論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bun 申請o左 passport renewal,聽日有得拎,今日同我講話佢聽個朋友講要僱主寫封信,證明佢仲係幫我打緊工,會做到幾時等,聽日先拎到 passport。

我問佢領事館指明要呢封信封通告/信o係邊,佢話無(剩係聽朋友講)

我老公話咁唔 make sense,要拎呢封信申請時就好拎,點會批晒有得 pick up passport 時先話要

問 agent 又話今日領事館無開,聽日先覆到(但如果係真 agent 點會唔知?)

有無人知道係咪真?唔該晒!

大宅

佢可能申請去加拿大, 我上次個又係咁.

zitzai  我就係驚咁!雖然 agent 話齋,佢要去我都無辦法阻止  發表於 12-12-2 21:27

大宅

回覆:bun 聽日去拎新 passport,話需要僱主一封信

她可能不是講大話,因visa 在舊passport, 有新passport 後要去入境署renew visa , 是要寫這樣的信(agent 有sample)給入境署(不是Philip consult).僱主要給$160 visa 錢,我是預先book 入境時間,不用等太耐。

zitzai  我個都係交 application 時無話要,到有得 collect 先話要  發表於 12-12-2 21:29

伯爵府

回覆:mayleong 的帖子

佢講大話!我工人昨天去renew passport,只需要contract咋!

zitzai  我個都係交 application 時無話要,到有得 collect 先話要  發表於 12-12-2 21:30

珍珠宮

mayleong 發表於 12-12-2 18:36
她可能不是講大話,因visa 在舊passport, 有新passport 後要去入境署renew visa , 是要寫這樣的信(agent ...
我唔使去o架?係咪俾封信佢自己去 immigration 就 ok?thanks!!

大宅

回覆 clt_linda 的帖子

係阻止唔到,但果時我地唔知,佢同我地辭職,好突然.搵工人搵得急,搵左伴垃圾.
如果我再遇到,我會問清楚. 我唔會阻佢發達. 但我自己都要多D時間再搵新工人.

大宅

回覆:zitzai 的帖子

你不用去領事館取passport。至於去immigration , 也不用僱主去,寫封證明信,幫她上網book 嗰期便可。如book 了時間,約一小時可完成。她的visa 應在她舊passport 到期日前幾個星期完結,你要在working visa完結前更新visa 呀

大宅

我工人換左新visa,都唔需要咩信,佢自己攪晒,拎埋返來,我幫佢俾錢咋

zitzai  佢又無叫我俾錢,剩係問我拎信  發表於 12-12-3 00:05

大宅

回覆 vivilau 的帖子

佢話要換新visa,我見只係160就豪俾佢

子爵府

歌莉亞 發表於 12-12-2 18:50
佢講大話!我工人昨天去renew passport,只需要contract咋!

禁止訪問

大宅

叻叻勳章 畀面勳章

你工人真係無講大話, 因我工人亦有同樣case, 我早前已經問了入境處, 答案同你工人所講一樣, 入境處話, 僱主一定要寫一封證明信俾工人, 到入境處將working visa 由舊護照轉到新護照, 信內容係證明僱主了解工人換證及仍會繼續傭用工人, 信用中英文都得, 唔信, 可打電話到入境處查問. 情序:

1. 上網登記
2. 工人需帶新舊護照
3. 僱傭合約
4. hk$160
5. 僱主證明信

需時約1~2 hours, 一定要在灣仔入境處搞.

子爵府

係呀, 同一份contract時renew passport 係要僱主證明信架.

大宅

我個菲傭都renew左passport,我完全無須參與任何部份,佢自己去領事館及入境處攪,完成交了回來給我看。她只須帶舊passport和contract就ok。
入境處只是打個電話來給我confirm一下這位工人是否仍在做,無須寫任何信。我覺得唔寫為妙,都是入境處要先寫去fax俾佢。

大宅

回覆:bun 聽日去拎新 passport,話需要僱主一封信

我果個之前換passport加renew visa都唔需要我任何証明喎,全部都係佢自己一手搞掂我agent話如果份contract未完去renew visa係唔需要任何文件嘅

首頁

尾頁

跳至