論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人睇e生問題?

我個印印未黎之前已經有皮膚品, 初初佢騙我地
話响單車度跌過黎, 後黎我發覺唔對路, 無理由
幾月都未好, 到我問佢佢先認, 仲話信唔過印尼
d醫生, 我當堂好嬲, 但我最後都帶佢去睇e生,
我個家庭e生唔肯開藥俾佢, 叫佢去睇專科, 我
後黎帶佢睇中e, 食左幾次藥佢話非常好, 但兩
日藥要150蚊, 每星期睇兩次每個月都要成千
幾蚊, 又無得claim, 專科我唔知包唔包, 但如
果要我成日俾佢去睇e生我咪唔洗返工? 所以
宜家我只間中同佢睇中e, 琴日佢又要求去睇,
我話可能無時間, 佢即刻黑面仲一路做野一路
bring bring pond pond, 最後我當然又有帶
佢去睇la, 仲要俾時間佢落去食藥(應該20min
可以來回既, 佢要成個鐘); 有一次佢無問過我,
自己走左去睇, 我放工返黎佢同我講要落去食
藥(只係知會我),佢已經做得非常差,仲要騙我,
佢黎hk都係吃喝玩樂, 當初我又大肚又諗住佢
仲有大半年就算數, 但原來佢地係無心足ga,
宜家bb都唔洗佢湊, 婆婆每日都黎湊等到我放
工先走, 所以我忍多佢兩個月就算數, 不過我宜
家都未決定請唔請工人, 因為真係好慘; 我琴日
同個工人講, 你既要求我就全部要接受, 但每次
我出門前要求你做既野, 我返黎你就多理由無
做到, 咁樣公唔公平呀? 我仲同佢講我唔會再
同佢睇中e, 其他病我會同佢睇, 但我咁做有無
問題? 因為我地要負責佢既健康。

大宅

Re: 工人睇e生問題?

帶佢睇西醫囉 .... 包medical, 唔一定包醫好

btw, 既然你 bb 都唔洗佢湊,不如炒左佢啦,做家務可請鐘點/家務助理 ...... 洗乜受佢氣...
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

大宅

佢呢d病如果會傳染嘅係咪即係可以叫醫生寫紙話唔啱做工人咪踢佢走唔駛賠?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

m9394pp,
我唔肯定呢個幫唔幫到您,您可參考下.您個工人一d都唔識感恩,佢太過份時,您可攞黎撻佢.

若 發 現 外 傭 有 傳 染 病 , 僱 主 可 否 即 時 解 僱 她 ? 又假如 外 傭 患 有 在 日 常 生 活 接 觸 中 不 曾 感 染 的 疾 病 , 例 如 哮 喘 、 低 血 壓 等 , 僱 主 可 否 即 時 解 僱 她 ? 另 外 , 由 於 上 述 原 因 解 僱 外 傭 是 否 要 給 她 賠 償 ?

根 據 海 外 家 務 助 理 僱 傭 合 約 第 九 條 ( 英 文 ),若 經 執 業 醫 生 ( 最 好 是 在 政 府 醫 療 機 構 工 作 的 醫 生 ) 診 斷 外 傭 因 病 不 適 宜 從 事 家 務 助 理 工 作 , 僱 主 是 不 用 給 予 她 預 先 一 個月 通 知 或 予 以 代 通 知 金 , 即 可 解 僱 她 。 但 僱 主 必 須 注 意 一 些 較 為 輕 微 的 傳 染 病 如 傷 風 、 感 冒等 , 甚 至 乎 是 生 蟲 、 哮 喘 亦 不 代 表 外 傭 不 適 合 工 作 。 若 沒 有 醫 生 書 面 診 斷 證 明 , 但 僱 主 又 想即 時 解 僱 外 傭 , 是 需 要 發 放 一 個 月 代 通 知 金 及 提 供 單 程 機 票 給 外 傭 的 。

首頁

尾頁

跳至