母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

人奶bb重得唔理想, 可以點?

我係全人奶, 有pump亦有埋身餵, 唔知點解b都係重得唔理想.早排有好好増展, 但最近又停滯不前, 仲有少少下跌tim. :-(

大宅

Re: 人奶bb重得唔理想, 可以點?

你個B幾大呀?我個九個月連percentage條curve都無,個doc話太active會use up all the calorie........

男爵府

我 bb 出世磅數唔算輕, 重 3.25 kg, ie 7.2lbs, 但出世後增磅都一路唔理想, 由中碼變小碼, 頭一個月就因為依個原因要返健康院好多次, 初時都好唔開心, 但眼見 bb 因為飲 mama 奶一日一日長大, 健康無咩問題就已放心. 其實飲人奶o既 bb 健康係最重要, 其次都唔係咩大問題, 只要妳 bb 一切發展正常就唔駛擔心 ga la. 妳 bb 出世幾磅? 依家又幾磅呢? 唔好唔好開心, 會影響奶量 ga

男爵府

My baby has not much weight growth after 6 months. So no worry la!

民房

LillianL 寫道:
我係全人奶, 有pump亦有埋身餵, 唔知點解b都係重得唔理想.早排有好好増展, 但最近又停滯不前, 仲有少少下跌tim. :-(

我亞女出生到第6個月都係中碼,但係到7個月去健康院發覺佢竟然變左細碼bb,嚇得我要死,無里頭怪自己揍得佢唔好,仲比老公話我傻傻地添
到而家亞女8個月大了,touchwood,體重又上返中碼,so,唔駛太擔心啦

大宅

碼數呢家嘢真係好蝦人.

我個仔出世係細碼,6磅正,之後一路重得唔好,2%,低過最低條線.佢8個月啦,都係咁,不過自從開始食粥仔糊仔後重量好返小小,由加細變番細碼,不過都係輕.

唔好太在意重量,健康院醫生話,手冊上嘅圖係照奶粉bb畫嘅,所以唔適用於人奶bb,奶粉bb多數overfeed,但人奶bb冇法子overfeed,所以輕d係正常嘅.

大宅

不要怕啦。最緊要健康,你放心好多,對嗎 我知道有些bb吃8安奶粉,講你都驚,細碼。有bb吃5安,加大碼。又要看看你與老公大份與否,他吸收與否,好多因素的。所以不要計啦,我個仔未去健康院,現在什麼碼也不知

別墅

我bb都係呀, 出世3.61kg, 是中碼, 直至六個月都拍住條中碼線, 上個星期五返健康院, 跌左落中細碼, (得7.7kg, 身長67.5cm) 當時真係好擔心!! 最慘係連身長都跌左呀!! :-(

複式洋房

我個b就黎2個月, 出世時3.5kg, 一直都比健康院話重得唔夠, 我本來都好少理, 上個星磅都重得幾理想, 點知今個星期輕返, 因為bb食奶唔係好穩定, 鍾意睏多過食, 有時食6餐, 有時食7餐, 埋身食最長都係10min, 食多d都唔肯. :-(

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

健康最緊要,其他嘢係比人睇啫,唔好担心啦。我奶奶都成日話我個b瘦,我就無佢咁好氣。

男爵府

陪月勳章

我阿媽仲成日
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我阿媽仲搞笑,佢知道我奶奶成日話阿b瘦,佢噚日帶阿b去打針時話比e生知佢呢幾日唔開胃,食少咗奶(咁呢個係事實),叫e生開d開胃水比阿b食。其實我就唔係咁想阿b食囉,但無辦法。

阿媽個口就叫我唔好介意我奶奶o既說話,但其實佢自己都介意,怕人吔話佢湊到阿b瘦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊