自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿仔成日好奇想睇.....

我仔仔而加五歲七個多月喇,
佢這兩年,好好奇媽媽個身體....
但唔見佢對爸爸好奇,
可能已經睇左的關係吧﹗ :lol:

佢今天又有意無意咁揭開我件短袖襯衫(係老公的開鈕侐衫),當然我內裡有件白色內衣。
我瞪了他一眼,說他這樣子無禮貌,
咁,佢話,你有著褲丫嘛(即咁有乜好怕喎,佢睇唔到嘛)。

原來,令次佢唔係想睇前面,因我件外襯衫比較長,將近遮蓋了短褲,所以仔仔好想睇下我有無著外褲...

之前佢會時不時咁想摸下我前面...問我係乜黎,但我知道佢知道係乜黎,因佢係好清楚知道男女身體構造的差異...

雖然小孩子好奇係正常,但唔知係唔係我好保守,佢越係睇唔到,越感神秘就愈想睇咁.......。(我係絕對唔會俾佢睇架)

想問,你地做媽咪的,會用什麼辦法解開小男孩們的好奇"心結"?
佢會唔會好奇得制.....第日....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

環保接龍勳章

Re: 我阿仔成日好奇想睇.....

我個仔都試過好奇,佢細時我摟他,他臉貼在我胸部,佢試過好奇咁離開
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

謝謝你harry媽,我見到無乜人回應,以為唔係咁多小朋友係咁......如果係大多數人都係咁,咁我個心會定一d..

哈,好彩我..果度唔乜乜乜..... :mrgreen:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔食母乳食到16個月, 家下佢22個月嘞, 佢都仲係好鐘意扲高我件衫搵返奶奶 (佢都知無得食), 然後好似久別重逢咁, 好開心好心滿意足咁笑, 然後就用個頭挨埋黎攬住我
其實佢知道呢個係媽媽的身體, 好有安全感, 好溫暖. 到佢再大D時會再詳細解釋比佢聽, 你唔好以為小朋友唔會明所以唔講, 你講一次佢唔記得, 咁咪講第二次囉, 第二次唔記得咪講第三次囉, 你要比小小耐性慢慢話佢知架.

全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實唔止男仔會對依方面好奇,女仔都會ga。 而我囝囝3歲幾時已開始好奇la, 好似佢前幾日先問我, 爸爸點解成日搞你d衫o既?, 跟住o係我耳邊講:爸爸好咸濕ga。我覺得你越逃避問題佢就越好奇, 你不如正面d解釋俾佢聽啦, 例如話女性o既胸部係用嚟給予bb母乳o既地方.......等等啦 

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔都有同我又或是我老公沖過涼,
佢見過又知道個分別自然唔會好奇喇。
如果我地做父母唔解釋,只當做禁忌,
佢會愈係想知,你比唔到答案佢,
佢係第D 途徑搵答案咪仲衰。

子爵府

我都成日同亞女一齊沖涼, 大家重互相幫對方搽身 tim 但係 daddy 就比較避忌 d. 一定唔會係亞女面前換褲.

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實係咪應該俾佢睇都唔怕呢????
因為我都聽過d專家話
可以同仔女一齊沖涼
咁我個女都有同我老公沖涼
個仔細果陣我都有同佢地一齊沖
以前屋企廁所大都會一家人沖添
到仔女返小學我地就無再咁沖涼喇
我仔女都試過問我呢度係咩黎~果度又係咩黎
講完佢地明白左就唔會再問
而家仔女大左~我買左一d教小朋友性知識o既書~同佢地講下
咁佢地就好少再問喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺, 見過就唔會問架啦
好似個女見過我breast feed, 就知道個胸有奶奶(順便教埋咩叫哺乳類), 其實現實都有好多貓呀狗呀餵奶架啦, 係咪
好似女女見過細佬換片, 見到細佬條"小香腸", 就知道男仔究竟實際上有咩唔同喇

最好笑有次o係街見到隻狗, 個"long long"一路行一路fing, 我個女指住話"隻狗係男仔黎架...."

男爵府

我個仔依家兩歲幾,我

大宅

呀,阿仔係知道男女的分別架,亦知個breast用黎餵奶,佢又去過睇人體奧妙展,
屋企又有好多人體、解剖生理學ge書(有真實圖片架)。

佢三歲已被告知,男性的精子混和女性的oval會變成baby...佢而加亦知道男人的penis走入去女性的"果度"後,會有精子給女性,然後和女性的oval結合變會有bb....

但唔知點解,佢就係想親眼目睹媽媽......

我都覺得只要俾佢睇左,咁佢就唔會再好奇。

但我....絕對做唔出喇。咁大個囉...

去公廁時佢睇過爸爸,仲問佢點解咁多毛。

但佢而家已經五歲半有多,我無膽量同佢沖涼喇,

佢出世至一歲間間中都有吃母乳....
但而加已經唔記得哂。

首頁

尾頁

跳至