I have never seen u listen the music, just see u always 噤噤噤,從來唔知你想聽歌,你淨係話要打電話返印尼,打到放假冇錢,問我借.

睇完封信,我冇屈服,因佢黎第5个月已經同我講,如果唔比佢用电話,佢會break contract,諗住唔過份,佢自己控制到時間,便算,点知越玩越顛

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我家姐姐給我的辭職信

大宅

回覆:BM媽咪 的帖子

唔知足,在香港工作,有邊份工可以一邊工作,一邊玩電話?要走,由她吧!

複式洋房

呢條PK趕佢走啦!叫佢嗱住部電話返歸啦!

大宅

可能佢啲fd可以,所以佢覺得我好衰,唔比佢工作時玩電話

大宅

珍珠宮

佢自己 QUIT,唔好理O的廢柴O係度廢 UP,以後唔見,話知佢死唔好激心

大宅

佢自己走仲好,樓主你快快搵過個啦!呢d工人唔要得

Juliaqq  yES!!  發表於 12-12-4 14:35

大宅

宜家想轉菲,但菲律賓是否暫停出國?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

叫佢食屎:;pppp:

主 賜 平 安

侯爵府

冬日勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

a
:wave: :wave: :wave:

大宅

佢唔走你好快都炒佢啦

水晶宮

佢肯咁蠢寫封咁既信比你,主動辭職,你還神啦!
佢玩野逼你炒佢,你要賠多一個月添呀.
快D送走個瘟神,迎接個新既好既工人返來啦.
舊既唔去,新既唔來.

estherlai    發表於 12-12-4 11:15

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

樓主都唔駛解釋咁多, 因為外傭可享有既福利權利應該係僱主比, 唔係佢自己覺得應份就可以做, 例如可以聽音樂, 以解悶為由, 專心做野又點可能可以傾電話? 做野做到12點咪佢應該自己反省係咪做野有問題或DUM長啲野做令到休息時間少囉, 點會係僱主問題?

子爵府

大宅

我果日係藍田地鐵站, 見到一個姐姐帶住過小朋友, 佢一路玩玩話, 個小朋友一路喊, 可能真係喊得太大聲, 個姐姐竟然打左佢一把掌。好恐佈。。。個小朋友兩歲度咋

如果姐姐打我D 仔女, 我一定告佢

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

佢唔做仲好,可以慳返炒佢一個月代通知金

大宅

佢咁寸, 早走早著啦~

樓主開佢名啦~ 唔洗害下一個僱主呀麻!

大宅

首頁

尾頁

跳至