論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

今日收到封信,係寄俾工人既,(佢係我地屋企做左6個月),佢無同我講過會有信寄俾佢,其實銀行信用屋企地址無乜問題,但私人信件寄來屋企我唔係咁鐘意,各位可否俾D意見,會否俾屋企地址給工人作為私人通訊地址嗎?

珍珠宮

唔得!點知佢用個地址證明O黎做乜??申請乜申請物O個O的都唔想。今時今日個個都機不離手,2-3 部機都大有人在,按都按到手跛仲寫乜鬼信,唔通佢仲有筆友咩 佢封信係咩點樣O架?驚係O的小型/私人財仔O黎追數O乍!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:sinnacat 的帖子

我吾會比 day one 講左

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:sinnacat 的帖子

(我好衰嫁) 如果我收到佢信一定拆開睇係咩黎 睇完再打返回頭

珍珠宮

畀面勳章

zitzai 發表於 12-12-6 00:06
唔得!點知佢用個地址證明O黎做乜??申請乜申請物O個O的都唔想。今時今日個個都機不離手,2-3 部機都大有 ...

信封面無回郵地址, 我裝左好耐,睇到裡邊唔係信,似一廣告、收據....咁,今晚會俾封信佢,都會同佢講,唔好用我地既地址作私人用途,同埋做呢D嘢前要問過我地先。

珍珠宮

畀面勳章

jacky1666_hk 發表於 12-12-6 00:08
我吾會比 day one 講左

唉...就係講漏左,之前個D只係有銀行信,所以無諗過呢個會咁

子爵府

個人看法,

僱主地址是工人在港的唯一合法地址,不能不讓人家用。
工人來打工,難道要斷六親嗎?

不過,我在家規定明,僱主地址不得向外人透露。家人不在外人之列。
換言之,家人可以寄信來,其他的不行。

信箱鎖匙我保管,我收信。
印尼郵票的,交回給工人。
非印尼郵票的,一律打回頭,也不告訴她。

她若敢來問,我會1) 否認有收過; 2) 同她再 "高呼"一次家規。

不過,敢來問的,只有一次,而且已經炒了。

珍珠宮

畀面勳章

1010mum 發表於 12-12-6 11:12
個人看法,

多謝妳的意見呢封信貼$1.4郵票,回郵地址都無,打唔到回頭。如果係家信,我一定俾佢,本港寄俾佢,真係唔鐘意,加上佢事前無問過我。

別墅

i will tell her not to give it to anyone in HK, except for emergency relatives use.

Some mails from HK church, coz they will naturally write down their HK address for church's record.

if you trust your maid, it is not big deal...when you receive the letters, remind you maid is good enough telling her to inform you if she needs to provide your address somewhere.

sometimes they are not intended to 'disclouse', but when filling the form in the church or HK agency, they will provide HK employer's address..

if it is not for a loan, that' s fine.

大宅

第一日就講左唔可以!

珍珠宮

sinnacat 發表於 12-12-6 10:53
信封面無回郵地址, 我裝左好耐,睇到裡邊唔係信,似一廣告、收據....咁,今晚會俾封信佢,都會同佢講,唔 ...
入面有收據?咁你小心o的喎~ 無回郵地址又係有o的可疑,教堂好多都有自己 letterhead。之前見過有 jm 話會要求工人當住自己面拆信。你可以考慮咁做。再唔係扮拆錯,俾佢時豪句 ’唔好意思’ 俾佢,再加句 ’你無話過我知你會有信寄o黎,下次唔好!’

大宅

我家姐姐有用我屋企地址,收菲律賓寄來的照片
我覺得如果系家人寄野過來,ok

珍珠宮

畀面勳章

zitzai 發表於 12-12-6 14:54
入面有收據?咁你小心o的喎~ 無回郵地址又係有o的可疑,教堂好多都有自己 letterhead。之前見過有 jm 話會 ...

衣家諗緊炒唔炒佢,再睇下俾唔俾封信佢。

別墅

fire her coz of personal letters received?
don't understand why 'fire'

別墅

引用:Quote:sinnacat+發表於+12-12-6+10:53+信封

原帖由 zitzai 於 12-12-06 發表
入面有收據?咁你小心o的喎~ 無回郵地址又係有o的可疑,教堂好多都有自己 letterhead。之前見過有 jm 話會 ...
講得好

水晶宮

for me, no problem
i suggest her use my address, coz her family can send her a letter or photos

侯爵府

引用:個人看法,僱主地址是工人在港的唯一合法地

原帖由 1010mum 於 12-12-06 發表
個人看法,

非常同意(尤其第一點)。
另外,重有本港bank mthly statement等;我要她開銀行户口for 出糧。

首頁

尾頁

跳至