婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年我通知屋企人結婚, 我問老豆需唔需要擺酒(男家唔擺), 佢話無所謂...
之後佢仲問我媽: 點解唔旅行結婚唧?
咁我認為佢乜都無所謂, 諗住自己係大女, 想搞到體面d, 自己搞得掂咪擺囉。所以最後決定剩係擺女家再加幾圍朋友 ,酒席由我同未來老公出。

到半年前, 我問屋企想要幾多禮金, 我老豆話 8萬8, 我同呀媽講, 結婚要好多支出,比住6萬先好唔好?果2萬一年內再比。
但我叫我媽同我老豆講比6萬,如果佢ok,果2萬比呀媽收。(因為我老豆自己有$, 但對屋企極少付出,我媽咪好照顧我,佢自己好辛苦返工供我幾個妹讀書)
最後我老豆覺得6萬都無問題。

上個月, 我老豆同一個好8婆既親戚飲茶,個親戚無啦啦發表偉論,話當年收禮金10萬,都用哂黎買金啦~ 咩都無得剩~ 我老豆好驚訝咁 "下~"左一聲
我媽亦都同老豆講: "係啊, d金咁貴, 6萬都無點剩啦~"

直到前日,我媽既朋友比人情我,我爸見到,佢臨訓前係度鬧我呀媽: "做咩比人情佢? 呢d係父母收ga!! 張帖係寫父母名ga!! 呢d係傳統黎.... 你唔識野..*&#^%$%"
我媽第日打比我同我呻,我O哂嘴!! 我幾時有講過要出酒席 +人情先? 我未來老公肯請女家都算係咁啦... 我老豆D親戚咁孤寒,其實收埋人情隨時要貼幾萬出來!!
呢幾萬預左要支出,但如果收唔到D人情,我地真係負擔唔到囉!!
我自己問左唔少人... 佢地都覺得邊個埋單就邊個收人情。

仲有, 我由上年問佢, 佢都問 "點解唔旅行結婚", 到過大禮時時候都無講明要收埋人情!!
我媽明白我... 但我老豆D脾氣好火,佢叫我自己同老豆講清楚...
我幾日後就結婚啦,呢幾日都訓得唔好, 諗緊點開口同老豆講... 因為佢都幾大男人, 好惡!
而家好唔開心...好大壓力, 又唔敢同未來老公講,費事影響佢心情。

今晚我老豆, 我未來老公同我會到教堂採排行禮... 諗住採排完先再算... T.T

子爵府

回覆:fululu13 的帖子

先放下婚禮人情…等等問題先,佢係妳爸一定錫妳,做返做女嘅態度,氹下爸爸…問題就自然有解決辦法走出黎。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

傳統計, 的確女家親戚人情係俾父母的, 係男家俾女家嘅禮金一部份. 唯有當你地當初冇講清楚, 一場誤會. 如果要傾清楚, 應該講明幾多禮金, 幾多酒席, 幾多餅咭. 女家父母會買乜嘢金器俾個女做嫁妝, etc.

翡翠宮

畀面勳章

傳統計,男家俾幾多圍酒女家,果d圍數既人情就由女家收,否則,又如何為之俾酒席?只是單單俾幾十個位女家既親友坐嗎?

你爸爸並沒錯,只係你地既溝通不足,你想要番人情,就要同佢講清楚。

日日是好日

水晶宮

你老豆話旅行結婚時,你順勢唔擺酒,就無煩惱啦.
依家係你決定要擺酒,計正傳統,人情係比父母,呢點係真既.
不過,如果唔夠錢,你咪先收晒D人情先,
然後再同老豆講話唔夠錢找數,所以用晒D人情來找數囉.
佢最多都係發下脾氣姐,唔通逼你去財仔借錢比番人情佢咩.
之後先至諗辦法氹番佢啦.

男爵府

引用:傳統計,男家俾幾多圍酒女家,果d圍數既人

原帖由 mother904 於 12-12-06 發表
傳統計,男家俾幾多圍酒女家,果d圍數既人情就由女家收,否則,又如何為之俾酒席?只是單單俾幾十個位女家 ...
其實都無一定,通常女家說要幾多圍,不是指個坐位,而是指收番幾多圍錢。

水晶宮

計傳統,女家都要買金比你.
咁你老豆買左金比你未?
如果佢逼你比番D人情佢,你咪賣左佢買比你既金口器來還比佢囉.
之不過,蝕晒手工費、金價差額姐.

男爵府

回覆:ferferfer 的帖子

其實你父母用番d禮金俾你,真係好錫你!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 12-12-6 15:34
計傳統,女家都要買金比你.
咁你老豆買左金比你未?
如果佢逼你比番D人情佢,你咪賣左佢買比你既金口器來還比 ...
人情還人情, 禮金又還禮金.. 辦金器係應該用禮金辦, 唔係用人情辦架wor
不過我認同你一點.. 就係如果樓主爸爸真係要收, 樓主同佢傾唔掂數.. 咁賣金都係一個辦法.. 唔值得為左幾萬蚊同老豆反面.. 除非本身你地關係已經唔好.. 反面都無所謂咁啦

伯爵府

比女家D酒席既人情不嬲都係女家收架啦係你唔知啫

wongjoetabo    發表於 12-12-6 16:50
肥妹心    發表於 12-12-6 16:42

水晶宮

michelin888 發表於 12-12-6 15:41
比女家D酒席既人情不嬲都係女家收架啦係你唔知啫

樓主都係因為問左幾個"唔知傳統"既朋友,話人情係出錢擺酒既人收,所以先至覺得"老豆令我好唔開心".
依家真係好多人都用人情來補貼擺酒錢,都好普遍.
我都係我自己收.男女家都無人開聲話要.

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

女家父母朋友來飲, 人情係父母收. 你俾幾多圍佢係預左俾晒無人情收. 你自己朋友同事果D就你自己收返...

除非你一早講, 可能你一早講,你阿爸會叫你唔好充大頭鬼, 唔使擺....

佢問你旅行結婚, 咁就大家唔使使無謂錢, 唔使買金器, 唔使請朋友.

由頭到尾係你自己想擺酒, 想開心威下, 但要阿爸阿媽的親友, 你的朋友夾錢0羅...

你話你同老公俾, 咁你地係出住先, 人地埋單......

我建議你直接你同阿爸講左先, 人情你要袋返, 因為無預俾佢...
俾d時間佢諗下俾幾多金你呢個孝順女....

男爵府

我當年結婚由租場到花球所有野都係我C6一個人俾晒$$, 我爸媽都知,而我C6又有做足禮金+餅咭+我媽的租衫$$等等....可能因為咁,當時我話女家人情都俾晒C6,我爸媽都無反對。

珍珠宮

回覆 kawan1117 的帖子

叫你唔好充大頭鬼 = good

子爵府

BK Milk勳章

講返我自己case, 我係男女家一齊擺, 因為親戚朋友真係唔多, 女家要左4圍, 呢4圍係包括(2圍女家親戚, 2圍父母朋友)
呢4圍既人情, 係父母自己落袋的, 因為通常都係男家會問女家”要幾多圍”, 如果d人情要比返男家, 咁就前後矛盾, 唔係叫做”比幾多圍女家”喇.
酒席條數係我c6埋既, 我實質”落得袋”既, 係自己請既朋友.
不過, 我有d friend 既父母真係好好, 將收返來既人情比哂自己女兒!

水晶宮

puilam714 發表於 12-12-6 15:37
人情還人情, 禮金又還禮金.. 辦金器係應該用禮金辦, 唔係用人情辦架wor
不過我認同你一點.. 就係如果樓主爸 ...

我知係兩樣唔同既野.
不過樓主如果唔收番D人情,就無錢找酒樓條數既話,咪賣金囉.

水晶宮

樓主你而加知道甘多jm都話係應該攵母收啦,所以你爸爸甘做係冇錯,不過你
地係拮據既就同爸爸相量,有時女家親D既會送金器,剩番既禮金唔會好多啫,
唔好因為甘同爸爸鬧翻,到時場面尷尬,你係男家都冇面架。

子爵府

BK Milk勳章

樓主唔好唔開心啦, 我一結完婚, 阿媽就好快叫我比返d人情佢, 我都好唔開心…
駛唔駛咁急呀…..明明自己有錢都咁緊張d人情…
但阿媽又真係攞左唔少錢出來買金比我, 所以唔好諗d 唔開心既野了.

大宅

各處鄉村,各處例, 一般係男家比礼金+酒席, 女方家長比嫁妝. 傳統上, 妳爸爸係無講錯.

男爵府

回覆:結婚人情問題... 我老豆令我好唔開心 T.T

我結婚冇擺酒,但當年我姐結婚時女家的 人情都是比左我爸,當時我姐都是同你一樣諗法攞嚟找數,最後點就唔知啦

首頁

尾頁

跳至