興趣嗜好

跳至

首頁
34567...22

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Re: 亦舒迷入來傾傾

old one.

canau 寫道:
綺惑is a new or old one?

大宅

我剛剛睇完"要多美麗就多美麗"。好喜歡一品呢
laughin' to keep from cryin'

王國長老

王國長老

[quote]
wawamama 寫道:
我剛剛睇完"要多美麗就多美麗"。好喜歡一品呢
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

推薦 [曾經深愛過], 20年前寫的愛情與事業, 現在仍深受感動.Rebecca突然離家出走, 描寫得如看到現場, 令人印象深刻.

大宅

記得有位媽咪問"吃南瓜的人"書名出處。我諗應該係出自呢一首兒歌:

Peter, Peter, pumpkin eater,
Had a wife and couldn't keep her;
He put her in a pumpkin shell,
And there he kept her very well.

本書男主角就係叫peter。

大宅

好媽媽勳章

HI,你地好,

我剛路過呢個topic,想同大家傾下. 我係睇亦舒小說大的,佢大部份小說我都睇過(除左散文),生左阿b後已好少睇.最近又重拾舊愛,看了她最近的作品----<早上七八點鐘的太陽>,我覺得是亦舒返璞歸真之作,都唔錯.

男爵府

小王子 寫道:
HI,你地好,

我剛路過呢個topic,想同大家傾下. 我係睇亦舒小說大的,佢大部份小說我都睇過(除左散文),生左阿b後已好少睇.最近又重拾舊愛,看了她最近的作品----<早上七八點鐘的太陽>,我覺得是亦舒返璞歸真之作,都唔錯.

呢本我未生bb之前睇o左, 亦舒不嬲都好鍾意呢種有學識,心地善良,有志氣,又不自覺自己美麗的女子……
但同樣不只一次, 寫女主角介意本身不明來歷的身世,苦苦追尋……

等待驗證會員

rfmc 寫道:
推薦 [曾經深愛過], 20年前寫的愛情與事業, 現在仍深受感動.Rebecca突然離家出走, 描寫得如看到現場, 令人印象深刻.

完全同意!!!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/anita-kwan

等待驗證會員

大家唔好介意!我都係亦舒迷,一路有儲開她的小說,但因要準備迎接bb出世,要騰出地方安頓bb同工人。所以唯有割愛,希望可以平讓呢b小說。有興趣的話,請PM我。
http://hk.myblog.yahoo.com/anita-kwan

洋房

Hello mamaanita! I'm interested to buy some 亦舒的小說. Please check PM. Thank you.

伯爵府

我第一本睇亦係最喜歡的一本係"紫微願"

洋房

我都係睇亦舒d書大架.....
雖然我d fd都話佢寫野好悶....但我又愈睇愈有feel囉~
最鍾意o既真係朝花夕拾....
仲有一千零一妙方、小人兒....都寫得好好,好溫馨!!
希望佢會寫返多d呢類型既書啦~

男爵府

剛重看了故園,原來這本書都很不錯。 銘心喜歡的是元宗還是完聲?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Ms.ChanChan>>

亦舒d女主角通常最愛係自己,"故園"裡銘心係因為元宗未表白就離世而諳然,如果他健在並表白銘心又可能嫌元宗未能擺脫嚴父而零願放棄

近年,她書中主角少有盪氣迴腸愛情,淡淡的有人未必看得味兒,卻對正我的胃口。

上次看了"寂寞鴿子",
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

Matthew&AshleyMom,

你地真係勁,記性咁好,我睇完d書可以完全唔記得,我再睇故園,完全好似睇本新書咁。

王國長老

王國長老

[quote]
Matthew&AshleyMom 寫道:
亦舒d女主角通常最愛係自己,"故園"裡銘心係因為元宗未表白就離世而諳然,如果他健在並表白銘心又可能嫌元宗未能擺脫嚴父而零願放棄

近年,她書中主角少有盪氣迴腸愛情,淡淡的有人未必看得味兒,卻對正我的胃口。

上次看了"寂寞鴿子",
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

最近睇完 "噓~~~",描述爭家產,好刻薄過癮,睇完想大笑三聲。倪大姐有時真係好抵死。

男爵府

各位,

最近玩翻看舊書,今天再次翻看了"一千零一妙方" (不知怎地,我一邊看一邊幻想小米米就是那女主角 ),這本書給我翻得黃了,揭開書扉,原來此書是92年買下的。 可能已經是一千零一次看這書,但一邊看一邊還是感動得鼻子酸酸。

王國長老

王國長老

Ms.ChanChan 寫道:
各位,

最近玩翻看舊書,今天再次翻看了"一千零一妙方" (不知怎地,我一邊看一邊幻想小米米就是那女主角 ),這本書給我翻得黃了,揭開書扉,原來此書是92年買下的。 可能已經是一千零一次看這書,但一邊看一邊還是感動得鼻子酸酸。

(笑)點解妳會幻想小米米就係個女主角?

我覺得個女主角幾可憐,因為佢媽媽係難產而死,佢就個心自責左咁多年,佢都以為自己好憎小朋友,其實佢係好錫小朋友.

最深印象係佢男朋友送左隻貓俾佢,佢好嬲,鬧佢男朋友,我覺得佢男朋友好可憐,佢都係一片好心,個女主角(好似係叫唐雋芝)太過份啦~

我比較鍾意佢家姐悠之,悠之為左腹中胎兒,真係好偉大...仲有佢面對婚變既態度,都好值得女性學習(雖然係亦舒筆下女角一貫作風)

王國長老

王國長老

wawamama 寫道:
最近睇完 "噓~~~",描述爭家產,好刻薄過癮,睇完想大笑三聲。倪大姐有時真係好抵死。

請問呢本書好睇嗎?我仲未買

首頁
34567...22

尾頁

跳至