跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問...讀緊聖雅各福群會寶翠園幼兒中心

我想問下d bb讀緊哩間幼兒中心的媽咪
哩間學校係用咩方法上堂呢?
我之前去過凌月仙參觀. 發覺佢地係好活動教學
比小朋友好大的自由度.但係小朋友又可以好主動自律去學習
見k3己經計緊加數... d 字仲好深架喎.. 但d 小朋友又好似學得好easy咁.........

但聖雅各無得參觀上堂情況, 所以我想知哩間係點樣上堂法架?多唔多功課? 深唔深呢??

我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

大宅

Re: 想問...讀緊聖雅各福群會寶翠園幼兒中心

小白 ~
你仲咩唔問吓我呀?
其實係open day果日上晝,學校係有比家長睇吓小朋友上堂嘅情形;而下晝就開放比人參觀,所以就睇唔度喇!
佢哋都係採用活動教學,至於自由度……我就覺得ok。
係呀!我個女已經計緊加減數,同埋啲字都幾多筆劃。係五月頭仲開始咗小一模擬班

男爵府

哎吔... 我個日朝早無去到添..
失敗呀!!!

咁你囡囡讀得開心嗎? 會唔會覺得d 野好深?
我去參觀時係下午見d miss同學生玩得好開心
我諗佢地都應該幾friend 係嗎?

大宅

Candy~
我都想問~你囡囡既 英文同普通話 學得好嗎?
同埋佢會好主動而自律去學習嗎?
Thanks!

男爵府

Candy:

原來聖雅各都有小一適應班,唔錯喎!

珍珠宮

郭太太Candy

請問聖雅各福群會係天主教定基督教呢?

大宅

係呀!好多小朋友都like同老師傾計(包括阿囡),所以阿囡好like返學的。
至於學習方面,佢唔知咩

大宅

阿囡比較like普通話(因為佢認為讀斜

大宅

係呀!仲有默書添!逢周一就默英文,周五就係默中文。

[quote]monica_kam 寫道:
Candy:

大宅

以我個人知道,好似係冇喎!我只係知道阿囡之前係有聽陳校長講經文咋!

[quote]^O^ 寫道:
郭太太Candy

男爵府

咁快要默書架啦?... 而家D 幼兒園比我地的年代真係深好多
郭太太Candy 寫道:

Candy:

男爵府

Candy:

有得默書,真的好好,以前我做補習社時,暑假開了一班預備升小一的班,我只是叫小朋友背書,有幾個小朋友都唔習慣。

唔知禮賢會和凌月仙有沒有默書呢!

Candy:

大宅

^O^,

It's a pre-school by Christian organization. So, it's 基督教.

From their school schedule this year, I saw they have Bible on mondays, and worships on Friday. This is another MAJOR reason that I finally take this school for my girl.

以我個人知道,好似係冇喎!我只係知道阿囡之前係有聽陳校長講經文咋!

[quote]^O^ 寫道:
郭太太Candy

大宅

My friend's son at Yiu Chung in Kln Tong starts dictation in K1. They really learn a lot from school. So, parents'/kids' pressure start earlier then....

littlewhite_amy 寫道:
咁快要默書架啦?... 而家D 幼兒園比我地的年代真係深好多[quote]

Candy:
[/quote]

男爵府

係k2定k3開始默呀? 係咪所有英文都係由o個位miss wendy教呢? 功課多唔多?

littlewhite_amy 寫道:
咁快要默書架啦?... 而家D 幼兒園比我地的年代真係深好多[quote]
http://hk.myblog.yahoo.com/tantaub/
http://www.fotop.net/tantaub
http://www.pugmart.com/portal/?uid/16

大宅

Monica ~
將來瑤瑤可以唔使出去

大宅

tantaub ~
係5月頭開始小一模擬上課,才有默書的。
Miss Wendy正在放產假中,所以幼稚園已經另請兩位西人老師任教,但係我忘記了他們的名字。
至於功課,我個人覺得可以接受,星期一至四有兩樣功課;而星期五就有三樣功課,其中一樣是寫「週記」。

[quote]tantaub 寫道:
係k2定k3開始默呀? 係咪所有英文都係由o個位miss wendy教呢? 功課多唔多?

[quote]littlewhite_amy 寫道:
咁快要默書架啦?... 而家D 幼兒園比我地的年代真係深好多

[quote]郭太太Candy 寫道:

大宅

goodynews817 ~
唔該你呀!
K1要默書…
其實我有時都係度諗緊,咁樣

大宅

Oh, should be Kentville, (Gun Tak Yuen), not Yiu Chung.

[quote]
goodynews817 ~
唔該你呀!
K1要默書…
其實我有時都係度諗緊,咁樣

男爵府

Candy:

我都希望瑤瑤肯聽我講,否則我都係要俾錢人教。

[quote]
Monica ~
將來瑤瑤可以唔使出去

首頁

尾頁

跳至