跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇打算俾囝囝囡囡讀幼兒園丫?

我唔打算俾晴晴讀n1,但會唔會唔係咁好呢?如果要讀n1 ge話,係咪而家要開始報ka?

大宅

Re: 你地有冇打算俾囝囝囡囡讀幼兒園丫?

我就打算比囝囝讀n1班,因為可以等佢有d"世藝"唔洗成日係屋企,而且可以等佢學習下社交、人際關係、自理能力等......,每間幼兒園的收生日期都唔同,你可以打電話去你心目中既學校問下。

複式洋房

Dear nganga,

I plan to let my BB study n1, because I am full time working and I have observed that she is quite bored in the house during daytime when I am on leave.

If need to enter n1, that is 09/2007, I thing need to enter this Sept. Some n1 can allow sutdents in the middle of school term, that is as soon as you are 2 year old, but you need to ask

別墅

nganga:
瑋瑋好鍾意唔駛留係屋企,所以我多數都會俾佢讀N1,等佢好似哥哥咁番學,同埋費事佢係屋企吵住老人家休息.
不過我就唔會俾佢係我心目中既nursery插班(即係明年三月夠兩歲時插班),因為唔想到時個個小朋友升K1,得番佢因為年齡問題而要重讀N1.你知啦,小朋友一齊搭校車,佢見到自己要重讀N1,而以前既同學仔可以升班,或者會有D情緒問題(呢D嘢好難講,所以可免則免).
如果要做插班生,依家就要打電話去問學校有冇位.如果想明年九月返N1,學校多數會係十月派表,所以九月都要問定幾時拿表.
其實如果屋企有人照顧晴晴,都唔一定要讀N1.返nursery既小朋友多數都係自己玩,係要去到K1左右先至識同人玩(我大仔早熟,所以返nursery時成日投訴冇小朋友同佢一齊玩,依家就好開心).但如果返過nursery,幼稚園面試時既表現會醒目D,容易入D.

大宅

多謝你地ge意見,原本諗住幫晴晴報救世軍nursery,但因為我太懶la!攪到而家先幫佢報,點知太多人報,所以明年冇可能有得讀,再睇睇其他nursery,又覺得唔係咁鐘意。再聽人講,咁細過讀書幾時先讀到大丫?好辛苦jar!又聽人講,會好易病;但我又驚如果一讀就讀k1,晴晴會唔會比其他有讀nursery ge小朋友蝕底咗d呢?我又驚晴晴成日對住99同姐姐,會俾佢地縱壞佢。唉!攪到我這個媽媽好煩惱,真係唔知點好? ?-(

別墅

你既意思係明年幾時讀?如果係明年三月讀,有D出名既學校真係會冇位,同埋都唔會留個位俾你(少收幾個月學費,學校會好唔抵).但如果明年9月讀N1,通常應該今年10月左右報名,11月至1月左右面試.你再問真D啦.
同埋即使依家話冇位,開學前一兩個月又會有機會有位(因為有D小朋友食幾家茶禮,佢地既家長會係開學前先至幫小朋友揀定.我甚至識個媽咪兩邊都留位,去佐早開學個間試佐兩個禮拜,先至轉去另一間).開佐學之後一兩個月又有機會有位(因為有D小朋友會轉校).
好同意你講,好驚小朋友會俾奶奶同姐姐縱壞.番佐學就冇得再做小皇帝.兩個老師要照顧咁多小朋友,完全唔會"縱".

大宅

Pauline,

我唔知其他區ge救世軍係唔係咁full,但沙田區就好full,因為佢地出名教學理念好好,d小朋友讀得好開心,所以會有好多人排隊,有d bb一出世就幫佢留位ka la!而我係晴晴6個月大前都諗住同佢排,打電話問過,佢地都話已經有30幾個waiting緊,所以你話full唔full,最近已經排到去百幾waiting,相信我已經冇行la!但其他學校就仲未有心水,之前睇過一間太陽島,我地一家都唔鐘意,包括晴晴,一來太舊,二來空間太少。我諗都要再等到九月先再去睇吓!不過,如果要俾晴晴返nursery,我都係諗住俾佢返平日,唔駛佢太辛苦,但如果真係冇心水,我諗唔俾晴晴讀la!咪等佢再玩多一年

別墅

nganga:
哇,沙田救世軍咁多人讀,唔怪得你話一出世就要留位啦.
我地港島區既學校似乎冇咁crazy,同埋佢地有個deadline報名,只要你跟住程序做,就會有得interview.至於考唔考到,就好視乎小朋友同埋家長既表現.
你有冇聽過合一堂?我知道馬鞍山有一間.我有D同事既小朋友都係度讀.佢地話幾好.我大仔係北角雲景道既合一堂讀過幼兒園,我同先生到係家都覺得呢間幼兒園好好.

男爵府

nganga,

我既晴晴都有讀N1, 初初我都吾知比吾比佢讀好架,覺得咁細個就比佢讀書,好似好可憐咁, 不過後來聽左好多人既意見,決定比佢讀, 因為返學除左學常識,認字之外,仲可以比佢試下過群體生活, 訓練大小肌肉發展同學習自理能力,好處遠比我想像中多, 如果妳吾想晴晴係學校時間太長, 可以選擇半日既 Nursery~ 即幼稚園既Nursey班, 個別學校吾同,通常9-12月派申請表~(不過雖然返半日得3小時,但都成千零2千蚊,有D仲3,4千tim,所以無幼兒園排咁耐)我囡囡就讀果間就$1,900/month不過書簿同茶點費就另計, 分上下學期, 一個學期大慨$1,600
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

別墅

係呀,我大仔既幼兒園(合一堂),就係合一堂幼稚園既nursery班,十月頭有得拿表.
不過見到carmen99話可以學到認字,我覺得有D好笑:我大仔係合一堂讀佐九個月幼兒園,淨係教佐1,2,3;不過因為教會既幼兒園,所以學識佐唔少做人處世既道理.同埋學識佐最重要既自理能力,又學會點樣同小朋友相處(排隊/分享/耐心等候等等好處),所以佢一見到細佬出世,就好自覺咁幫我地照顧細佬.
Nursery等於幫你湊仔,所以學費會貴過幼稚園.如果有保姆車坐就仲貴D.不過小朋友有得坐保姆車,會以為自己好大個,好得戚!
carmen99 寫道:
nganga,

我既晴晴都有讀N1, 初初我都吾知比吾比佢讀好架,覺得咁細個就比佢讀書,好似好可憐咁, 不過後來聽左好多人既意見,決定比佢讀, 因為返學除左學常識,認字之外,仲可以比佢試下過群體生活, 訓練大小肌肉發展同學習自理能力,好處遠比我想像中多, 如果妳吾想晴晴係學校時間太長, 可以選擇半日既 Nursery~ 即幼稚園既Nursey班, 個別學校吾同,通常9-12月派申請表~(不過雖然返半日得3小時,但都成千零2千蚊,有D仲3,4千tim,所以無幼兒園排咁耐)我囡囡就讀果間就$1,900/month不過書簿同茶點費就另計, 分上下學期, 一個學期大慨$1,600

男爵府

Hi~paulineVin,

我囡囡讀完N1,真係認得哂 A-Z, 同講簡單英文單字 (A-Z既相關字), 佢地每星期仲有一堂係外語老師教英語,好似playgroup既形式,我聽人講係幼稚園讀Nursery會著重學習多d, 可能小朋友只係返3小時, 老師吾使花太多時間去照顧佢地啦 如果返全日既幼兒園就會著重自理能力同人際關係多D~ 各有好處~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

男爵府

superbaby2005,

好耐無見啦喎~上次1歲生日會都吾見妳參加既?妳囡囡大左好多,特別係對眼,越大越靚女~

大宅

其實我有d問題, 0503 o既小朋友應該係2008年8月至入k1, 如果入n1應該係滿2歲, 即係2007年3月, 我有無錯?
但係如果比0503小朋友入n1, 就要插班n1, 重要讀成年半至入k1, 會唔會比較長時間呢, 我成日都係度諗依個問題. ?-(
*********************************************************************************************************************************************

男爵府

agnesbibi,

其實吾一定係要岩岩足2歲就比佢BB讀N1, 插班吾係咁好, 可以等新學年開始, 即2007年8月至比BB讀, 咁佢地就吾使太細入學,同重覆左學既野, 我囡囡係0201既出世, 佢就係2004年既8月開始讀N1~

大宅

carmen99,

thank you!
不過, 我好驚vincent 仔到2歲時都係唔係講野好叻, 要足2歲就入讀. 因為我姨甥仔都係因為唔識講野, 足2歲就比佢入n1, 入左3個月就講野叻左好多.
*********************************************************************************************************************************************

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會幫bb報n1,我問過好多間幼兒園都話要bb歲半先可以報名,仲要先到先得 我都問過我附近個間救世軍,佢地竟然話d家長通常都係bb一有出世紙就去報名,我依家報都無得讀

大宅

pauline,

合一堂,我都聽講係好,但對我黎講都係遠咗d,因為我同hubby都唔想晴晴要坐車先返到學,所以都會揀附近嗰d幼稚園

另外,琴日我同hubby放假,所以走咗1間幼稚園參觀,我地睇完都覺得幾好,課室又大,又有活動空間,而且佢地個教學理念都幾適合晴晴。因為這間冇nursery,所以一讀就要讀幼稚園,即係要08年8月先入學,不過,佢話如果bb足3歲ge話,就可以俾bb讀住預備班先,到咗適合ge年齡就可以俾佢讀k1。計計吓,如果俾晴晴足3歲讀書,咁即係08年3月,而nursery就會係07年3月插班或07年8月讀nursery,咁我地覺得唔掙在等多半年,一讀就讀k1 la! 剩有就係,佢話而家都可以填表申請入讀,不過,都係要等晴晴足夠ge歲數,先會係10月interview

所以,如果你地睇啱間幼稚園,其實都可以叩門入去參觀一下,問下佢地幾時可以報名,唔駛miss咗個時間ma!同埋,有d幼稚園都會攪d playgroup,都可以預先俾bb適應一下

問多d係醒d

大宅

Cathy_Chung 寫道:
我會幫bb報n1,我問過好多間幼兒園都話要bb歲半先可以報名,仲要先到先得 我都問過我附近個間救世軍,佢地竟然話d家長通常都係bb一有出世紙就去報名,我依家報都無得讀

係law!都唔知點解咁誇張,早知我晴晴半歲時幫佢報名la!但d朋友都話我誇張

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀! 已我所知, 所有救世軍都好難入, 北角果間, 聽人講都係 bb 一有出世紙就報名.

首頁

尾頁

跳至